Soorten gummen

Soorten gummen

DSC01058

Vroeger gebruikte je altijd maar één soort gum, de standaard gum, die veel mensen denk ik nog steeds als enige gebruiken. Maar naarmate je meer gaat tekenen kom je er achter dat er verschillende soorten gummen zijn, die allemaal handig zijn voor een bepaald iets. In dit artikel wil ik in gaan op de handigheden van deze gummen!

Ik gebruik vier soorten gummen, een potloodgum, een elektrische gum, een kneedgum en een standaard gum. Er zullen vast nog talloze andere vormen van gummen zijn, alleen deze zijn het meest voorkomend voor tekenaars.

DSC01068

Een standaard gum
Een standaard gum

Een standaard gum gebruik je eigenlijk om grote oppervlaktes weg te gummen, omdat deze gum vaak een lekker groot oppervlak heeft. Je kan deze gum ook in kleine gummetjes knippen zodat je gedetailleerd kan gummen, het is maar net wat je zelf het prettigst vindt.

Kneedgum
Kneedgum

Een kneedgum kennen je vast ook wel. Bij mij werd deze vroeger al gebruikt op school, maar toen ik weer fanatiek begon met tekenen en er serieus mee bezig was heb ik er zelf een aangeschaft. Je kunt er natuurlijk ook een kopen omdat het zo leuk is om er de hele tijd in te kneden, maar hij is ook daadwerkelijk handig met tekenen! Een kneedgum wordt gebruik om een gebied een tint lichter te maken. Zo’n gum is niet handig om een duidelijke scherpe lijn mee weg te gummen. Als ik bijvoorbeeld een highlight maak gebruik ik een standaard of elektrische gum om een rondje, of eigenlijk de kern van de hightlight goed ‘wit’ te krijgen, en daarna zorg ik dat het mooi overloopt naar het donkerdere deel met een kneedgum. Daar is hij echt perfect voor!

DSC01072

Een potloodgum
Een potloodgum

DSC01071

Deze gum heb ik zelf ook pas een tijdje, op aanraden van Rosalie Krijl (Instagram: @rosaliekrijl) gekocht. Een potloodgum is heel erg handig om héle kleine lijntjes weg te gummen omdat je de punt kunt slijpen! Misschien gaat het slijpen niet altijd heel makkelijk een soepel, maar je kunt een redelijk scherpe punt krijgen. Daardoor is de gum heel makkelijk om bijvoorbeeld kleine haartjes te gummen.

Een elektrische gum
Een elektrische gum

DSC01070

De meeste mensen lachen me uit als ik vertel dat ik een elektrische gum gebruik, wat best begrijpelijk is want het klinkt ook raar. Een elektrische gum heeft vrij dun gummetje als punt die rondjes draait. Hierdoor krijg je eigenlijk bijna alles wel goed weggegumd, wat je bijvoorbeeld niet weg kunt gummen met een standaard gum. Ook kun je hiermee echt scherpe lijnen in één keer weghalen.


Liefs,
Tessa

8 comments

Leave a comment
  1. Tekenfan

    1 juni 2015 at 18:14

    Heel handig!!

  2. Janneke

    2 juni 2015 at 21:14

    Waar is de potloodgum gekocht? Leuk artikel trouwens 🙂

    • vincentvanblogs

      2 juni 2015 at 21:18

      Bij een lokale tekenwinkel! Anders misschien op internet? Xx

  3. iemand

    26 juli 2015 at 17:40

    hallo!!!

    ik heb een vraag…
    bij het potloodgum, ik heb voor het eerst zo een besteld ook van faber castell, maar dan de 7058 en niet de 7057. is er een verschil dan?

    xxelin

    • vincentvanblogs

      26 juli 2015 at 17:42

      Ik wist niet eens dat er verschil in zat haha! Ik weet het niet sorry! X Tessa

    • iemand

      26 juli 2015 at 18:08

      maakt niet uit haha, zal wel niet zo een groot verschil zijn waarschijnlijk xD
      ik heb wel misschien nog een idee voor jullie blog… misschien kan je eens een artikel maken met allemaal webshops op het internet met tekenmaterialen? ik ben daar nogal geinspiereert in haha.

      xjes elin

    • vincentvanblogs

      26 juli 2015 at 18:13

      Goed idee! Dankje! X Tessa

  4. Nancy

    14 december 2018 at 22:01

    Het lukt mij niet om met de potloodgum kleine lijntjes (haartjes) te maken. Als ik hem scherp slijp, dan is de punt te “flexibel” en blijft of het papier “hangen”. Heb je misschien tips?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.