Het maken van een APP

Het maken van een APP

Hallo Allemaal. Jullie maken allemaal vast veel gebruik van apps zoals Instagram, Facebook en Snapchat. Voor de afgelopen tien weken heb ik met een groepje mensen van school gewerkt aan een educatieve app voor het “ European Parliament Ambassador School” of kort gezegd EPAS.

Vanuit school werden de groepen samengesteld. Ik kwam in een groepje van vijf terecht, ikzelf ben derde jaars student en zat samen in een groep met nog een klasgenoot en drie studenten uit het tweede jaar. Nu wij wisten met wie wij de aankomende weken gingen samen werken, hebben wij een teamnaam gekozen en een logo gemaakt voor ons team. Wij noemen onszelf  ‘On Point’.

Wij kregen de opdracht om verschillende lesmodules in een app te zetten en te zorgen dat de studenten op een leuke manier konden leren. Omdat apps steeds een grotere rol nemen in de samenleving wilde ik graag laten zien hoe het maken van zo’n app nou precies gaat.

Omdat wij voor een opdrachtgever werkten, hadden wij natuurlijk al een beetje een idee hoe de app moest worden. Als eerste hebben wij verschillende onderzoeken gedaan naar concurrenten om te zien hoe zij het doen. Ook hebben wij gekeken naar verschillende stijlen die wij bij de app vonden passen. Uiteindelijk hebben we hiervoor een mood board en een style guide gemaakt zodat wij een vaste look en feel voor de app hebben.

 

 

 

 
 

Wij gingen daarna verder met het schetsen van hoe wij wilden dat de app er ongeveer uit kwam te zien. Omdat wij met z’n vijven waren hadden we uiteindelijk best veel schetsen, dit kwam gelukkig allemaal goed met elkaar overheen en zo hebben wij deze schetsen samengevoegd en hebben we hier een uitgewerkte schets van gemaakt.

 

 

 

 

 


Uitgewerkte schetsen door Henriëtte Meekse.

Na het maken van de uitgewerkte schetsen hebben wij onderling verdeeld wie wat gaat uitwerken. De app bestond uit verschillende lesmodules een home pagina een intro en een info pagina. Ook moesten er verschillende posters komen en Social Media uitingen. Nadat dit verdeeld was, kon iedereen zijn eigen deel uitwerken. Voor de app hebben wij eerst alle pagina’s uitgewerkt in adobe Illustrator zodat je precies kan zien hoe het eruit moet komen te zien.

Voor de app waren ook verschillende iconen nodig. Ik heb deze samen met Maxine gemaakt. Zij is net als ik derde jaars student. Verder hadden wij besloten dat wij voornamelijk met illustraties wilden werken en niet met foto’s net als hier op “Vincent van blog”. Hier ben ik voornamelijk mee bezig geweest.

 

Nu kwam eigenlijk het lastigste werk, het coderen van de app. Hier zijn twee tweede jaars studenten mee bezig geweest (Henriëtte en Myrthe). Hiervoor hebben zij gebruik gemaakt van het programma Brackets. We hebben de app eerst als mobiele website gemaakt dit word later omgezet als app. Omdat ik zelf niet heb gewerkt aan het coderen van de app kan Henriëtte daar meer over vertellen!
 
“Hoi allemaal!
 
Peter had mij gevraagd om een stukje te schrijven over het coderen. De laatste weken ben ik daar druk mee bezig geweest! Ik kreeg daarbij wel een beetje hulp van Myrthe van der Lee. We hadden in het begin natuurlijk schetsen gemaakt. Deze schetsen heb ik bij het coderen ernaast gehouden. Daardoor lijkt het eigenlijk precies op onze schetsen.
Tijdens het coderen kwam ik erachter dat wij als team slim bezig zijn geweest! We hebben bij het bedenken en schetsen van de app al rekening gehouden met het coderen, hierdoor konden wij zelf maken wat we hadden bedacht!! Het coderen zelf ging ook beter dan verwacht. Mijn docent heeft bij de laatste dingen nog even gekeken of alles klopte en soms wat kleine puntjes verbeterd. Al met al ben ik super trots op het eindresultaat en hebben we een mooie (gecodeerde) app mogen overhandigen aan de klant.
 
Groetjes Henriette”
 
Nu de app uitgewerkt is en online stond, hebben we natuurlijk nog gekeken wat we konden gaan verbeteren. Hier hebben we dan ook nog erg veel tijd aan besteed. Er moest minder tekst en meer beeld komen. De laatste week voor de eindpresentatie hebben we dan ook nog hard gewerkt aan het maken van meer illustraties zorgen dat we meer filmpjes hadden en gekeken hoe we de tekst konden inkorten.
 
Hoe hebben wij deze app nou leuk gemaakt voor scholieren?
Omdat dit erg belangrijk was voor EPAS hebben wij als groep gekeken wat wij zelf altijd leuk vonden op de middelbare school. Zo hebben wij de tekst niet te lang gehouden zodat je steeds maar korte stukjes tekst leest. Ook hebben we er een spel in zitten een quiz en een strip. En natuurlijk hebben we er veel illustraties in verwerkt zodat er veel leuke beelden bij zitten.

Omdat onze opdrachtgever in heel Europa werkt, leek het ons leuk om van de app ook een engelse versie te maken. Daarom hebben wij er voor gezorgd dat je op de home pagina kan kiezen of je hem in het Nederlands of in het Engels wilt bekijken. Omdat wij de aangeleverde tekst zo hadden aangepast en ingekort heeft Maxine voor ons alle tekst vertaald. Dit zorgde er ook voor dat voor bijvoorbeeld de strip er twee versies van gemaakt moesten worden.

Nu waren wij natuurlijk niet de enige groep die voor deze opdrachtgever moest werken. Er waren in totaal 13 groepen en drie daarvan konden naar Den Haag om de app te presenteren voor de mensen van EPAS. Nu hoorden wij met onze eindpresentatie dat wij langs mochten komen in Den Haag! Hier hebben wij nog een keer onze app gepresenteerd voor EPAS en werd ons verteld dat ze deze in Brussel wouden laten zien!

Ik hoop dat ik jullie zo het proces van het maken van een app heb kunnen laten zien! Hieronder heb ik nog wat screenshots uit de app. Heb jij zelf ook ooit aan een gelijk project gewerkt, laat het ons dat weten!

1 comment

Leave a comment
  1. Cor Koene

    12 februari 2018 at 17:59

    Kunnen jullie de ‘dunne’ letters wat ‘vetter’ maken? Dat kan de leesbaarheid bevorderen. Inhoudelijk lijkt het een mooi project, hoewel ik veel niet begrijp. Dat is niet aan jullie te wijten, maar dat heeft te maken met mijn onervarenheid en gebrek aan kennis op dit gebied. Ik ben nog van de oude stempel.
    Ik ben vast van plan jullie te gaan volgen. Ik wens jullie alle succes!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.