Journallen 101

Journallen 101

Al een aantal jaar ben ik bezig met wat ik nu nog steeds het liefste doe, Journallen.

Notitieboeken, pennen en alle soorten stationery verzamelen en dit allemaal samen laten komen in één boek, dat vind ik heel leuk!

De manier waarop ik journal, is zeker niet de enige manier die er bestaat. Er zijn wel tig manieren om te journallen, genoeg dus om je eigen manier er in te kunnen vinden.

In deze blogpost geef ik je een eerste blik op wat het is, waarom ik het doe en vertel ik je hoe jij ook hiermee aan de slag kan gaan.

journallen 101

Wat is een Journal?

 

Google zegt het volgende erover:

journallen 101

 

Een journal kan verschillende doeleinden hebben, bij een travel journal houd je bijvoorbeeld je vakantie bij. Je plakt bloemetjes en andere dingetjes erin die je tegenkomt en schrijft in alle geuren en kleuren wat je hebt meegemaakt. Of misschien is je journal er enkel om je hoofd leeg te maken.

Kortom, journallen is een heel groot begrip en is voor iedereen net wat anders.

 

Ik beschrijf het liever als een plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen. Het is een plek waar je jezelf kan zijn en jezelf los kan laten. Je schrijft om je gedachten beter te snappen of ze gewoon van je af te schrijven. Het is ook zeker een manier om je creativiteit te tonen!

Psychisch heeft het ook veel voordelen, het is kalmerend en voor mij vooral een vorm van meditatie. Ik ben zelf nogal een wiebelkont en dit werkt voor mij dan ook veel beter dan mediteren.
Heerlijk vind ik het dan ook om de ragebol van emoties en gevoelens uit mijn hoofd te schrijven en nieuwe, motiverende en er gezonde gedachten voor in de plaats terug te stoppen.

 

www.inspirerendleven.nl beschrijft dit ook heel mooi:

 

“ De journal is een schatkist aan creatieve overdenkingen en persoonlijke anekdotes.”

 

journallen 101

 

Manieren om een journal te gebruiken

 

Zoals ik al zei, zijn er vele manieren om een journal te vormen of te gebruiken! Hier noem ik een paar voorbeelden, zodat je al kan kijken of er iets voor jou tussen staat:

 

journallen 101

– Art Journal

De eerste, en waarschijnlijk ook de meest populaire is een Art journal. Als je even Instagram erbij pakt en dit als hashtag opzoekt, zal je ook heel veel voorbeelden tegenkomen!

Veel mensen gebruiken een Art journal als een plek waar ze hun creativiteit kunnen tonen. Ze schilderen erin of verzamelen mooie plaatjes en maken er een collage van. Vele schrijven er ook gedichten in, wat het allemaal samenbrengt.

 

journallen 101

– Morning Pages

Dit is nog een geliefde methode, ontworpen door Julia Cameron. Zij heeft het boek The Artist’s Way geschreven waar de Morning Pages een groot deel in vormt. Het is heel simpel, je pakt een A4-notitieboek en elke dag schrijf je drie pagina’s vol. Maakt niet uit waarover, alles dat in je opkomt. Weet je niet meer wat je moet schrijven, dan schrijf je “Ik weet niet wat ik moet schrijven” totdat de drie pagina’s vol zijn. Dit is iets waar je even de tijd voor moet nemen, maar uit ervaring kan ik zeggen dat dit een manier is om je hoofd helemaal leeg te maken en waar nieuwe ideeën kunnen ontstaan.

Ik doe dit zelf niet elke dag, maar als mijn hoofd heel vol is, vind ik dit een heerlijke manier om mijn gedachten op een rijtje te krijgen.

 

journallen 101

– Bullet Journal

Je zal hier vast wel al van hebben gehoord, maar als je dat nog niet hebt; Het is een systeem ontworpen door Ryder Carrol. Het is je eigen ontworpen agenda, die je volledig kan aanpassen aan hoe dat het beste zou werken voor jou. Veel mensen houden het minimalistisch, zoals Ryder dat zelf ook doet. Opkomend is nu ook het creatief Bullet Journallen. Hierbij zie je veel handlettering, leuke collages van plaatjes en verschillende spreads die je in je Bullet Journal kan gebruiken.

Geprikkeld? Rosalie zal hier nog een uitgebreid artikel voor jullie maken hierover, dus houd vooral even onze website in de gaten!

 

journallen 101

– Droom Journal

Dit heeft natuurlijk niet heel veel uitleg nodig. Je schrijft je dromen hierin op, ze zeggen namelijk dat je door ze op te schrijven, je dromen beter kan onthouden. Of dit echt waar is weet ik niet, maar het is vaak wel heel grappig om de dromen terug te lezen, vind ik!

 

journallen 101

– Project Journal

Ook leuk, houd een journal bij van een project! Dit kan Frans leren zijn, of over een stageperiode zijn. Schrijf hier alles in dat met datgene te maken heeft, zodat je alles daarvan in één plek hebt. Voor je stageperiode kan je bijvoorbeeld notulen van stagegesprekken opschrijven en je leerdoelen. Dit houdt je hoofd lekker rustig en opgeruimd in de drukke periodes!

 

Mijn manier van journallen

 

Misschien ben je al helemaal geprikkeld door het stukje ervoor, maar voordat je wegrent om een notitieboek en pen op te zoeken, zou ik je graag nog even willen vertellen hoe ik journal!

Ik ben nu met mijn dertiende journal bezig en hoewel elke net even wat anders is, lijken ze allemaal erg op elkaar. Ik was er dan ook wel al snel achter gekomen hoe ik wil journallen.

Zelf ben ik gek op mooie stukken papier, stickers, washi tape en paper goodies. Dan kan je bij paper goodies denken aan ansichtkaarten, kleine kaartjes met quotes erop enzovoorts.

Het is dan ook een goal voor mij om elke pagina in mijn journal uniek te maken door verschillende dingen te verzamelen om een mooie collage te maken en daaromheen te schrijven. Maar als ik merk dat een pagina goed werkte en erg mooi is, herhaal ik hem ook graag.

 

journallen 101

Waar ik over schrijf? Vooral over wat ik meemaak en mijn gedachten. Maar ook over wat ik graag wil bereiken en wat ik al bereikt hebt.

Ik zie mijn journals ook als “Parts of my life”. Elk notitieboekje staat voor een deel in mijn leven waarbij in elke veel verschillende dingen gebeurden. Bij de ene was ik veel met stage bezig en alles daaromheen terwijl ik bij de andere weer meer schreef over de tijd buiten school en stage. Het lag er ook net aan waar mijn hoofd meer mee bezig was!

 

Hoe begin je een journal?

 

Oke, laten we nu overgaan naar het leuke werk, hoe begin jij een journal? Heel simpel!

Misschien zag je hierboven in de lijst al iets staan waarbij jij je helemaal thuis voelt, maar als je dat nog niet hebt, ga vooral Instagram en Pinterest afneuzen. Journallen kan voor iedereen namelijk iets betekenen!

Heb je een idee in je hoofd? Top! Pak nu alle spullen die je daarvoor nodig gaat hebben. Maar laat mij je nog een paar tips geven voordat je begint :

 

1. Kies een leuk notitieboek.

Dit is het allerbelangrijkste als je het mij vraagt! Je gaat namelijk misschien wel maanden bezig zijn met één notitieboek, of een paar weken of dagen, het ligt helemaal aan jezelf natuurlijk.

Als je een notitieboek kiest dat jij echt geweldig en mooi vindt, blijf je constant gemotiveerd om daarin te werken.

 

2. Wees niet bang.

Ik hoor heel vaak mensen zeggen: “Ik weet niet waarover ik moet schrijven.” of “Ik heb een heel mooi notitieboek maar ik vind het zonde om hem te gebruiken.” Laat mij je twee dingen vertellen.

1. Niks is fout bij het journallen. Net zoals dat wij imperfect zijn, mag je journal dat ook zijn. Het moet een plek zijn waar je volledig jezelf kan zijn. Imperfectie maakt perfectie  2. Notitieboeken zijn gemaakt om te gebruiken en niet om in een kast te liggen, dus gebruik hem vooral!

 

3. Ik weet niet waarover ik moet schrijven.

Daarover, hier een paar Journal Prompts om je te kickstarten. Als je natuurlijk wilt schrijven in je journal:

“Ik ben het meeste dankbaar voor…”

“Iets dat ik ooit wil bereiken is…”

“Iets heel leuks dat mij onlangs is overkomen…”

 

Spullen die ik gebruik voor mijn journal

 

Ben je net zoals ik gek op verschillende soorten papier, leuke quotes en plaatjes? Dan inspireer ik je nog even graag met de spullen die ik het liefste gebruik in mijn journals.

 

1. Flow Book For Paper Lovers

Ik heb nu twee boeken hiervan, die ik vaak erbij pak als ik nieuwe spreads ga maken. Hier zitten talloze paper goodies in met mooie motieven die ik dan ook heel graag in mijn journals gebruik!

Dit boek kost €19.95 via www.flowmagazine.nl

 

2. HP Sprocket

Sinds kort heb ik een hele leuke gadget om foto’s in mijn journals te plakken. Ik heb deze voor €120 op www.kruidvat.nl gekocht. Het is even een investering, maar ik gebruik hem dan ook heel veel! Zo geef ik mijn journal net even wat meer karakter en is het des te leuker om terug te bladeren.

 

3. Washi tape

Zoals eerder genoemd, iets dat ik heel veel gebruik. Je kan ze ook bij verschillende winkels kopen. De meeste haal ik bij de Hema en Action, maar bij Aliexpress kan je ook heel veel voor een klein prijsje kopen.

 

4. Pentel Energel

Deze pen is mijn all time favorite. Ik schrijf eigenlijk altijd met zwarte inkt, omdat ik dat er heel mooi uit vind zien samen met zijn drukke omgeving. Deze pen is dan ook altijd de eerste waar ik naar grijp. Het is een gelpen, dus de inkt is mooi en diep en droogt heel snel op. Ik ben linkshandig, dus dat is wel iets dat ik echt nodig heb!

 

5. De beste notitieboeken

Ik heb al een aantal merken gebruikt en dit zijn volgens mij de beste voor het journallen:

– Paperblanks

– Peter Pauper Press

– Bruna huismerk

 

Je kan natuurlijk altijd nog andere merken uitproberen. Ik heb gehoord dat Moleskine ook heel goed is, maar heb hun notitieboeken zelf nog nooit gebruikt.

Laat mij weten in de comments of jij nog goede notitieboeken weet!

 

Ik hoop dat je veel hebt gehad aan dit artikel en dat ik je misschien wel heb geprikkeld om het journallen een kans te geven!

 

Laat mij vooral even hieronder weten wat je ervan vindt en of jij al een journal bijhoudt ?

 

Veel liefs, Joy.

 

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.