Tattoos: wat je moet weten over verschillende stijlen

Tattoos: wat je moet weten over verschillende stijlen

Tattoos, tegenwoordig is het bijna niet meer weg te denken. Steeds meer mensen lopen er mee rond en misschien heb jij er zelf ook een (of meer) of ken jij mensen die ook een tattoo hebben. Een aantal jaren geleden was dat wel anders en beginnen tattoos nu beter geaccepteerd te worden dan vroeger. Niet alleen is het erg populair, maar ook qua ontwerpen is er veel veranderd. Waar men vroeger gewoon een tattooshop binnenstapte en een ontwerpje uit een boek koos, komen mensen nu vaak zelf met ideeën aan die met de tattoo artiest besproken worden en wordt er voor ieder een uniek ontwerp gemaakt.

Misschien weet je al wat je wilt, ben je nog zoekende of wil je helemaal geen tattoo. Als tattoo artiest kom ik met veel mensen in  contact en dus ook met verschillende stijlen. Het lijkt me daarom leuk om een aantal tattoostijlen aan jullie te laten zien en te vertellen wat er typerend aan is.

Traditioneel

Traditionele tattoos (ook wel old school genoemd) zijn eigenlijk de beginselen van het huidige tatoeëren in de Westerse wereld. Doordat er vroeger maar beperkte middelen waren, is deze stijl ontstaan. Je kunt een traditionele tattoo herkennen aan de dikke zwarte lijnen en een aantal felle kleuren. De kleuren rood, groen, blauw en geel worden hoofdzakelijk gebruikt. Ook wordt hier geen schaduw in verwerkt, maar worden vlakken juist opgevuld met kleur en is het dus tweedimensionaal. Deze stijl is door de jaren heen nog altijd populair gebleven doordat de ontwerpen simpel zijn en de tattoo meestal mooi blijft door de jaren doordat er dikke lijnen worden gezet. Symbolen die vroeger populair waren zoals bijvoorbeeld ankers, rozen en zwaluwen worden nu nog steeds gezet, maar er is nu van alles mogelijk.

 

Instagram: @m1ss_juliet/@pauldobleman

Neo traditioneel

Net heb ik het over traditionele tattoos gehad. Wat is nu ga bespreken is neo traditioneel. Neo betekent nieuw, het is dus een nieuwe vorm van traditioneel tatoeëren. De dikke lijnen en de heldere kleuren worden als basis gehouden. Het verschil is dat er nu meer geïllustreerde ontwerpen worden gemaakt, waar diepte in zit, meer detail en een groter kleurenpallet wordt gebruikt. De illustraties zijn semi realistisch. Je ziet dat in deze stijl vaak dieren, objecten en gezichten worden gezet.

Instagram: @kike.esteras/@imchrisgreen/@primm_

Realisme

De naam zegt het al, deze tattoos worden zo realistisch mogelijk gezet. Vaak zie je onderwerpen zoals portretten, landschappen en dieren voorbijkomen maar het kan ook een foto van een hamburger zijn bij wijze van spreken. Portretten zijn in het algemeen de moeilijkste vorm van realisme, omdat het natuurlijk sprekend op de foto moet lijken om het karakter en de gelijkenis van de persoon weer te geven. Deze stijl wordt vaak in zwart grijs of kleur gezet. Verder wordt er hierbij gebruik gemaakt van dunne en lichtje lijntjes en vooral veel schaduwwerk.

Zelf vind ik deze stijl erg leuk om te zetten, omdat ik altijd al portretten en andere dingen vanaf foto’s heb getekend. Erg pittig, maar zeker een mooie uitdaging!

 

Instagram: @david_vega83/@thomascarlijarlier/@kansineedegraef

Dotwork

Dotwork tattoos vergen veel geduld en concentratie omdat er met een dunne naald schaduw en diepte wordt gecreëerd door aparte stipjes aan te brengen. Deze worden of dicht bij elkaar gezet of juist verder van elkaar af om het gewenste effect te krijgen. Dotwork vind je vaak terug in mandala’s, bij geometrische patronen, dieren en andere ornamenten uit de natuur. Een erg leuke stijl die voornamelijk bestaat uit stipjes en ook vaak wordt gecombineerd met linework.

Instagram:@erv2/@bendoukakistattoo

Linework

Linework is een stijl waarbij het grootste gedeelte, verrassend, uit lijnen bestaat. Dit kunnen lijnen van verschillende diktes zijn en de thema’s variëren van bloemen tot geometrische vormen. Het schaduweffect in deze tattoos krijg je door lijnen in verschillende diktes en afstanden van elkaar te zetten zoals bij dotwork. Maar er hoeft in deze tattoos niet altijd schaduw te zitten omdat het soms juist gaat om te strakheid en de eenvoud van het ontwerp. Naast realisme vind ik dit persoonlijk een hele mooie stijl, juist omdat je met verschillende diktes verschillende effecten kan bereiken. Zo vind ik bijvoorbeeld rozen of pioenrozen in deze stijl erg mooi.

Welke tattoos je in deze stijl ook geregeld ziet, zijn kleine tattoos met hele dunne lijntjes. Dit kan er heel mooi en subtiel uitzien, maar doordat je met dunne lijntjes werkt, is er een grote kans dat het niet mooi blijft zitten en het ook snel vervaagt. Omdat inkt onder de huid iets of wat uitloopt na genezing (omdat de inkt in de huid ingekapseld wordt) kan het ook zijn dat sommige lijntjes iets dikker worden. Houd er dus rekening mee dat niet alles even mooi blijft als de pas gezette tattoos op social media.

Instagram: @tritoan_seventhday/@johno_tattooer/@kansineedegraef

Watercolour

Als je wat meer kleur in je tattoo wilt, is een watercolour tattoo echt iets voor jou. Deze stijl is de laatste tijd erg populair geworden. Het is sierlijk, kleurrijk en het lijkt op een echte waterverf schildering. Elementen uit de natuur worden meestal gebruikt, dus denk aan bloemen, planten en dieren. Doordat het een waterverf stijl is, kan er met veel kleur gewerkt worden en kunnen er mooie kleurovergangen gemaakt worden. Ook wordt watercolour vaak gezet door of achter een lijnen tattoo. Wat ik wel zou aanraden is dat je niet al te lichte kleuren kiest, omdat tattoos door de jaren heen wat vervagen en het zou zonde zijn als de kleur weggaat, of dat je daardoor het effect van de watercolour tattoo niet meer ziet.

  

Instagram: @justinnordinetattoos/@sammeantunes/@yershova_anna

 

Je hebt natuurlijk nog veel meer tattoostijlen maar omdat ik niet alles kan laten zien heb ik een kleine selectie gemaakt waarvan ik denk dat er voor veel mensen wel iets bij zit wat zij leuk kunnen vinden.

Zit er iets bij wat jij leuk vindt of heb jij al ideeën? Laat het vooral weten in de comments hieronder!

 

Liefs,

Kansinee

 

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.