Expositie ervaring

Expositie ervaring

 

Elk jaar als er weer een expositie nadert vraag ik mezelf weer af of ik wel genoeg nieuw werk heb gemaakt, of het allemaal wel mooi bij elkaar zal staan en of het daardoor wel interessant genoeg is. Een jaar vliegt voorbij en als je veel groot werk maakt en daarnaast vooral opdrachten doet, is het soms lastig om een redelijke jaarproductie te halen. Ook dit jaar zorgde het gebrek aan tijd van het afgelopen jaar en wat uitstelgedrag ervoor dat ik mijn nieuwste werken net op tijd afkreeg. Je zult zien dat alles uiteindelijk goed komt en er altijd een goede expositie neer te zetten valt. Ik neem jullie mee in het proces van mijn laatste expositie.

 

Een expositie is qua voorbereiding altijd meer werk dan je denkt. Naast het werk zelf komen ook lijsten, prints, visitekaartjes, portfolio’s, prijskaartjes en het eten en drinken erbij kijken. Zorg er dus voor dat je dit alvast in orde hebt. Zelf exposeer ik veel op nieuwe locaties waar ik zelf van tevoren nog nooit ben geweest. Hierdoor kan je ver van tevoren nog geen goede inschatting maken van de ruimte en eventueel de te lenen spullen en benodigdheden op locatie zoals ophangmechanismen, wanden en andere objecten. Ook exposeer ik vrijwel altijd met anderen waardoor de ruimte ook nog eerlijk verdeeld moet worden. Vandaar dat het zeker niet overbodig is om minimaal een week van tevoren af te spreken met de andere exposanten op locatie. Belangrijk is dan om te kijken naar het soort werk per kunstenaar. Keramisten hebben bijvoorbeeld meer tafels en ruimte op de grond nodig terwijl schilders en tekenaars meer ruimte op de muur zullen vullen. Zorg voor duidelijke afspraken van tevoren en dat iedereen tevreden is met de verdeling.

 

Vaak heb ik van tevoren nog niet helemaal in mijn hoofd hoe ik het allemaal wil hebben. De meeste kunstenaars inclusief ikzelf willen natuurlijk sowieso het nieuwste werk tentoonstellen. Je wil laten zien wat je het afgelopen jaar hebt gedaan en hoe je je hebt ontwikkeld. Mijn nieuwste werken wil ik dus sowieso altijd meenemen. Persoonlijk werkt het voor mij fijn om mijn expositie om mijn nieuwe werk heen te bouwen. Zo kijk ik naar het de kleuren, de stijl, de gebruikte materialen, het formaat en de lijsten van een werk. Mijn twee nieuwste werken waren bijvoorbeeld allebei op hetzelfde formaat en allebei semi realistische kleurportretten waardoor ze beiden in dezelfde lijsten konden worden geplaatst. Omdat ik onder andere een aparte wand ter beschikking kreeg waar ongeveer vier grote werken zouden kunnen hangen, ging ik op zoek naar meer bijpassend werk. Uiteindelijk kwam ik netto uit op vier grote multimedia portretten in totaal die ik in dezelfde lijsten plaatste omdat ik wist dat deze werken bij elkaar zouden komen te hangen. De rest van mijn overige wat oudere werk neem ik mee en richt ik ter plekke in om mijn werk wat ik sowieso al geëxposeerd wilde hebben.

 

Ook neem ik elk jaar een serie van wat oudere realistische portretten mee op A4. Ik vind het namelijk ook nog steeds goed om te laten zien dat ik naast semi realistische multimedia portretten ook nog steeds realistische grafietportretten maak. Wat ik zelf altijd heel erg opvallend vind is dat A4 portretten op zichzelf er altijd wat ‘zielig’ uitzien als je ze ophangt aan een grote wand. Vandaar dat het met kleine portretten extra leuk is om series te maken of later bij elkaar te zoeken zodat je een groter geheel krijgt van kleinere werkjes. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door puur kleinere werken bij elkaar te hangen aan een wand, maar bijvoorbeeld ook door gebruik te maken van andere objecten (die misschien zelfs al op locatie aanwezig zijn). Zelf heb ik voor deze laatste expositie zelfs een boomstam op wieltjes kunnen gebruikten op locatie. Hier zette ik dan wat kleinere herfsttekeningen op wat samen een heel leuk speels effect gaf. Maak dus gebruik van de spullen die je (op locatie) hebt. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt.

 

 

De laatste voorbereidingen zijn zeker niet onbelangrijk. Nadat alles hangt beoordeel ik wat ik nog meer wil laten zien. Vaak is er nog ruimte om wat prints neer te leggen om te verkopen of ruimte aan de muur voor nog wat kleiner werk. Onderschat ook de ruimte van tafels niet. Tafels gebruik ik vaak om mijn portfolio, mijn biografie en krantenartikelen over mijn tekeningen neer te leggen. Niet alle bezoekers stappen graag gelijk op je af en vinden het fijner om op hun gemak rond te lopen en om te beoordelen wat ze interessant vinden. Als finishing touch leg je je visitekaartjes neer, hang je de prijzenkaartjes op loop je alles nog even na. Bij mijn laatste expositie heb ik ook gemerkt dat het heel erg tof is om een gastenboek neer te leggen. Stiekem zijn de reacties hierin toch wat echter en dichterbij je dan via social media.

 

Tijdens het exposeren zelf ben ik vaak zelf aan het werk. Mensen vinden het leuk om te zien hoe een werk gemaakt wordt en welke materialen ik gebruik. Ik laat de bezoekers lekker hun gang gaan en als ik merk dat er interesse is loop ik een rondje. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen aanwezig zijn en bezoekers hun ruimte te geven. Heel vaak komen er leuke gesprekken uit alleen een verwelkoming. Zo is het interessant om te weten wat mensen zo gaaf vinden aan jouw werk en of ze zelf ook wat creatiefs doen. Ook komen er vaak mooie nieuwe ideeën uit naast natuurlijk een hoop enthousiasme en motivatie voor de komende tijd.

 

Iets wat ik zeker heb geleerd na een aantal keer te hebben geëxposeerd is: raak niet snel teleurgesteld omdat niet alles gaat zoals je het wilt. Verwacht niet te veel. Niet iedereen kan jouw werk mooi vinden en dat is logisch. Je zult altijd rekening moeten houden met dingen als: de locatie, de eventuele huur, de overige exposanten, de ophangmechanismen, de brandveiligheid, de lijsten, het aantal bezoekers en zelfs het weer. Zorg vooral dat alles tot zijn recht komt en maak het daarom niet te druk. Zelf exposeer ik liever wat minder werk zodat de rest extra mooi kan hangen dan dat ik alle muren volprop zodat ik maar zoveel mogelijk kan laten zien. Er is voor de rest van je werken altijd de optie om ze in een mooie map te doen en die neer te leggen als portfolio. Uiteindelijk kan je meer kwijt dan je denkt. Als je de lat voor jezelf niet te hoog legt, er open ingaat en je voorbereidingen van tevoren doet, zal je zien dat je echt kan genieten van hetgeen wat zo gaaf is: je werk delen met de wereld.

 

1 comment

Leave a comment
  1. Daniëla Snijder

    14 januari 2018 at 10:17

    Hele goede tips. Slimme oplossing die map met overige werk. Zelf heb ik zo weinig tekeningen dat er geen expositie mee te vullen is maar ik heb nu voor het eerst iets op mijn werk opgehangen en de live-reacties zijn zo leuk. Komt inderdaad meer binnen dan via FB en IG.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.