Het vinden van je eigen stijl

Hallo allemaal!

Ik denk dat we dit gevoel allemaal wel kennen. Je wilt dat je werk anders is dat het herkenbaar is en dat mensen direct kunnen zien dat jij het gemaakt hebt.

Maar om op dat punt te komen is niet altijd gemakkelijk, daarom ga ik jullie vertellen hoe ik mijn eigen stijl heb ontdekt en hoe ik ook nog steeds zoekende ben.

Ik had altijd al heel veel bewondering voor kunstenaars met een herkenbare stijl. Ik kan dan ook uren door deze mensen hun Instagram scrollen. Toen ik Lisa en Didi (@bluejay_ en @deedraws) leerde kennen wilde ik al helemaal zelf meer zo’n herkenbare stijl krijgen.

Hoe ik begon.

Ik begon door gewoon uit te proberen. Ik wilde een eigen cartoon stijl hebben dus ging ik karakters tekenen. Ik begon inspiratie op te doen en lette vooral op: “Wat trekt mij aan?” en  “Wat vind ik mooi?”. Zo begon ik met schetsen en één van de eerste tekeningen die daar uitkwam was deze!

Ik kwam er al snel achter dat ik dit resultaat niet mooi vond en dat het ook niet herkenbaar was. Dit is niet wat ik wil maken.

Na deze tekening heb ik nog meer geprobeerd maar daar voelde ik ook weinig bij. Ik begon steeds meer interesse te krijgen in een echte cartoon stijl en ging daarom een beetje spelen met de verhoudingen. Toen kwam ik uit op deze stijl.

Deze stijl heb ik nog best een lange tijd aangehouden.

Tevreden was ik nog lang niet, ik wilde weer iets anders.
Het belangrijke aan een eigen stijl ontwikkelen is het experimenteren. Welke materialen gebruik je, wat is belangrijk in deze stijl, wat vind je leuk om te doen?

Zelf kwam ik er snel achter dat ik een paar materialen heel fijn vond. Potlood, fineliner en adobe illustrator. Ik wou een stijl waar ik gemakkelijk digitale illustraties van kon maken en die ik ook leuk met de hand kon tekenen.

Hier zijn wat voorbeelden van tekeningen die ik heb gemaakt met fineliner. Deze stijl vond ik erg leuk om te doen ( en ik teken nog steeds soms in deze stijl ) maar toch vond ik het nog niet eigen genoeg.

Na een nog meer geprobeerd te hebben en een poging tot inktober (dat me niet gelukt is) heb ik dan denk ik eindelijk de stijl gevonden waar ik me fijn bij voel en die ik graag wil doorzetten als mijn eigen stijl.

Deze twee tekeningen waren daar het begin van. Later heb ik meer in deze stijl gewerkt en uit eindelijk heb ik mijn eerste illustratie serie gemaakt in deze stijl.

Ik ben natuurlijk nog steeds bezig om deze stijl verder te ontwikkelen, en ik experimenteer nog steeds met verschillende stijlen, maar steeds kom ik hier weer op terug.

Portret tekenen.

Zelf teken ik ook portretten en daarin ben ik nog steeds zoekende naar hoe ik dit precies wil doen. Daar ben ik nu dan ook nog steeds volop mee bezig.

Op deze manier teken ik normaal mijn portret tekeningen. Zelf vind ik het nog een beetje saai en probeer ik andere manieren te zoeken om deze tekeningen meer eigen te maken.

Ik ben al een tijdje bezig om andere manieren te zoeken van portret tekenen en dit zijn dan ook een paar experimenten daarvan. Ik vind zelf dat ik door kleur gebruik al meer van mezelf kan laten zien daarom wil ik hier meer mee gaan doen. Ook vind ik het leuk om bepaalde elementen toe te voegen aan de tekening zodat er niet alleen een persoon op staat.

Wat ik heb gedaan om te ontdekken wat ik zelf heel leuk en mooi vind om te maken is verschillende dingen proberen. Ook heb ik gekeken naar wat andere kunstenaars doen en daaruit heb ik inspiratie gehaald.

Het laatste portret wat ik heb gemaakt komt al meer in de buurt van waar ik me fijn bij voel.

Ik heb veel warme kleuren gebruikt en heb niet alles netjes netjes geblend. Ik had een voorbeeld foto om na te tekenen maar heb deze eigenlijk amper gebruikt. Ik wou meer van mezelf laten zien een daarom heb ik de foto meer als richtlijn gebruikt dan als voorbeeld.

 

De komende weken ga ik nog veel meer oefenen met portretten maken en deze kunnen jullie ook zien op de instagram van ons blog!

Misschien hebben jullie al een eigen stijl waar je tevreden mee bent of ben je net als ik nog steeds zoekende. Ik hoop in ieder geval dat jullie iets hebben gehad aan deze blogpost.

Succes met het vinden van jullie stijl en blijf nieuwe dingen proberen!

– Peter

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *