De ”100 heads challenge”

Ik leg mijn potlood opzij en klap mijn laptop open. Terwijl ik dit schrijf ben ik net begonnen met de eerste tien portretten van de #100headschallenge. Misschien ben je deze challenge wel tegengekomen op Instagram de afgelopen weken. Teken challenges zijn een populair fenomeen die vaak de rondte gaan op het internet, met name ook op Instagram. Ze zijn niet alleen leuk om naar te kijken – iedere kunstenaar die er weer zijn eigen creatieve schwung aangeeft – maar ook zeker waard om zelf een keertje aan mee te doen!

De eerste paar portretjes van mijn serie!

De #100headschallenge / #meds100heads tag

Wat is het precies? De challenge, gestart door Ahmed Aldori , spreekt eigenlijk voor zich. Het is de bedoeling dat je 100 ‘’koppen’’, portretten tekent. Officieel zou het de bedoeling zijn dat je gedurende tien dagen, 100 portretten tekent; iedere dag dus tien. Hieronder kun je de volledige Youtube instructie video bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=0A_kQsxeeTE

Zelf ben ik net met de challenge begonnen en ik merk dat dit al best pittig is. Zeker doordeweeks met de alledaagse drukte. Veel kunstenaars kiezen er daarom voor – waaronder ik – om de 100 portretten over iets meer dagen te verspreiden. Bijvoorbeeld elke dag 5.

Het doel van de challenge is om jezelf te verbeteren in een vrij snelle tijd. Nu neemt het tekenen van een enkel portret waarschijnlijk vaak veel tijd in beslag. Zelf ben ik meestal tussen 3 tot 10 (afhankelijk van grootte en stijl) kwijt aan een volledig uitgewerkt portret. Met deze challenge besteed je minder tijd aan de details, maar kun je je goed focussen op het snel neerzetten van een portretje, zo oefen je bijvoorbeeld de gezichtsproporties.

Onthoud vooral: niet elk portretje een meesterwerk te maken. Hieronder een paar voorbeelden uit de #100headchallenge. Zoek ook eens op deze Instagram tag voor meer voorbeelden.

Volbreng de challenge met een glimlach!

Om deze challenge vooral leuk en laagdrempelig te houden heb ik hieronder wat ideetjes neergezet hoe je makkelijker te werk kan gaan, en wat tips voor variatie.

1. Inspiratie-boards

De eerste tip is niet alleen handig voor deze teken challenge, maar ook voor het maken van andere kunstwerken. Als je graag referenties gebruikt, ter inspiratie of ter oefening, is het handig om inspiratie boards bij te houden. Je kan deze zelf maken op Pinterest, maar je kunt ook al bestaande boards volgen! Hier een paar die ik aanraad: Polina Bright, Rosalie Krijl, Zwart-wit portretten, Portret-fotografie. Of als je nieuwschierig bent naar mijn eigen bord: hier.

Tegenwoordig kun je heel makkelijk ook foto’s ‘’bewaren’’ op Instagram zelf. Onder elke foto die je tegenkomt op Instagram zie je rechtsonder een ‘label/ lint icoon’. Als je hierop drukt wordt de foto bewaart, en kan je die op je instagram terugvinden op je profiel onder “opgeslagen”. Je kunt hier ook mappen maken, om nog gemakkelijk te browsen. Disclaimer: als je portretfoto’s gebruikt van andere personen, is het soms goed om even te vragen aan de fotograaf of je deze mag gebruiken zodat je niet te maken krijgt met copyright issues!

2. Stijlen

Dit is de perfecte manier om zoveel mogelijk stijlen uit te proberen! Probeer eens een andere manier van ‘’shaden’’. Teken je normaal altijd heel realistisch met mooie geblende vlakken, probeer een keer de cross-hatch techniek. Hieronder nog wat verschillende stijlen die je kunt uittesten:

Verschillende tekentechnieken om uit te proberen

Natuurlijk kan je ook verschillende media gebruiken. Doe eens een setje van tien portretjes met houtskool, aquarel, of in kleurpotlood!

Voor nog meer variatie in jouw schetsen kun je ook spelen met grootte en hoeveelheid van details! Teken eens een setje met wat grotere, gedetailleerde portretten en probeer het allerkleinste portretje te tekenen wat je voor mogelijk houdt!

Portretten in mono kleur voorbeeld van Tomas Mro (instagram.com/tomaszmroart)  
3. Karakters

Ben je toevallig bezig met een leuke serie op Netflix? Je kunt dan bijvoorbeeld een setje portretjes tekenen van de personen in jouw favoriete binge-watch show.

Als je vaak met referentiemateriaal tekent is het misschien ook leuk om een reeks van portretten te doen uit het hoofd. Teken een chique vrouw met een boa en glimmende oorbellen, of een man met een grote dikke snor. Go wild!

Portretten serie door Polina Ishkhanova (instagram.com/polina_ishkhanova)

Voor diegene die het aandurven… Heel veel succes met de challenge! Ik ga in ieder geval mijn best doen om de challenge zo snel mogelijk af te ronden. Oh, en veel tekenplezier!

Liefs,

Annelies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *