First impression: Faber castell Graphite aquarelle

First impression: Faber castell Graphite aquarelle

Vandaag doen we iets wat we nog niet eerder hebben gedaan: een first impression. Ik zal dus een product van Faber Castell onder de loep nemen, en vertellen wat mijn eerste, eerlijke mening over het product is. Ik zal hier heel eerlijk in zijn! We worden niet gesponsord door Faber Castell. Je ziet ze alleen wat vaker op onze site terugkomen omdat het betaalbaar is en omdat zij veel producten hebben.

117805_2

We kijken naar de Faber Castell Graphite Aquarelle. Dit product bestaat uit een dun blikje van ongeveer 3cm bij 20cm. Hij is ongeveer een halve centimeter dik. Geschikt om mee te reizen dus. Hij ligt makkelijk in de hand door het kleine formaat. Ook sluit hij makkelijk en opent hij makkelijk. Dit kan zowel voor- als nadelen hebben. Wanneer het doosje valt, kan ik me voorstellen dat er potloden zijn die van binnen stuk gaan. Achterop het doosje staat de uitleg van het product. Helaas staat het er alleen in het Duits, Engels, Frans, Iers, Spaans en Japans op. Ik zal de Engelse uitleg citeren:

”Watersoluble graphite pencil in finest artists’ quality. Available in 5 degrees of hardness. Ideal for classical watercolor painting, preliminary sketches and mixed media projects”.

Kortom, Faber Castell vertelt dat de potloden in het blikje, beschikbaar zijn in 5 hardheden. Ideaal voor o.a. waterverf tekeningen en mixed media projecten. Met deze uitleg in mijn achterhoofd, bekijk ik de potloden in het blikje. Het blikje bevat een HB,2B,4B,6B en 8B potlood. Netjes als je het mij vraagt. De getallen tussen de hardheden die erin zitten, heb je in principe ook niet nodig. Ik vraag me af of er dan ook een 3B,5B en 7B beschikbaar zijn. Wellicht in losse variant? Ik weet het niet, maar het zou wel handig zijn voor de liefhebber! Waar ik wel blij mee ben, is de 8B variant. Deze hoort de donkerste plekken, goed genoeg te voorzien van pigmentatie. Oké, op naar de echte test:

image1-3

Swatches met het potlood alleen (Canson)
Voor de test gebruik ik twee soorten papier: Mijn Bristol Canson tekenblok, en een merkloos blok van de action. Ik doe dit omdat ik het belangrijk vind dat ook mensen met wat minder geld met deze potloden kunnen werken. Enfin, hier gaan we dan. Je kunt hier zien hoe ik swatches heb gemaakt met de potloden bij droog gebruik. In principe voelt het hetzelfde als gewone potloden, maar dan iets gladder. Het korrelige van een normale grafiet potlood, is bij dit aquarel potlood een stuk minder. De potlood glijdt over het papier heen. De pigmentatie ziet er goed uit.

image2-2

Voor de echte test pak ik mijn van Gogh 191 Selected Filament no3. kwast erbij. Ik denk dat het ook goed te doen is met een action kwast! Ik dip hem in het water, en bekijk wat er gebeurt. Zoals je ziet wordt het grafiet mooi geblend. Het lijkt net echt waterverf! Ik ben onder de indruk! Het potlood verdeeld zich mooi en gelijkmatig.

image3-1

Swatches met water (Canson)

De tweede test: kan dit potlood ook goed layeren? Om dit te bekijken gebruik ik de 2b en de 4B potlood. Ik maak een egale ondergrond van 2B potlood, en teken hierbij in de kern met het 4B potlood. Vervolgens blend ik dit. Wat zie ik? De 4B blendt zich volledig met de 2B, dat valt een beetje tegen. Maar dat is misschien ook niet de bedoeling van dit product. Ik denk dat je vooral moet layeren wanneer de basislaag al droog is. Hierbij bespeur ik ook wat papier beschadigingen. Hoe meer water je gebruikt, hoe meer het papier ”vieze korrels” achter laat. Het is dus belangrijk dat je minimaal water gebruikt, en niet te vaak over 1 plek gaat.

image4-1

Potloden zonder water

image5-1

Potloden met water

Tijd voor de test op het action papier. Ook hier gebruik ik alle hardheden en veeg deze uit met de kwast. Wat zien we? We zien dat op dit papier de potloden ook prima werken. Ze geven wellicht een tikkeltje minder egaal resultaat, maar ze werken zeker. Wel moet je hier nog beter opletten dat je niet teveel water gebruikt. Dit papier kreukt namelijk erg snel bij het nat worden (logisch), maar geeft ook sneller ”vieze korrels”.

image8-1

Dit product is geschikt voor jou wanneer:
– Je op zoek bent naar een schetsmateriaal met een bijzondere finish
– Je meer wil leren werken met aquarel
– Je beschikt over kwalitatief voldoende papier. (printpapier gaat niet werken!)

Dit product is niet geschikt voor jou wanneer:
– Je hyperrealistisch en gedetailleerde portretten wil maken
– Je liever van grove schetsen houdt

Al met al, dit product doet wat het beloofd. De werking is netjes en het geeft een egaal resultaat. Wel moet je even oefenen met het water doseren en layeren. Voor een prijs van 12,50 euro, is het een mooi product!

P.s. Sorry als de foto’s wat donker uitvallen. Ik maak dit artikel vanuit mijn vakantieplek, en er was even geen gelegenheid om betere foto’s te nemen.


Liefs,

Marilene

5 comments

Leave a comment
  1. anneveerden

    20 juli 2015 at 19:29

    Leuk zo’n impression! Ik heb pas potloden 2B, 4B, 6B en 8B aangeschaft om te werken aan mijn realistische portret skills. Ook heb ik dankzij jullie erg fijn papier gevonden om op te werken. Gelukkig is er genoeg tijd om te tekenen in de vakantie! groetjes en succes met jullie blog! x Anne

    • vincentvanblogs

      20 juli 2015 at 19:30

      Wat een leuke reactie dankjewel! Die potloden werken inderdaad erg fijn, met Bristol Canson papier? Veel succes! X tessa

  2. Froukje

    20 juli 2015 at 21:35

    Ik zou Faber Castell’s niet echt betaalbaar noemen eerlijk gezegd, haha. Wel leuk, zo’n ‘first impresssion’, en erg leuk geschreven ook 😉 Veel plezier nog in de/op vakantie allebiei! Xx

    • vincentvanblogs

      20 juli 2015 at 22:48

      In dit geval was dit setje betaalbaar, je hebt duurder materiaal! Dankjewel! X Tessa

    • Froukje

      24 juli 2015 at 20:00

      Ja dat is waar, deze was niet zo duur 🙂 😉

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.