Style Challenge

Style Challenge

Wat is stijl eigenlijk? Het is jouw unieke manier van tekenen waardoor anderen jouw werk kunnen herkennen. Het is de reden dat we Van Gogh, Picasso of Rembrandt goed van elkaar kunnen onderscheiden. Stijl is iets wat je ontwikkeld door de jaren heen, het is een opsomming van je inspiraties, je kennis en je persoonlijkheid. Ieder zijn stijl is dus uniek. Dit willen wij van VVB testen, en dat doen we met de style challenge! Deze challenge is als volgt: de leden van VVB hebben allemaal dezelfde foto gekregen die we allemaal na moeten tekenen in onze eigen stijl. Als het goed is betekent dit dat we zeven tekeningen hebben die allemaal uniek zijn.

We hebben de volgende foto uitgekozen voor de Style Challenge omdat er veel elementen (blik, kapsel, kleuren, bril, make-up) zijn waar iedereen zijn of haar eigen stijl in kan laten zien. 

De referentie foto voor de Style Challenge

Lisa:

Ik ben erg geïnteresseerd in character design en animatie. Met deze style challenge wilde ik de foto niet precies natekenen, maar het meisje omtoveren in een cartoon karakter. Ik heb geprobeerd haar wel te laten lijken op de foto, maar het wat te overdrijven.
Op de foto vond ik dat het meisje een nonchalante maar wel stoere blik had. Ook de rode hoodie en grote bril vond ik erg tof. Met deze stijlelementen begon ik te schetsen tot ik een karakter had waar ik tevreden mee was. Dit is het punt dat ik begin met de officiële schets die ik uit ga werken. Voor het karakter ging ik voor een stoere en casual look. Tekenen doe ik meestal in Photoshop. Ik vind het prettig om digitaal te werken omdat het dan makkelijk is om wijzigingen te maken tussendoor.
Als de schets klaar is begin ik gelijk met kleur. Ik vind het prettig om geen outlines te maken voor mijn tekeningen, ik voeg alleen lijnen toe als ze nodig zijn zoals bij de handen of ogen. Als alles ingekleurd is speel ik vaak nog met de color balance en de levels in photoshop, en that’s it!

Lisa’s Style Challenge

Rosalie:

Hyperrealisme is jarenlang mijn style en doel geweest. Ik dacht dat dat het maximale was wat je als portrettekenaar uit jezelf kon halen. Na dit jaren gedaan te hebben werd het tijd voor meer uitdaging. Ik vind het juist leuk aan kunst om iets nieuws te creëren uit wat er al bestaat.
De referentie foto vind ik een toffe foto. Er zijn veel aspecten waar je als kunstenaar iets mee kan. Het meisje heeft een uitgesproken stijl, draagt een bril, heeft sproetjes, lijkt van Aziatische afkomst (ook leuk om met verschillende afkomsten te oefenen) en heeft zoals Lisa al zei een nonchalante blik. De blik en haar moderne stijl met veel kleur wilde ik zeker ook op mijn eindproduct laten zien. Ik ben begonnen met het schetsen en het kiezen van een kleuren pallet. Mijn eerste gedachte was om een soort moderne sneeuwwitje te maken (vanwege haar blanke huid, rode lippen en zwarte haar). Ik heb gekozen om veel gebruik te maken van de primaire kleuren: rood, geel en blauw. Veel van deze kleuren waren in mindere mate al in de foto aanwezig. Zeker omdat ze een erg dromerige blik heeft vond ik het juist leuk om de kleuren extra fel te maken.
Zelf ben ik iemand die tijdens de productie er pas achterkomt wat ik wil. Ik heb van te voren maar voor 40% in mijn hoofd hoe het eindresultaat wordt. Zo kwam ik erachter dat pastel over mijn opgedroogde waterverf en stift een mooi zacht effect gaf en dat een appel om haar sweater alles helemaal mooi samen liet komen. Uiteindelijk heb ik lila als achtergrond gekozen in plaats van geel.
Kortom: mijn style kan ik semi realisme noemen, is qua materiaal multimedia en komt tot stand tijdens het werken eraan.

Rosalies Style Challenge

Sylke:

De laatste jaren werk ik steeds meer digitaal. Ik heb jaren traditioneel gewerkt, beginnend van schetsjes in mijn school boeken tot echt uitgewerkte illustraties. Ik begon met het tekenen van paarden, mijn hobby, en ben vervolgens meer verschillende dieren gaan tekenen. Het laatste jaar ben ik vooral bezig met het digitaal illustreren van mensen. Wanneer ik met een illustratie bezig ben begin ik zoals de meesten met schetsen. Hoe ik dit doe verschilt per tekening. Soms begin ik abstract, andere keren schets ik al heel precies en op sommige momenten begin ik gelijk met kleur. Wanneer mijn schets af is begin ik met het inkleuren van mijn illustratie. Eerst de grote vlakken en langzaam werk ik alles af. Het langst ben ik bezig met schaduwen. Door op de goede plaatsen licht en donker neer te leggen krijg mijn illustratie meer diepte en komt het voor mij tot leven.

Zoals ook in mijn vorige blogpost te lezen valt ben ik nog steeds enorm bezig met het loslaten dat alles perfect moet zijn. Zo zijn ruige schetslijnen in mijn werk nog te zien, maar ze geven voor mij ook een “feel” aan de illustratie. Ik werk voornamelijk digitaal op mijn ipad en doe dit vaak maar 15 minuten per keer. Dit omdat ik het tekenen voor mijzelf leuk wil houden. Als ik gefrustreerd wordt van mijn tekening houd ik ook op, dan maar wat langer met de tekening bezig.

Sylkes Style Challenge

Annelies:

De afgelopen tijd merk ik dat ik steeds verder afstand neem van het tekenen in fotorealistische stijl. Dit probeer ik te realiseren met het tekenen van kleine, snelle portretjes op A5 formaat. Het tekenen op kleine schaal is goed om verhoudingen te leren schetsen, je houdt makkelijk overzicht over het geheel waardoor kleine foutjes snel opvallen. Daarnaast heb je tekeningen sneller af, waardoor je ook op meer nieuwe projecten kan focussen. Echter, het is dan wel lastiger om iets hyperrealistisch te maken.
Meestal schets ik eerst het hele portret heel grof met een 2H potlood, zo kun je strakke maar toch lichte lijnen tekenen. Daarna ga ik voor de details: eerst weer met een 2H potlood en dan met 3B voor de donkerste stukken; houdt hierbij rekening met waar de lichtere highlight vlakken komen. Met een platte kwast blend ik gedeelten van de schaduwvlakken waardoor een combinatie van zacht ‘’realistischer’’ en een schets patroon ontstaat. Als je teveel blend kun je weer opnieuw wat schets-lijntjes eroverheen plaatsen. Met een platte/puntige gum (je kunt je eigen gum in een driehoekige vorm knippen om zo een puntige gum te maken) plaats ik de highlights en daarna met een witte gelpen voor de kleinste, felste highlights.

Annelies’ Style Challenge

Peter:

De laatste paar jaar ben ik enorm aan het oefenen met portrettekenen zowel als in kleur als in zwart wit. De laatste tijd merk ik dat ik meer mezelf wil laten zien ik in een tekening en een eigen unieke stijl wil ontwikkelen en door middel van kleurgebruik wil ik dat bereiken. Ik heb ervoor gekozen om veel verschillende kleuren te mengen in dit portret, bijvoorbeeld in de huid heb ik meerdere paars,blauw en rood tinten gebruikt. Ook vind ik het tof om niet alles helemaal te blenden zodat de tekening een wat ruigere uitstraling krijgt. Dit heb ik vooral met tekeningen in kleur daarom heb ik ervoor gekozen om deze challenge in kleur te doen.

Ik ben begonnen met het na schetsen van de foto die we hebben uitgekozen. Ik probeer altijd zoveel mogelijk details in de schets te verwerken. Daarna begin ik met het opbouwen van lagen in kleur. Ik probeer met het opbouwen van de kleuren zoveel mogelijk verschillende kleuren te gebruiken dus voor de huid gebruik ik niet alleen de bruine/oranje tinten maar ook blauw, paars, rood en roze. Ik vind het zelf ook altijd leuk om iets af te wijken van de foto door bijvoorbeeld het haar anders te tekenen/ gekke make up verzinnen noem maar op. Deze stijl is nog vrij nieuw voor mij maar ik ga zeker meer werk maken zoals deze tekening!

Peters Style Challenge

 

Didi: 

In het begin was ik voornamelijk een cartoon tekenaar. Vooral toen ik net begon met Instagram tekende ik veel Disney. Ik deed de tekenstijl veel na, het was niet origineel. Het was niet mijn eigen. Ik wilde meer van mezelf laten zien in mijn tekeningen, mijn originaliteit tonen. Daarom vind ik het belangrijk om een stijl te ontwikkelen. De stijl van een tekening zegt veel over de artiest. Dat is ook logisch, want een artiest stopt veel tijd en deel van haarzelf in een kunstwerk.

Een stijl vinden vergt tijd en moeite. Mijn inspiratie hiervoor komt van veel bronnen. Natuurlijk van Disney, maar ook van games en anime. Ik kijk ook naar andere artiesten en observeer hoe ze de figuren tekenen en details laten zien. Op die manier heb ik mijn stijl gevonden en zo ook veel geëxperimenteerd. Ik werkte vroeger veel traditioneel, maar 8 jaar geleden heb ik digitaal tekenen opgepakt en daar eigenlijk voornamelijk mee bezig geweest. Tegenwoordig werk ik zowel traditioneel als digitaal. Ik combineer de twee vaak ook, door bijvoorbeeld een traditionele schets digitaal in te kleuren; zoals deze tekening!

In deze tekening ben ik gaan experimenteren met kleuren. Ik hou ervan om verschillende kleurencombinaties te gebruiken om zo sfeer te creëren. Zoals je ziet, lijkt mijn tekening niet helemaal op de foto – maar eerder door geïnspireerd. Ik heb eerst traditioneel op papier geschetst, een foto genomen en vervolgens verder gegaan op Photoshop. Ik gebruik mijn Wacom Cintiq 13HD om te schilderen. Dit is eigenlijk ook hoe ik het liefst werk.

Didi´s Style Challenge

Kansinee:

De afgelopen jaren ben ik heel erg bezig geweest met portrettekenen. Om alles zo echt mogelijk te laten lijken was voornamelijk mijn doel. De laatste tijd heb ik niet meer echt portretten getekend maar ben ik vooral bezig geweest met met een kerkdeur van Duomo di Milano en een kathedraal op A3 formaat. Dit doe ik in mijn vrije tijd, naast mijn baan als tattoo artiest. Doordat ik geen tijd had om een portret te tekenen waar ik alle aandacht aan kon schenken, heb ik besloten om de style challenge in een soort tattoo schets stijl te maken. Dit is niet de stijl waar ik normaal gesproken in teken, maar wel mijn manier van schetsen.

De tekening die ik voor de style challenge gemaakt heb, heb ik met een fineliner van Micron gemaakt. In diktes variërend tussen 0,3 en 0,5 mm. Dit vind ik erg fijne pennen om mee te tekenen, ze lekken niet door het papier heen en zijn watervast. Een ander voordeel is dat het snel opdroogt. De referentiefoto vind ik erg mooi. Ik wilde de tekening simpel houden met niet al te veel detail. Voor het gezicht heb ik de basislijnen van het gezicht omlijnd en schaduwen toegevoegd in de vorm van stipjes. Om het verder meer tattoo stijl te laten lijken heb ik gebruik gemaakt van geometrische vormen en van pioenrozen. Ik vond deze style challenge leuk om te doen, vooral omdat dit niet mijn gewoonlijke stijl is. Wellicht dat ik bij een volgende challenge wel realisme doe.

Kansinee’s Style Challenge

Ieder zijn of haar eigen ding

Zoals je ziet heeft iedereen zijn of haar eigen manier van aanpak en stijl. Dit is een van de redenen waarom je jezelf ook niet moet vergelijken met anderen. Verschillende stijlen en eigenzinnigheid maken kunst juist leuk.

Hoe zou jij jouw stijl omschrijven? Laat het ons weten in de comments!

Liefs,

Vincent van Blog

 

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.