Iets nieuws om te creëren

Ik denk dat we het allemaal wel eens mee maken: je hebt de drang om iets nieuws te creëren maar je weet echt niet wat je wilt maken. Je wilt graag iets nieuws proberen maar wat? Ik maak nu voornamelijk realistische portret tekeningen en illustraties in mijn eigen cartoon stijl. De laatste tijd ben ik heel erg opzoek naar het vinden van iets nieuws wat ik ook leuk vind om te maken. Door middel van dit artikel zal ik mijn zoektocht en tips naar een nieuwe stijl delen!

Experimenteren

Iets wat altijd goed is om te doen als je iets nieuws wilt proberen is experimenteren. Gebruik materialen die je nog nooit hebt gebruikt, probeer een stijl die je niet kent of zoek iets op wat je tof vindt en probeer er een eigen draai aan te geven.

Zelf ben ik laatst gaan experimenteren met verf. Mijn vriend en ik hadden een luie zondag en begonnen ons een beetje te vervelen. Ik vond nog verf op mijn kamer en in onze garage lag nog een oud stuk behang. Ik heb het behang in twee grote stukken gesneden en ben zo gaan beginnen met experimenteren met het maken van patronen.

Bij het eerste patroon heb ik verf in bekertjes gedaan en dit op de kop op het papier gezet. Nadat de verf op het papier zat hebben we het behang dubbel gevouwen tot het hele papier onder de verf zat. Dit gaf ons best een heel tof resultaat.

Voor het tweede patroon hadden de verf verdund met water. We lieten de verf over het papier naar beneden lopen zodat je dat een druiperig effect krijgt. Het nadeel van deze manier is dat het heel lang duurde voordat dit eindelijk droog is.

Uit je gevoel werken.

Iets wat ik ook graag wilde proberen is om uit mijn gevoelens kunst te maken dit kan namelijk heel therapeutisch werken dus dacht ik als ik mijn negatieve gevoelens kan uitbeelden helpt dit mij zelf ook wel? Waar ik hierbij tegenaan liep is dat je het beeld heel duidelijk in je hoofd hebt maar dat het toch wel heel erg lastig is om dit op papier te krijgen.

Ik heb uiteindelijk twee illustraties gemaakt vanuit mij gevoel. Wat ik ook besefte met deze manier van werken is dat je eigenlijk niet fout kan zitten. Omdat het gevoel van jezelf is ben jij de enige die weet hoe het precies voelt en wat jij hierbij ziet daarom is er geen goed of fout bij deze manier. 

Doe iets wat je tof vindt maar nog nooit gedaan hebt

Ik heb mensen die eigen karakters konden ontwerpen met persoonlijkheden altijd heel tof. Zelf had ik dit nog nooit echt gedaan en ben ik nog steeds niet tevreden met wat ik heb gedaan maar toch ben ik hier aan begonnen! Ik besloot om te beginnen met twee fantasy karakters.

Omdat ik nog niet heel veel hiermee heb gedaan heb ik tot nu toe alleen de schetsen nog maar. Ik ga hier zeker mee verder en misschien zien jullie ook wel meer van deze twee op onze instagram!

Ook vind ik het heel leuk om bezig te zijn met kleding en om outfits te bedenken. Hiermee ben ik ook bezig gegaan en zo heb ik drie poppetjes gemaakt in een hele andere stijl dan dat ik normaal zou doen.

Omdat alles zo experimenteel is maakt het mij niet uit wat het resultaat is. Ik kijk of ik het leuk vind om te doen om zo te kijken of ik hier verder mee wil of niet. Door heel veel nieuwe dingen te proberen kun je er achter komen wat je nou tof vind en wat je minder leuk vind om te doen. 

Inspiratie opdoen.

Wat je ook kunt doen is kijken wat andere artiesten doen om zo inspiratie op te doen. Je moet natuurlijk niet iets compleet na gaan maken en zeggen dat je iets nieuws heb bedacht maar je kan je wel laten inspireren door anderen. Zo kun je op Instagram artiesten zoeken binnen jouw gebied van interesse en je laten inspireren. Ook is Pinterest een goede site om inspiratie op te doen doordat je boards kan maken en kunt doorzoeken per foto.

Een project starten

Als je iets wilt vinden voor langere tijd kan je beginnen aan een project. Voor mijn eind studeer opdracht mochten wij zelf onze opdracht bedenken. Omdat ik op dit moment ook al op zoek was naar iets anders besloot ik een illustratie boek te maken. Dit is een goed idee als je veel van tekenen houdt maar er toch wat anders en educatiefs mee wilt doen.

Naast het bedenken van de lay out en het illustreren komt hierbij ook nog het schrijfproces kijken. Dit alles moet ook nog eens bij elkaar passen en geeft hierdoor veel uitdaging. 

Mijn boek wordt een soort van tijdcapsule die in 2038 geopend mag worden. In dit boek staat hoe ik nu leef en hoe ik denk dat ik over 29 jaar leef, wat ik verwacht van de toekomst en hoe het met de wereld gaat.

Hieronder zie je een paar bladzijden van mijn project.

Waar komt het op neer?

Als je echt toe bent aan iets nieuws raad ik je aan om gewoon nieuwe dingen te proberen. Doe iets nieuws ga buiten je comfort zone en wees niet bang om te falen. Van het maken van fouten leer je het meest! 

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben gehad door mee te hebben gekeken in mijn denkproces nadat ik bedacht dat ik wat nieuws wilde proberen. Misschien heb ik jullie zelfs wel op nieuwe ideeën gebracht!

Veel plezier met creëren en vergeet ons niet te taggen als je iets nieuws hebt geprobeerd!

Groetjes Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *