Van tekening tot design: mijn werk als illustrator

Van tekening tot design: mijn werk als illustrator

Tekenen is natuurlijk ontzettend leuk om als hobby te hebben. Daarom wilde ik een andere kant laten zien: hoe het als werk kan zijn.

Twee jaar geleden begon ik stage te lopen bij een grafisch ontwerpbureau waar mijn tekenskills voor diverse projecten werden ingezet. Sindsdien word ik regelmatig voor illustratie projecten gevraagd waar unieke eindproducten uit komen. Het beste van twee werelden komen bij elkaar: traditionele tekeningen gecombineerd met grafische ontwerpen.

Het kan zijn dat je denkt: he Luus, klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe gaat het dan precies in zijn werk? Aan de hand van een aantal projecten zal ik je een kijkje achter de schermen geven!

 

Garden Orchid illustraties

Dit is een van de grootste projecten die ik heb mogen doen. De opdrachtgever is een orchideeën kwekerij die een geheel nieuwe branding en verpakking liet ontwerpen. Dit werd uitgevoerd door het grafisch ontwerp bureau HLO Creative Design Agency. Zij gaven mij de opdracht om de soorten orchideeën uit te tekenen in een unieke stijl.

 

Voordat ik daadwerkelijk aan het tekenen begin, krijg ik informatie over wat voor stijl ze aanspreekt, welke soorten orchideeën er uitgewerkt moeten worden en wat het eindproduct wordt. Ik vraag zoveel mogelijk voorbeelden zodat er achteraf weinig tot geen correcties nodig zijn.  Aan de hand deze info kan ik beginnen met een try out illustratie. Vanaf de schets tot eindresultaat stuur ik HLO regelmatig foto’s van de voortgang, zo weten ze hoe ver ik ben en of het de gewenste richting van de klant is. Alle communicatie verloopt via de mail, dus extra belangrijk om een goede communicatie te behouden met de opdrachtgever.

Mijn rommelige werkplek tijdens het illustreren

Tijdens het tekenen maak ik een kleurenpalet aan, waar ik alle namen van de gebruikte kleuren bij schrijf. Ik zorg dat ik zoveel mogelijk in dit palet blijf zodat alle elementen qua kleur een mooi geheel vormen als ze bij elkaar gezet worden. Voor de blaadjes heb ik dezelfde tinten groen gebruikt en daarbij afgewisseld in de intensiteit en in donker en licht.

Het bijhouden van een kleurpalet is ook handig voor wanneer dezelfde opdrachtgever een nieuwe illustratie nodig heeft in de toekomst.

Voorbeeld van een palet

Tijdens het maken van het palet, bepaal ik gelijk welke materialen ik gebruik. Voor gekleurde illustraties werk ik met markers en kleurpotloden, en met dit project heb ik gekozen om beide materialen te combineren. Markers zorgen voor een goede ondergrond, wat het egaler en meer opgevuld maakt. Kleurpotloden maken de kleuren en gradaties mooier. De combinatie van deze twee komen goed tot zijn recht op aquarel papier, het is stevig genoeg en pakt de kleuren goed op.

Zoals je ziet heb ik de bloemen niet als één geheel getekend maar juist bepaalde onderdelen, zoals blaadjes en takken, apart geïllustreerd. Dit is nodig zodat de grafisch ontwerper er digitaal mee kan spelen. Vervolgens worden de illustraties ingescand en in Photoshop apart uitgeknipt, waar de losse onderdelen vrij verplaatst kunnen worden. De illustraties kunnen op deze manier op verschillende maten en vormen gebruikt worden.

Uiteindelijk is het gebruikt in het logo, op verpakkingen en op hun website. En dan is dit het eindresultaat:

Grafisch ontwerp door HLO Creative Design Agency

 

Garden Orchid heeft later nog op de beurs gestaan waar de illustraties zelfs op kussens zijn bedrukt.

 

Vleesch op smaak

Het leek me ook leuk om dit project te laten zien, gezien het een geheel andere stijl is. De opdracht was om een koe, kip en een varken te illustreren als lijntekening:

Het eerste wat ik heb gedaan was zoeken naar geillustreerde plaatjes van deze drie dieren. Zo kreeg ik een idee wat voor soort stijlen ik kon uitproberen. Met fineliners heb ik een aantal voorbeelden uitgewerkt.

 

Vervolgens heb ik de illustraties ingescand en in Illustrator bewerkt tot een vector. Een vector is een digitaal bestand die je kan vergroten of verkleinen zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van de illustratie. Ideaal voor commerciële doeleinden zoals het verwerken in het design van de verpakking. Dit is het eindresultaat:

 

Groentehelden

Oké nog eentje dan, het project Groentehelden. Dit was mijn eerste illustratie project welke in mijn stage periode viel. Het idee was om de groenten uit te tekenen om een unieke uitstraling te creëren. De gebruikte materialen zijn kleurpotloden en markers op aquarel papier. Net als in het Garden Orchid project was het de bedoeling om losse onderdelen te tekenen en in te scannen, zodat de grafisch ontwerper zijn of haar skills erop los kan laten.

 

En er is zelfs een video van gemaakt, van creatie van de illustratie tot een van de eindproducten:

 

Werken, wat is dat?

Ik had nooit gedacht dat illustratiewerk op deze manier zou kunnen uitpakken. Het heeft mij uitgedaagd om me op verschillende stijlen aan te passen en uit te proberen. Het mooiste is, het voelt niet als werken. En als je het eindresultaat dan ziet, voel je je toch stiekem ontzettend trots.

2 comments

Leave a comment
  1. Anouk

    6 februari 2018 at 19:55

    Heyhey, leuke post! Heel interessant om te zien wát voor opdrachten nou echt worden gedaan, en zodat je er echt een beeld bij kunt vormen. Gekke vraag erbij, maar is het nodig dat je zelf met grafische dingen overweg kunt, zoals Photoshop enzo? Zelf kan ik dat niet zo goed, haha, maar ik wel heel graag illustrator worden. En dan nog een vraagje: welke opleiding heb jij gedaan? Ik wil heel graag naar de Rietveld Academie of HKU namelijk 🙂 Dankjewel alvast!

    • Luisina Juliete

      8 februari 2018 at 16:48

      Hoi Anouk,
      Leuk om te horen, daar doe ik het voor!

      Zelf heb ik er geen opleiding voor gevolgd maar stage gelopen bij een grafisch ontwerp bureau om te kijken of het echt iets voor mij was. Als traditioneel illustrator is het niet nodig om met adobe programma’s om te kunnen gaan. Maar in deze tijd heb je zeker een voorsprong als je met Photoshop en Illustrator kan werken. Niet alleen om digitaal te illustreren maar ook om traditionele illustraties digitaal te bewerken.

      Ik hoop dat ik hiermee al je vragen hebt beantwoord!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.