Wat kan je doen met je tekeningen?

Misschien herken je het wel. Je hebt stapels tekeningen liggen en ze liggen maar te vergaan onder het stof, of je hebt weer een nieuwe tekening af en je weet niet wat je er mee moet doen. Dat is natuurlijk hartstikke zonde! Daarom geef ik deze week tips over wat je met je tekeningen kan doen.

In een map doen

Om je tekeningen te bewaren, kun je ze in een tekenmap doen. Deze zijn voor een paar euro verkrijgbaar bij kunstwinkels en zijn er in verschillende formaten en kleuren. Dit zijn mappen zonder ringen of iets dergelijks, dus het is puur als opbergplek voor je tekeningen. Let er wel op dat je een stevige koopt, zodat je tekeningen er niet gelijk uit vallen.

Wat ik zelf heb, is een lederen showalbum met doorzichtige hoezen. Hierin kan je je tekeningen mooi ordenen en bekijken. Dit is uiteraard ook zelf te maken met een ringbandmap en transparante hoezen. Voor mij is dit de ideale manier om “goede” tekeningen te bewaren, omdat het weinig ruimte in beslag neemt en er netjes uit ziet. Zelf let ik er altijd goed op dat ik de tekening voorzichtig in de hoes doe, zodat er niet per ongeluk grafiet afgeeft.

Inlijsten

Wat je natuurlijk ook kan doen, is je tekeningen inlijsten. Een mooie lijst zal je kunstwerk goed complementeren. Er zijn lijsten in alle maten, kleuren en materialen. Dit kunnen goedkope lijsten zijn, of duurdere die eventueel op maat gemaakt worden.

Bij kleine tekeningen heb ik vaak het gevoel dat die opgeslokt worden door de muur. Ik heb een kleine kamer dus dat valt in deze ruimte wel mee. Maar om een kleinere tekening minder klein te laten ogen, kan je een grotere lijst halen, met een passe partout. Hierdoor krijgt je tekening meer body en valt het beter op.

Ook voor grote tekeningen is een passe partout erg mooi, of een lijst met een dikke rand. Wat verder een voordeel is van een passe partout, is dat de tekening niet direct tegen het glas aan zit waardoor hij onaangetast blijft.

Het ligt er ook aan wat je onderwerp is. Daar kan je ook de sfeer mee bepalen. Zo ga je niet gauw een fel groene lijst om een klassieke tekening of schilderij doen.

Zelf haal ik meestal mijn lijsten bij de Action. Die zijn goedkoop en voor de prijs van prima kwaliteit. Maar als je echt iets speciaals wilt, of een mooie tekening in wilt lijsten, zou ik wel naar een lijstenmaker gaan. Deze kan mee kijken naar jouw specifieke wensen.

Telefoonhoesje

Ook kun je jouw telefoon pimpen met kleine tekeningen. Het enige wat je nodig hebt is een doorzichtig telefoonhoesje en creativiteit! Het maakt niet uit wat voor tekening je erin wilt doen. Rosalie heeft bijvoorbeeld een mooie glitter achtergrond gekozen en daar een tekening overheen gemaakt. Dat geeft ook een erg leuk effect.

Prints

Een ander leuk idee, is om prints van je tekeningen te maken, dit zijn kopieën van jouw tekening. Deze kunnen groot zijn of klein. Let er wel op dat ze van goede kwaliteit zijn. Je kan ze beter laten drukken dan zelf afdrukken. Wat zo leuk is aan prints, is dat je jouw originele tekening kan houden, maar zo toch kopieën hebt die je bijvoorbeeld uit kunt delen, verkopen of gebruiken voor je portfolio.

Wat je ook kan doen, is een tekeningen serie maken en daar prints van laten maken (zoals op de foto hieronder te zien is, een serie gemaakt door Rosalie). Ook is het leuk om er ansichtkaarten van te laten maken!

Verder kun je jouw tekeningen op veel verschillende dingen af laten drukken. Denk bijvoorbeeld aan mokken, kussens, sleutelhangers etc.

Cadeau geven

Een tekening kan je natuurlijk ook cadeau geven! Het leukst is om een persoonlijke tekening te maken voor degene aan wie je het wilt geven, maar je kan ook een tekening die je al hebt liggen geven.

Ik vind het zelf altijd leuk om een tekening op a5 formaat cadeau te doen. Omdat een grote tekening vaak veel tijd in beslag neemt, kan je op kleiner formaat in relatief korte tijd een leuke tekening maken,zonder dat je het afraffelt. Als hij af is kun je het in een mooi lijstje doen en vervolgens inpakken. Zo’n persoonlijk cadeau doet het altijd goed!

Verkopen

Jouw kunst kan je ook verkopen als je wilt. Originele tekeningen of in de vorm van prints. Eerst moet je bepalen hoeveel je er voor zou willen hebben. Dit kan erg lastig zijn, vooral als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Ik ben vroeger begonnen met 25 euro voor een tekening. Maar naarmate je verder gevorderd bent, kan je je prijs gaan verhogen. Ik merk wel dat er veel mensen zijn die niet bereid zijn om iets uit te geven aan een tekening. Wat natuurlijk erg jammer is, want er zit veel tijd in een tekening en dat vergeten mensen. Laat je vooral niet ontmoedigen als het verkopen niet meteen lukt.

Zelf heb ik geen ervaring met het verkopen van mijn eigen tekeningen, alleen die ik in opdracht maakte. Omdat ik het stiekem toch jammer vind om tekeningen weg te doen, waar je zo lang aan hebt gewerkt. Maar je zou je tekeningen kunnen verkopen via exposities, veilingsites, of andere verzamelsites zoals Etsy of Redbubble.

 

Ik hoop dat je door dit artikel wat inspiratie op hebt kunnen doen en je tekeningen een mooi plekje hebt kunnen geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *