Hoe maak je een kleurportret

Hoe maak je een kleurportret

Ik weet dat veel van jullie lang op dit artikel gewacht hebben, en eindelijk heb ik de tijd er voor gevonden om het uitgebreid te schrijven.

Er is mij vaak gevraagd ‘hoe’ ik iets doe, of iemand vraagt welke kleuren diegene moet gebruiken. Er is geen succesformule, en eigenlijk iedereen heeft een eigen manier. Hier leg ik je mijn manier uit!

De potloden
Het is niet zo dat ik vast bij elk portret dezelfde kleurpotloden gebruik, dat kan niet omdat elk persoon een andere huidtint heeft. Ik heb wel een setje die ik vaak gebruik, maar de manier van doseren is dan anders. Het is belangrijk dat je een lichte basiskleur hebt, een donkere roze-achtige huidskleur, een grijs-bruine (sepia) tint en een warmbruine tint hebt. Dat zijn eigenlijk de kleuren die je altijd gebruikt bij het maken van een kleurenportret. Hieronder zie je de kleuren die ik nu gebruik met mijn Polychromos, en die ik vroeger gebruikte met mijn Prismacolors.

DSC01249

DSC01248
Van boven naar onder: 189, 176, 132, 131, 190, 189 (andere tint dan de bovenste 189 productiefout)

DSC01250
Van boven naar onder: 939, 945, 927, 948

Als je net het juiste potlood niet hebt om de kleur te maken, is het belangrijk dat je lagen opbouwt. Zo meng je verschillende kleuren, net als met verf. Dit zijn dus de basiskleuren die ik voor bijna elk portret gebruik, maar vaak gebruik ik ook andere kleuren zoals paars, blauw of grijs, het is maar net wat voor huidtint diegene heeft. Paars en blauw gebruik je bijvoorbeeld bij een koele huidtint, en rood bij een warme huitint.

De schets
Het begin is hetzelfde als met een grafiet portret, je schetst met lichtjes de buitenlijnen. Wanneer je begint gebruik je een kneedgum om de lijnen zo uit te gummen, dat je alleen héél lichtjes de omlijning nog ziet. Ik werk van gebied naar gebied, dus wanneer ik het ene gedeelte af heb, gum ik de buitenlijnen van het andere gebied uit en ga ik daar mee verder.

10408119_886695808049392_5940697736521009612_n

Het portret opbouwen
Vervolgens begin je echt met het kleurgedeelte. Je begint met het deel dat je zelf het prettigst vindt, voor mij zijn dat meestal de ogen of is dat de nek. Je pakt de lichtste kleur,je basiskleur. Daarmee kleur je eerst het gedeelte in waar je te werk gaat. Voor mij is die kleur Light Flesh (nr 132), zorg dat de punt goed geslepen is, zodat je een fijne textuur krijgt. Vervolgens pak je je iets donkerdere kleur (ik gebruik Cinnamon nr 189), en daarmee maak je de schaduwen in het gezicht. Dit kunnen rimpeltjes of kuiltjes zijn, hij komt eigenlijk voor vanalles van pas.
Om die twee lagen goed in elkaar over te laten lopen kun je met je basiskleur, of met wit er nog een keer overheen. Hierdoor wordt het geheel mooi glad, maar zorg dat je dit niet te veel doet!

Wanneer je die twee lagen gedaan hebt, is het tijd om met je donkere kleuren te werk te gaan. Ik gebruik daarvoor Van-Dyck-Brown (nr 176), mijn lichtgrijze kleur. Het is de bedoeling dat je met deze kleur de échte donkere gebieden kleurt, en zorg dat je niet te veel druk op je potlood zet. Het is belangrijk dat je de kleuren mooi in elkaar over laat lopen, dus zet op de donkere gebieden veel druk, en laat het over lopen door steeds minder druk te zetten (daardoor wordt het lichter). Als je graag een glad effect wilt kun je hierna weer met de basiskleur of met een witte kleur er overheen gaan.

De druk die je zet op je potlood is heel belangrijk, weinig druk geeft namelijk het mooiste resultaat. Als je veel druk op je potlood zet krijg je snel een krasserig effect, en dit is wel het laatste wat je wilt!

Dit eigenlijk een algemene uitleg over hoe ik een kleurenportret maak. Zoals ik al zei, ik werk in gedeeltes. Je kunt ook het hele portret laag voor laag opbouwen, zelf vind ik dat alleen niet fijn, omdat ik het dan lastig vind om te zien of het portret ook echt lijkt op de persoon zelf. Met alleen de eerste en tweede laag lijkt het namelijk vaak helemaal niet op de foto die je tekent, daarvoor moet je echt alle lagen getekend hebben.

Als je vragen hebt, stel ze alsjeblieft in de reacties, ik hoop dat ik jullie hiermee kan helpen!

7 comments

Leave a comment
  1. xmarsjuhx

    28 augustus 2015 at 07:47

    Handig artikel! Ik vroeg me af hoe je het beste sproeten kan tekenen, heb jij daar ervaring mee? En verder zag ik dat het digm2015 er niet meer is?, gaat die meeting niet meer door?

    • vincentvanblogs

      28 augustus 2015 at 10:17

      De gebruikersnaam is veranderd in instapicknick 🙂 en sproeten teken je met een roodbruine kleur en dan random stipjes/bolletjes neerzetten. X

    • xmarsjuhx

      28 augustus 2015 at 16:08

      Aah gelukkig:) Thanks!

    • vincentvanblogs

      10 september 2015 at 17:50

      Hee ik zou het nog laten weten, ik ben er zondag!

    • xmarsjuhx

      10 september 2015 at 18:25

      Super leuk! Ik ben er dan ook:)

  2. Froukje

    28 augustus 2015 at 22:25

    Hii! Wat een leuk & handig artikel! ☺️ Ik vroeg me alleen af hoeveel lagen jij normaal ongeveer opbouwt? ? X

    • vincentvanblogs

      28 augustus 2015 at 22:28

      Ligt er een beetje aan, ik ga meestal door met opbouwen tot het goed voelt. Ik denk ongeveer 4?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.