Eerste ervaring met digitaal tekenen

Eerste ervaring met digitaal tekenen

Digitale tekening gemaakt door peter

Ik denk dat ik wel de laatste persoon ben waarvan je digitaal tekenen verwacht (op je oma na misschien). Eigenlijk was ik heel erg gehecht aan m’n traditionele potlood en papier, maar ik besloot toch maar een keer mee te kijken. Ik was bij een vriend (@artworksbypeter op Instagram) van me die een tekentablet heeft, de Wacom Intuos Pen.

Nadat ik een tijdje meegekeken had begon het steeds meer te kriebelen om het ook eens te proberen. Het was heel erg raar om de eerste paar strepen te zetten, je mist een soort controle. Maar als je het even doet gaat het steeds meer wennen, en ik begon het heel erg leuk te vinden!Β Het is vooral heel erg wennen dat je zo veel meer opties hebt dan met traditioneel tekenen. Je kunt nu de dikte van de kwast aanpassen en hoe dik je de kleur aanbrengt (capacity).

De foto die we tekenden was van Tyler Oakley. Gelukkig hoefden we niet te schetsen, dat had een tekenvriendin Julia van de Krogt (@juul_draws op Instagram) al voor ons gedaan. We konden dus gelijk aan de slag, eerst de basiskleuren en dan steeds meer gedetailleerd werken.

Wacom Intuos Pen tablet

Even een uitleg over hoe het werkt. Je gebruikt een tekenprogramma, wij gebruikten in dit geval Sketchbook Express, maar je kunt bijvoorbeeld ook photoshop of Sketchbook Pro gebruiken. Dat programma open je op je laptop. Daarnaast heb je een tablet die je aansluit op de laptop. Die tablet heeft verder geen beeld of iets er op, je moet het zien als een soort laptopmuis. Voor het tablet heb je een pen nodig, althans het heeft de vorm van een pen. Met die pen kun je bewegen op het tablet, en welke lijnen je op het tablet maakt, verschijnen op het beeld van je laptop. Hoe harder je drukt op de pen, hoe dikker de lijn wordt aangebracht (een beetje het echte potloodgevoel) De programma’s zijn veel uitgebreider dan de paint die je vroeger gebruikte, met deze programma’s kun je van alles en nog wat aanpassen.

Sketchbook Express

Zo ziet sketchbook express er ongeveer uit, allemaal verschillende “kwasten” aan de linkerkant, en de kleurselectie aan de rechterkant.

Het is nog even flink oefenen, het is zo anders! Ik hoop binnenkort mijn eigen tekentablet te verkrijgen zodat ik er meer mee bezig kan. Wat vinden jullie van digitale tekeningen?

De tekening nu, de bloes heb ik gemaakt πŸ™‚

7 comments

Leave a comment
  1. Froukje

    14 augustus 2015 at 20:14

    Super mooi, vooral voor een eerste keer! πŸ˜‰ Het wacom tablet wil ik ook, ik heb nu een oude van mijn broer maar die werkt niet met pressure sensivity πŸ™ Tof artikel! X

    • vincentvanblogs

      14 augustus 2015 at 21:36

      Oh echt? Ik krijg nu de Wacom fun pen & touch, ik kan niet wachten! Dankje! X

  2. anneveerden

    23 augustus 2015 at 09:59

    Super leuk gemaakt! Zelf heb ik ook een tekentablet( de Wacom Bamboo nogwattes) die ik op marktplaats heb gekocht. Daar vind je verschillende goede tekentablets die nog maar een paar keer zijn gebruikt(of helemaal niet), voor een fijne prijs. Misschien aan te raden om mee beginnen πŸ™‚ .Liefs x

    • vincentvanblogs

      23 augustus 2015 at 10:07

      Ja ik heb nu de wacom bamboo fun (: ze zijn super! Dankje x

  3. nmarit

    3 september 2015 at 21:06

    Super leuk zeg dat je digitaal begonnen bent.
    Zie bij die blouse een veel gemaakte beginners’fout’. Fout is het natuurlijk niet want tekenen kan nooit fout zijn. Wat ik vaak zie bij mensen die net beginnen met digitaal tekenen dat ze toch nog wat te voorzichtig zijn. Naarmate je er mee bezig gaat, zal dit vanzelf veranderen πŸ™‚

    • vincentvanblogs

      3 september 2015 at 21:43

      Ja precies! Eerste keer dus nog even oefenen! Dankje!

    • nmarit

      3 september 2015 at 21:46

      Komt goed. Is puur wennen!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.