Kritisch zijn goed of niet?

Ik geloof dat perfectionisme een gedeelde eigenschap is van veel tekenaars/kunstenaars. Hierdoor zijn we soms veel te kritisch op ons eigen werk, maar is dit goed?

Kritiek kan je natuurlijk enorm helpen om beter te worden in wat je doet, maar het kan juist ook heel demotiverend werken. Als je continu bij elk foutje dat je maakt boos op jezelf wordt en zegt dat dit niet mag, wordt het maken van kunst een stuk minder leuk.

In deze blogpost wil ik kijken wanneer het goed is om kritisch te zijn en wanneer niet.

Wanneer is dit goed?

Als je bezig bent voor een betaalde opdracht is het erg handig om kritisch naar je werk te kijken. Zo bespaar je jezelf een hoop werk en lever je waarschijnlijk goed werk op! Houd er wel rekening mee dat ze jou de opdracht al hebben gegeven en ze waarschijnlijk al vinden dat je heel goed werk maakt. Ze verwachten niet meer kwaliteit dan dat ze al van je gezien hebben.

Ook is het handig om kritisch naar je werk te kijken als je ergens beter in wilt worden. Door kritisch te kijken zie je wat beter kan en waar je meer aandacht aan moet besteden. Straf jezelf alleen niet als het niet gelijk lukt. Pak de punten aan waar je in wilt verbeteren en neem hier ook de tijd voor, het heeft geen haast!

Wanneer is dit niet goed?

Waar ik mezelf altijd goed in herken is dat ik gelijk ergens goed in wil zijn, ook al heb ik dit nog nooit gedaan. Als je met nieuw materiaal werkt en met een andere stijl werkt dan normaal, hoeft dit niet gelijk goed te gaan! Je mag fouten maken. Dat je dit probeert is al heel tof. Als het dan niet gelijk mooi is of precies zo is hoe je het voor ogen had is dat niet erg.

Ook ken ik veel mensen (inclusief mezelf) die al kritisch zijn over hun schetsen. Een schets hoeft niet mooi te zijn mensen!! ( Luister ook even naar jezelf Peter <3 )

Soms heb je ergens zo hard je best op gedaan en is het nog steeds niet zoals je wilt, maar het ziet er wel heel erg goed uit. Ook al is het dan niet zoals je voor ogen had hoef je niet op alle kleine puntjes die niet kloppen kritiek te hebben.

Kritisch zijn naar anderen

Je mag best kritisch zijn op iemand anders zijn werk maar denk hierbij wel goed na over hoe je het brengt. Ga eerst na bij jezelf hoe jij het vindt om kritiek te krijgen. Ook is het fijner om opbouwende kritiek te krijgen dan alleen maar aangeven wat niet goed is en wat beter moet.

Wat wil ik hier eigenlijk nu mee zeggen?

Je hoeft niet over ALLES wat je maakt kritisch te zijn. Je mag fouten maken en je hoeft jezelf hier niet gelijk voor te straffen. Kritisch zijn kan zijn voordelen hebben maar ook zo zijn nadelen en ik hoop dat deze blog post je kan laten inzien dat het niet altijd nodig is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *