Onmisbare tips voor het tekenen van ogen!

Onmisbare tips voor het tekenen van ogen!

Ogen tekenen. Als ik even niet weet wat ik wil tekenen.. teken ik een oog. Als ik een snelle schets wil maken om even ”in te komen”, teken ik een oog. Kortom, ik kan er geen genoeg van krijgen! Vandaag deel ik mijn favoriete tips die handig kunnen zijn wanneer je een oog tekent.

1. De pupil centreren

De pupil zit altijd in het midden van de iris. Vaak wordt de iris gedeeltelijk bedekt door het ooglid. Als gevolg hiervan wordt de pupil vaak per ongeluk uit het lood getekend. Dit kun je vermijden door de omtrek van de gehele iris te schatten (je kunt hem heel lichtjes over het oog heen tekenen) zodat je daarna de pupil perfect kan plaatsen (zie afbeelding 1).

Afbeelding 1A. Schets de gehele iris zodat je de locatie van de pupil goed kan inschatten
Afbeelding 1B. Wis de hulplijntjes

Heb jij ook wel eens dat wanneer je een portret af hebt, er toch nog iets niet lijkt te kloppen, maar je niet zo snel kan zien wat? Vaak lijken de ogen niet helemaal op het zelfde punt te focussen. De kans is groot dat de irissen of alleen de pupillen niet op gelijke hoogte staan. Je kunt dit makkelijk checken door een potlood of liniaal langs de pupillen te leggen. De lijn die je hiermee creëert moet ongeveer parallel zijn aan de centrale horizontale lijn onder de neusvleugels, lippen of kin (zie afbeelding 2).

Afbeelding 2A. De horizontale hulplijn onder de neus
Afbeelding 2B. De hulplijn uit 2A loopt parallel aan de horizontale lijn door de pupillen

2. Glinsteringen op dezelfde plek!

Glinsteringen in het oog maken de ogen levendig! Oog glinsteringen zitten meestal op dezelfde plek in beide ogen, omdat ze belicht worden door dezelfde lichtbron (zie afbeelding 3). Wist je trouwens dat deze glinsteren in het oog ervoor zorgen dat het lijkt of de ogen je altijd volgen vanuit elke hoek? Als je deze weg laat krijg lijkt de geportretteerde persoon langs je heen te kijken; dit is duidelijk te zien in het portret van Rembrandt van Rijn! (zie afbeelding 4)

Afbeelding 3. De glinsteringen in de ogen zitten op dezelfde plek
  1. Afbeelding 4. Zoon Titus straal lijkt langs je heen kijken! (Schilderij van Rembrandt van Rijn)

3. Andere highlights

Er zijn een paar standaard plekken voor highlights op het oog extra opvallend te maken. Als je een beetje bekend met make-up highlighten, is dit een makkie! De plekken waar je met make-up highlighter, highlights creëert zijn dezelfde plekken waar wij deze gaan tekenen. Standaard plekken voor highlights die eigenlijk altijd werken: de ooghoeken, waterlijn (de rand tussen oog en ooglid, hier ontspringen ook de wimpers), en op het wenkbrauwbot (zie afbeelding 5).

Afbeelding 5. Standaard plekken highlights

4. Belangrijke schaduwen

De oogbol is een BOL. Laat dus niet heel het oogwit helemaal wit. Vaak zijn beginnende tekenaars bang om het oogwit schaduw te geven, maar deze schaduw is juist heel belangrijk om het oog een plastisch (2D) effect te geven. Overal waar de oogbol verdwijnt in de oogkas (bij de oogleden) teken je een schaduw. Dit is duidelijk te zien in het onderstaande voorbeeld (zie afbeelding 6).

Afbeelding 6.1 Een oog zonder duidelijke schaduwen in het oogwit lijkt veel platter
Afbeelding 6.2 Oog met een duidelijke schaduw in het oogwit

Een andere schaduw die je niet moet vergeten is de schaduw boven de oog ”crease”, de plek waar het ooglid plooit wanneer het oog geopend is (zie afbeelding 7).

Afbeelding 7. Schaduw in de “crease”

5. Wimpers en wenkbrauwharen

De wimpers en de wenkbrauwen. Deze twee elementen worden vaak ervaren als moeilijk te tekenen. In beide gevallen is hier vooral belangrijk om de haren in de juiste richting te tekenen.

  • Wimpers:

De wimpers zijn halvemaanvormige haartjes en dus zeker geen rechte lijnen! Als we gaan kijken naar de oorsprong en het verloop van de wimpers zien we dat een haartje nooit recht vanuit z’n haarzakje omhoog groeit zoals mensen deze vaak tekenen. Wimpers groeien eerst een stukje naar voren en daarna pas omhoog (zie afbeelding 8). De haartjes die getekend worden bij de ooghoeken zie je meer vanaf de zijkant dan de haartjes in het midden, je ziet dan beter dat ze gebogen zijn (zie afbeelding 8).

Afbeelding 8. Naar de hoeken van de ogen kijk je meer tegen de zijkant van wimpers aan!

Een ander belangrijke tip voor het tekenen van haar en dus ook wimpers (en wenkbrauwen!), is dat haren vaak dikker zijn bij de oorsprong en eindigen in een dunne punt. Om dit na te bootsen zet je de meeste druk op het potlood bij de oorsprong en verminder je vervolgens langzaam de druk naar het uiteinde van de wimper (zie afbeelding 9).

Afbeelding 9A. Wimpers met constante dikte
Afbeelding 9B. Langzaam de druk van potlood op het papier verminderen naar het uiteinde van de wimpers
  • Wenkbrauw:

Voor het tekenen van de wenkbrauw is het belangrijk om te weten dat niet alle haartjes in dezelfde richting groeien! Bij het begin van de wenkbrauw (kant dichtst bij de neus) groeien de haartjes vaak recht omhoog. Daarna buigen de haartjes langzaam steeds verder richting de staart van de wenkbrauw. In de staart van de wenkbrauw wijzen ze vaak in een puntje (zie afbeelding 10).

Afbeelding 10. Richting van de wenkbrauwharen verandert

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben! Succes!! 🙂

Liefs,

2 comments

Leave a comment
  1. Bam

    15 januari 2020 at 12:27

    Wow, wat een duidelijke uitleg kom ik hier tegen. ik ga vanmiddag gelijk aan de slag. Bedankt!

  2. Nancy Van de Velde

    15 januari 2021 at 19:16

    Bedankt voor de tips en de verstaanbare uitleg.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.