Een creatieve stage

Misschien zijn sommige van jullie net klaar met stage lopen of beginnen jullie na de zomer aan jullie stage periode. Ik wil jullie graag mijn ervaring delen van mijn laatste stage periode in de tekenstudio van Felix Guérain.

Ik zit nu in het derde jaar van mijn opleiding media vormgeving en daarvoor moest ik 20 weken (700 uur) stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Omdat ik graag in mijn grafische ontwerpen illustraties verwerk en ik tekenen en illustreren heel leuk vind, wilde ik stage lopen bij een bedrijf dat hier veel mee bezig is. Ik had gekeken bij bedrijven in de buurt die dit deden en zo kwam ik uit op Felix Guérain tekenproducties. Het is een kleine studio in Lelystad die zich bezighoudt met het maken van traditionele tekeningen en digitale illustraties.

Waar was ik veel mee bezig?

Ik was voornamelijk bezig met het maken van digitale illustraties op het programma Adobe Illustrator. De klant stuurde vaak hun ideeën op via de mail of ze kwamen langs en dan was het aan mij om hun idee uit te beelden in een illustratie. Vaak had de klant er al een beetje een beeld bij wat ze wilde hebben dus had ik al een richtlijn.
Ook mocht ik schetsen maken voor grote tekeningen die mijn begeleider dan ging uitwerken. Ik kreeg dan een lijst met alle elementen die in de tekening moest komen en dan was het aan mij om alles een plek te geven en ervoor te zorgen dat het mooi stond. Ook tekende ik vaak de gezichten van de personen die in de tekening moesten komen.
Naast het tekenen en illustreren had ik ook grafische klussen. Ik ben bezig geweest met het maken van verschillende logo’s, visitekaartjes, flyers en posters. Dit deed ik alleen veel minder omdat het bedrijf voornamelijk gericht was op illustraties.

Een dag in de studio.
Eigenlijk was elke dag in de studio wel anders. Als ik ’s ochtends aankwam was het eerste wat ik deed de mail checken om te kijken of er nieuwe opdrachten waren binnengekomen. Als ik nog werk van de dag daarvoor had, zorgde ik dat dit eerst af was. Als er een nieuwe tekening gemaakt moest worden keek ik eerst hoeveel mensen er op moesten komen. Deze mensen zette ik allemaal op een apart vel zodat ik de gezichten kon overtrekken. We trokken de gezichten over omdat dit enorm veel tijd scheelt en degene die de tekening koopt wil graag dat de mensen zo herkenbaar mogelijk zijn. Als dit klaar was ging ik de schets maken voor de tekening en verzamelde ik voorbeelden voor wat in de tekening moest komen ( bijvoorbeeld als er een tractor in de tekening moest staan zorgde ik voor voorbeelden van tractoren) dit stopte ik allemaal in een map en gaf dat vervolgens aan mijn begeleider die de tekening daarna ging afmaken.
Op sommige dagen ging ik samen met de andere stagiair de tekeningen die wij gemaakt hadden voor de klant wegbrengen. Ook heb ik meerdere keren op een basisschool tekenlessen mogen geven.

Werken voor een klant.
Het leuke aan stage is dat je mag werken voor echte klanten inplaats van schoolopdrachten. Ikzelf haal hier meer motivatie uit en zodra je ziet dat je werk ook echt gebruikt wordt, geeft dat toch wel een kik. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je niet altijd kan werken in de stijl die jij mooi vindt. Als de klant een tekening wilt hebben in een vage cartoon stijl en jouw specialiteit ligt bij hyper realisme moet je toch kunnen omslaan en zorgen dat je de klant blij kan maken. Daarom is het belangrijk dat je je kennis en vaardigheden uitbreidt en niet blijft bij een techniek en een stijl (als je voor jezelf werkt is dit natuurlijk niet erg).
Je moet er natuurlijk ook voor zorgen dat je de klant een beetje op de hoogte houdt waar je mee bezig bent. Daarom is het handig om af en toe een mailtje te sturen met hoe het ontwerp of de tekening er op dat moment uitziet. Ik heb zelf meegemaakt dat er haast achter een tekening zat en dat we deze stap hadden overgeslagen vanwege tijdsnood. Uiteindelijk zaten er meerdere punten in de tekening die de klant liever anders had gehad die nu niet meer aangepast konden worden. Met grafische/digitale ontwerpen is dit natuurlijk ook weer anders al is het alsnog erg vervelend als je denkt dat je iets hebt gemaakt wat goed is en vervolgens hoort dat je het helemaal mag aanpassen.
Als de opdracht af is en je ziet uiteindelijk jouw ontwerp als banner in een stad hangen of je ziet dat de klant enorm blij is met de tekening die jij hebt gemaakt is dat toch altijd heel gaaf.

Wat leer je beter op stage dan op school?
Scholen werken vaak met projecten die een paar weken duren, daardoor heb je vaak erg lang om aan een opdracht te werken. Op stage krijg je te maken met verschillende opdrachten in een veel kortere tijd, daarom gaat je werk tempo erg omhoog en leer je een stuk beter te plannen en om te gaan met tijdsdruk.
Waar je waarschijnlijk ook tegenaan loopt is dat het overleggen belangrijker is geworden dan op school. Op school werk je vaak alleen aan een project en overleg je dit misschien een paar keer met een docent en vraag je zo nu en dan een klasgenoot om hulp. Bij een bedrijf is het toch belangrijk om goed door te geven waar je mee bezig bent en zo nu en dan feedback vragen zodat iedereen op de hoogte is wat er gebeurt in het bedrijf.
Wat ik zelf op stage heb geleerd is hoe belangrijk het is om sociaal te zijn. Als er een klant de studio binnenloopt, begroet je die vriendelijk en bied je gelijk wat drinken aan. Zorg dat je vriendelijk bent en dat de klant zo een warm gevoel krijgt bij het bedrijf zodat zij terug blijft komen.

Dus….
Ik heb een leuke stage periode achter de rug waarbij ik veel geleerd heb en een andere tak van het vak heb gezien. Hebben jullie zelf ook deze periode stage moeten lopen of beginnen jullie na de vakantie? Laat het ons weten!

  • Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *