Guide: Welk kleurpotlood kies ik?

Drie jaar terug schreef ik een aantal reviews over verschillende kleurpotloden. Zo heb ik een review geschreven over Prismacolor Premier potloden en over Faber Castell Polychromos potloden. Maar, wanneer je begint met tekenen in kleur kun je soms door de verschillende soorten en merken, door de bomen het bos niet meer zien. (Geen wonder dat ik inmiddels een fortuin uitgegeven heb aan tekenspullen, ik wilde zo nodig alles proberen: dat zal ik jullie besparen!) Hier is je guide naar het kleurpotlood dat bij jou past!

Prismacolor Premier potloden

Graag begin ik met het meest gehypte kleurpotlood dat er bestaat: de Prismacolor Premier potloden. Ik schreef er drie jaar terug een hele blog over (die kun je hier lezen). De Prismacolors staan er om bekend heel makkelijk te blenden. Dit is ook mijn eigen ervaring er mee. Wanneer je nog niet heel erg geoefend bent met werken in kleur, en je nog moeite hebt met het blenden en het opbouwen van kleuren is dit een goede keuze. De potloden zijn op waxbasis, wat er voor zorgt dat ze makkelijk blenden. Deze waxbasis heeft ook een nadeel: na twee of drie kleurlagen kun je niet meer opbouwen. Er gaat als het ware een waxlaag op je tekening zitten wat geen kleur meer pakt. Wanneer je niet met veel lagen werkt is dit geen probleem, maar werk je veel meer details en wil je toch echt meer lagen opbouwen, dan is het wellicht beter voor een ander potlood te kiezen. Ook zijn de Prismacolors helaas niet uitgumbaar door deze heftige waxbasis.

Naast bovenstaand nadeel is de Prismacolor behuizing niet zo goed als van zijn concurrenten. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de Prismacolor potloden erg (maar dan ook echt erg) vaak breken. Je moet ontzettend voorzichtig zijn met deze potloden wil je er veel en lang plezier van hebben. Ben je net zo onhandig als ik ben? Dan is het beter om voor een ander potlood te kiezen.

De potloden zijn helaas niet meer in Nederland verkrijgbaar. Mocht je deze potloden graag willen bestellen kan dat via Amazon of een aantal andere buitenlandse sites die in Nederland leveren.

Bovenstaand een tekening die ik gemaakt heb met deze potloden. Zoals je kunt zien bij de schaduw van de wang was ik nog niet zo goed in het blenden van kleuren. De waxbasis heeft me aardig geholpen met blenden!

Voordelen Prismacolor Premier potloden:

 • Ideaal voor wanneer je begint met kleur, omdat ze makkelijk blenden

Nadelen Prismacolor premier potloden:

 • Door de waxlaag kunnen er maar 2 of 3 lagen opgebouwd worden
 • De potloden breken erg snel
 • Door de fragiele stift niet goed tot een punt te slijpen
 • Zijn niet uitgumbaar
 • Niet in Nederland verkrijgbaar

 

Faber Castell Polychromos potloden

Na de Prismacolors schafte ik de Faber Castell Polychromos aan. Ik hoorde veel goede verhalen over deze potloden, onder andere van Lisa L’Achri. Zij maakte een vergelijkings-video tussen de Prismacolors en Polychromos, de video vind je hier.
De Polychromos zijn op oliebasis, dit verschil merk je zeker! Waar je bij Prismacolors last hebt van een waxlaag na 2-3 lagen kleurpotlood, heb je dit met potloden op oliebasis niet. Bij de Faber Castell potloden kun je dus een stuk langer doorgaan met het opbouwen van lagen. Dit maakt helaas wel dat de Faber Castell Polychromos een stuk moeilijker blenden, waardoor het iets meer tijd zal kosten. De potloden zijn in tegenstelling tot de Prismacolors uitgumbaar.
Nog een voordeel: doordat de potloden op olie basis zijn, breken ze (bijna) nooit. Ze zijn dus een stuk zuiniger om mee te werken.

De Faber Castell Polychromos zijn gewoon in Nederland verkrijgbaar.

Bovenstaande tekening is met deze potloden gemaakt, je kunt zien is de tekening minder ‘grof’ gekleurd. Hiermee bedoel ik dat de textuur van de huid heel glad gekleurd is, je ziet de potloodlijnen niet meer.

Voordelen Faber Castell Polychromos:

 • Ze zijn zuinig in gebruik door olie basis
 • Goed voor details: zijn tot een scherpe punt te slijpen
 • Ze zijn in Nederland verkrijgbaar
 • Goed uitgumbaar

Nadelen Faber Castell Polychromos:

 • Het blenden gaat lastiger door de olie basis
 • Niet zo geschikt voor de beginner

 

Caran D’Ache Luminance Potloden

De Caran D’Ache Luminance potloden zijn relatief iets onbekender dan de voorgaande twee soorten, maar daarom niet minder interessant! De Luminance potloden zijn mijn persoonlijke favoriet.

De Luminance potloden zijn net als de Prismacolors op waxbasis, maar de werking is niet hetzelfde. Waar je bij Prismacolor snel een waxlaag krijgt heb je hier met de Luminance potloden minder snel last van. Het zit een beetje tussen de Polychromos en Prismacolors in. Door de waxlaag blenden de potloden wel weer gemakkelijk, dus dit is ook een prima potlood voor de beginner. De Luminance potloden zijn goed te slijpen en breken niet snel, fijn! Ze breken niet snel doordat de ‘behuizing’ van een Luminance potlood een stuk dikker/harder is dan die van een Prismacolor of Polychromos potlood. De Luminance potloden zijn net als de Polychromos ook uitgumbaar, maar door de waxbasis wel een stuk lastiger uit te gummen.

Zitten er dan ook nog nadelen aan deze potloden? Jawel! De potloden zijn namelijk prijziger dan de twee voorgangers. Voor een los potlood van Luminance betaal je gemiddeld een euro meer dan bij de Polychromos. De potloden zijn wel gewoon in Nederland verkrijgbaar.

Voordelen Caran D’Ache Luminance Potloden:

 • Zijn goed te blenden
 • Goed tot een punt te slijpen, zuinig in gebruik
 • In Nederland verkrijgbaar

Nadelen Caran D’Ache Luminance Potloden

 • Lastig uit te gummen
 • Prijzig

Helaas kan ik niet álle soorten kleurpotloden bespreken in een artikel. Ik hoop dat deze blogpost jou geholpen heeft met de zoektocht naar jouw ideale kleurpotlood. Heb je vragen over een bepaald soort kleurpotlood? Vraag er naar in comments en dan kan ik je misschien verder helpen met het kiezen van jouw ideale kleurpotlood.

Liefs,

Tessa

 

 

 

 

 

One Comment

 1. Mare

  Leuke blog! Ik ben het alleen niet eens met de prismacolors. Lagen opbouwen gaat inderdaad lastig, maar als je het dun aan het begin doet kan je zeker wel een laag of 5-6 aanbrengen. En in mijn geval is het breken ook heel weinig. Ik heb er twee gebroken in 3 jaar. Ik leg ze dan in de zon als t warm genoeg is buiten of voor de kachel binnen, dan smelt de was weer aan elkaar en zijn ze weer heel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *