Basistools voor een portret

Basistools voor een portret

xx

Pak snel je potlodenkist en een papier! Want vandaag gaan wij de basistechnieken en tools bespreken die je nodig hebt bij het maken van een portret.
Om te beginnen is het handig om alle spullen klaar te leggen, anders moet je straks veel heen en weer lopen en dat is niet handig voor je concentratie…en geloof me, die hebben we hard nodig.
Wat we gaan gebruiken:

papier
Zelf gebruik ik het Bristol Canson tekenboek in a3. Perfect voor het maken van gladde tekeningen. Ben je meer een fan van grove schetsen? Pak dan een schetsboek met papier die diepere groeven heeft.

potloden
Ik prefereer B potloden. Het liefst 3B,4B,5B,6B,7B,8B en 9B.

Blendmateriaal
Een tissue, doezelaar of een oorstaafje. Een combinatie van al deze blendtools kan natuurlijk ook!

Gum
Het gebruik van meerdere soorten gummen is niet vreemd. Het liefst gebruik ik een gumpotlood, een kneedgum en een normale gum.

Puntenslijper
Spreekt voor zich!

Om te beginnen is het handig om een schets te maken. Hierbij is het makkelijk om een voorbeeldfoto te zoeken van degene die jij wilt tekenen. Teken de foto na. Mochten jullie een aparte post willen over hoe je een schets maakt, laat het dan in de comments weten.


Bovenaan zie je een tekening in stappen. Per stap zal ik uitleggen wat je moet doen en welke tools je hierbij gebruikt.

1. Schets
Deze is gemaakt van een voorbeeldfoto op Pinterest.

2. Kleur kleine details in lagen.
Gebruik hierbij als blendtool een wattenstaafje. Het voordeel hiervan is dat je kleine oppervlakken kunt blenden. Een gumpotlood is hier ook het makkelijkst te gebruiken omdat deze het meest gericht werkt. Vooral in de iris zal het gumpotlood veel gebruikt moeten worden.

3&4. We beginnen nu met het tekenen en blenden van de huid.
Gebruik hiervoor een hardheid van 2B of 3B! Anders is de kans groot dat de tekening vlekken krijgt en moeilijk te blenden is. Het blenden gaat hier het makkelijkst met een zachte tissue of toilet papier. Grote delen blenden doe je het makkelijkst door de tissue plat te vouwen en vervolgens te blenden met een platte hand op de tissue. Als je gerichter wil blenden zoals de kaaklijn, kun je de tissue om je vinger wikkelen en met je vinger in de tissue blenden.

5. De lippen hebben veel lagen nodig!
Begin met een 2B of een 3b potlood. Hiermee kun je de basisvormen aanzetten. Blend goed tussentijds, anders krijg je vlekken. Wanneer je de goede contrasten hebt getekend, kun je met een kneedgum of gumpotlood de kleine groeven in de lip tekenen. Als je een vrouw tekent met make-up, kun je nu ook goed de glans van bijvoorbeeld lippenstift aanzetten.

6. Bekijk het gezicht in het geheel
Soms heeft een gezicht meer high- of lowlights nodig. Breng deze nu aan. Highlights breng je op dit punt het makkelijkst aan door middel van een kneedgum. Dit omdat je de breedte van de highlighter kan bepalen met deze gum. Lowlights zet je door middel van het gebruiken van een andere hardheid, bijvoorbeeld 5B. Hele donkere delen, zoals een diepe kaaklijn, kan gemaakt worden met een 8B.

7. We gaan de hals tekenen!
Bouw hier goed in lagen op! De hals is een groot oppervlak waardoor je gelijkmatig moet blenden. Gebruik de tissue absoluut plat. Als je met een vinger in de tissue gaat blenden, krijg je strepen en ongelijke oppervlakken!

8. Teken het haar
Als je niet vaak haar hebt getekend, begin dan met een makkelijk kapsel zoals een paardenstaart. Haar kan getekend worden door lange stroken en potloodstrepen op het papier te zetten. Kijk goed waar het glans in het haar zit, want deze moet lichter blijven. In het haar is een gumpotlood het beste te gebruiken. Zet extra lighlights tussen de potloodstroken door. Blend het geheel, en ga vervolgens weer hetzelfde doen met een hogere hardheid, bijvoorbeeld 4B of hoger. Bouw dit net zo lang op tot je de gewenste contrast hebt.

9. Teken het kleding zorgvuldig
Zoals jullie misschien zien, ben ik niet heel goed in kleding tekenen. Dit komt omdat er veel geduld voor nodig is. Neem dus je tijd. Ook kleding moet opgebouwd worden in lagen. Donkere kleding kan wel een hardheid bevatten van een 8B potlood. Bruynzeel heeft zelfs een 9B exemplaar. Ook hier moet geblend worden met een platte tissue. Details in de kleding zoals pluisjes kunnen wel geblend worden met een oorstaafje.

10. Bekijk de tekening nog eens in geheel, en pas zo nodig wat aanpassingen toe!

Uiteraard is het lastig om een tekening aan de hand van een tekst te tekenen. Op youtube staan ook talloze voorbeeld filmpjes van portretten, die kunnen je misschien ook helpen. Het klinkt cliche, maar het is waar: Veel oefenen helpt. Je zult zien dat je steeds beter het blenden en schetsen onder de knie zult krijgen. Heb je niet alle materialen die hierboven staan? Dat is helemaal niet erg. In principe kun je hetzelfde resultaat bereiken, het kost alleen misschien wat meer moeite. Zo kun je met 1 hardheid potlood al een heel eind komen, je zult alleen meer moeten layeren om de gewenste diepte in de tekening te krijgen.

Heel veel tekenplezier iedereen!


Liefs,
Marilene

7 comments

Leave a comment
  1. pelleblok

    24 april 2015 at 20:41

    Hoi, het zou fijn zijn als jullie ook nog een stukje schrijven over hoe je een schets maakt want als die niet goed is gaat de tekening zelf ook niet goed! Ik ben (voor het eerst) nu het lange haar aan het tekenen van Cara Delevingne en het zijn nu nog maat wat lange lijnen bij elkaar maar het heeft nog geen wauw effect. Ik ga jullie tip zeker gebruiken van de glans. Kan ik ook gewoon haar tekenen en dan op het laatst uitgummen of moet ik daar expres niet tekenen? En bij het gezicht, moet ik dan alles zoiezo grijs blenden en dan later stukken donker of lichter maken of moet ik gewoon alleen de grijze delen tekenen/blenden?

    Pelle

    • vincentvanblogs

      25 april 2015 at 07:27

      Hee! Een tutorial over schetsen komt er sowieso nog een keer! Het is beter om tussentijds te gummen. Als je helemaal aan het einde gaat gummen in het haar, krijg je vlekken. Je hoeft het witte deel ook niet helemaal te vermijden, als je daar wat grijze strepen hebt staan, ziet het er ook natuurlijker uit. Cara is trouwens erg leuk om te tekenen! Dat heb ik ook ooit gedaan!

    • pelleblok

      25 april 2015 at 09:42

      Tussentijds gummen hmmm nooit aan gedacht! Ik gum(de) altijd op het einde maar ik kreeg dan inderdaad grijze vlekken en dat was lelijk en dus ook heel frustrerend, dus bedankt voor de tip 😉

      Pelle

  2. Kaat

    17 mei 2015 at 12:03

    Ik gebruik altijd een gewoon HB potlood en dat gaat prima vind ik. Maar waar kan je zo’n gompotlood kopen. Die heb ik nognooit gezien in de tekenwinkels waar ik ga en het lijkt me heel handig.
    En heel handige tips ik zal ze zeker kunnen gebruiken.
    Bye

    • vincentvanblogs

      17 mei 2015 at 21:04

      Hee kaat, ik heb de gum gekocht in een random winkel in Epe. Ik denk dat ze hem ook wel verkopen bij de webshop ‘de kwast’, maar dat weet ik niet zeker!

  3. Imme

    7 juni 2015 at 12:50

    Bedankt voor deze tutorial! Ik ga meteen aan de slag. Maar een vraagje: Ik heb geen 7B, 8B en 9B potloden. Maakt dat veel uit denk je?

    • vincentvanblogs

      7 juni 2015 at 15:07

      Hee, op zich maakt het niet super veel uit. Je moet alleen harder werken om donkere shading te krijgen. En misschien krijg je minder diep-zwarte plekken dan je kunt bereiken met 7,8 en 9B. Maar met veel layeren kom je al best een eind hoor!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.