Potlood hardheden

Potlood hardheden

DSC01025

Potlood hardheden, dit is een onderwerp waar ik best vaak vragen over krijg, wat is het verschil tussen hardheden, en kan je ook gewoon alleen een HB potlood gebruiken? Ik hoop je hier wat meer duidelijkheid te geven!

Potlood hardheid systeem

Er zit eigenlijk een systeem in de hardheden, je hebt verschillende nummers met een letter er achter. De cijfers kunnen lopen van 1 t/m 9, en de letters kunnen H, B of F zijn.

9H 8H 7H 6H 5H 4H 3H 2H H F HB B 2B 3B 4B 5B 6B 7B 8B 9B
zeer hard hard gemiddeld zacht zeer zacht

Verschil tussen H en B potloden

De hoogste  H potloden zijn zo hard dat ze op steen en metaal kunnen schrijven, de hoogste B’s zijn zo zacht als houtskool, want daar zit een hogere hoeveelheid grafiet in. Hoe harder het potlood, hoe minder kleur het potlood afgeeft en hoe slechter je et potlood uit kunt vegen. Hieronder kun je zien hoeveel kleur elke hardheid afgeeft. Vaak worden de H potloden gebruikt bij mechanisch tekenen, daarmee zijn goede strakke lijnen te trekken. Hele zachte potloden (B’s), worden gebruik om grote vlakken in te kleuren en diepte aan te brengen.
HB is een variant die er precies tussenin zit, en F is eigenlijk precies hetzelfde als HB. Natuurlijk kun je met alleen een HB potlood ook prachtige tekeningen maken! Alleen als je meer diepte wil creëren is het handiger om een zachter potlood te pakken, omdat zo’n potlood een donkerdere kleur afgeeft.

28cd9a70f422b204cbeb9cf5c101c011

Meestal wordt een laag B (zoals B of 2B) potlood gebruikt om de basislaag van de huid aan te brengen, en de hogere B potloden (zoals 6B) worden gebruikt om schaduwen te creëren en diepte aan te brengen.

De volgende grafietpotloden raden wij aan voor het tekenen van portretten en voorwerpen:

Toen ik dit artikel aan het schrijven was dacht ik eigenlijk bij mezelf: waar komt dit hele systeem nou vandaan? En omdat ik zo’n beetje de meest nieuwschierige persoon op aarde ben, heb ik het uitgezocht.

De hardheid codes zijn bedacht door de Duitser Friedrich von Hardtmuth van de Koh-I-Noor fabriek (wat nu nog steeds een potloodmerk is). Hij had bedacht dat de H staat voor hard (Hart), de B voor zacht (Blei) en de F voor fijn schrift (Fein). Voordat grafiet al tekenmateriaal gebruikt werd, schreven mensen met een zacht stuk lood of met zilver, hoe gek dat ook klinkt. De tijd dat lood en zilver gebruikt werden was al tijdens de Romeinen, Grieken en Egyptenaren. Als ik dit zo vertel voelt het alsof ik een spreekbeurt geef over het potlood!

Als je verder nog vragen hebt over de hardheden, stel ze in de comments!


Liefs,
Tessa

9 comments

Leave a comment
  1. Iris

    3 mei 2015 at 17:59

    Interessant! Ik werkte eerder nooit met H potloden, maar sinds een paar dagen heb ik nieuwe potloden aangeschaft waar H ook bij zat. Het werkt toch wel fijn voor dunne lijnen inderdaad! Ik vroeg me ook al een tijdje af waar die B nou voor stond, maar nou weet ik het ;).

  2. Veronne

    7 mei 2015 at 12:05

    Super fijn! ik snapte nooit zo veel van de hardheden, ik dacht dat het precies andersom was, en daardoor kwam ik altijd heel vreemd uit als ik zelf ging tekenen. Heel handig dit! Heeft me echt geholpen!

    • vincentvanblogs

      7 mei 2015 at 12:06

      Daar schreef ik het voor! Fijn dat het je heeft geholpen!! X Tessa

  3. Lisa

    26 mei 2015 at 15:15

    Dankjewel voor dit artikel! Ik vroeg me al een tijdje af welke hardheden er allemaal waren en waarvoor je elke hardheid het best kan gebruiken. Heel erg handig dit artikel 🙂

  4. iemand

    16 juli 2015 at 15:53

    heel interessant! nu weet ik waarvoor de letters staan 🙂 bedankt!!

    elin

  5. Patricia

    9 mei 2016 at 13:38

    Dankje! Leuk artikel.
    Kun je tevens aangeven welke hardheid meest egschikt is om mee te schrijven?
    Ik hoor het graag:-)..

  6. Roosje

    20 juni 2016 at 21:38

    Ehm zijn alle hardheden die er staan ook echt aaaaaaaaaaaaaallllllllllllleeeeeeeee hard heden ?? Maar echt fijn deze advertentie ????

    • vincentvanblogs

      20 juni 2016 at 21:39

      Ja dat zijn ze allemaal. En het is geen advertentie haha 🙂

    • Roosje

      21 juni 2016 at 21:26

      O ja Srry ik wist niet zo goed hoe ik het moest noemen maar bedankt ???

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.