Faber Castell Polychromos

Faber Castell Polychromos

DSC01203

Eindelijk. Ein-de-lijk schrijf ik die review over deze potloden. Ik heb het jullie al een hele tijd terug beloofd, maar uiteindelijk was er maar weinig tijd voor mij om te schrijven. Omdat ik toch een goede review wilde schrijven ga ik er nu eens lekker de tijd voor nemen!

Even wat voor informatie, voordat ik deze potloden kreeg (verjaardag, hallelujah) had ik ongeveer een jaar met Prismacolor Premier potloden getekend. Omdat de irritaties van de brekende punten en de waxlaag hoog opliepen zocht ik voor een alternatief. Ik zag dat heel veel tekenaars deze potloden gebruikten, en vroeg die tekenaars wat ze zo fijn aan deze potloden vonden. Al vrij snel wist ik dat ik ze gewoon zou proberen. Toen mijn set van 60 potloden binnenkwam was ik verliefd. Sowieso vind ik het uiterlijk van Faber Castell sets onwijs mooi. Klink ik nu al als een potloden freak?

DSC01209

Natuurlijk is het even wennen, deze potloden hebben een hele andere structuur dan Prismacolors. De potloden zijn gemaakt op olie-basis in plaats van op wax-basis, waardoor ze misschien iets lastiger blenden, maar wel een mooier resultaat geeft. Door de olie-basis kun je veel meer lagen opbouwen. Op het begin was het blenden dan ook even wennen, door Prismacolors was ik ‘lui’ geworden, omdat Prismacolors zo gemakkelijk blenden. De potloden zijn prachtig gepigmenteerd en breken eigenlijk nooit. Ik denk dat ik bij elkaar ongeveer 4 gebroken punten heb gehad met deze potloden, zoveel gebroken punten had ik bij de Prismacolor al binnen tien minuten. Ook kun je deze potloden uitgummen!

DSC01203
Je kan duidelijk zien dat de mijne al goed gebruikt is bij sommige kleuren 🙂

Een groot voordeel van deze potloden is dat ze in Nederland in heel veel tekenwinkels te koop zijn, in sets of apart. Ik had besloten voor een set te gaan, alleen achteraf denk ik dat ik dat misschien beter niet had kunnen doen. Mijn set van 60 heeft namelijk heel veel kleuren die ik niet gebruik. Ik heb een aantal huidtinten er bij gekocht, omdat mijn set er maar iets van 3 had, wat ik erg jammer vond. Uiteindelijk gebruik ik voor een tekening maar iets van 20 potloden, waarvan ongeveer 13 uit de originele set komen gok ik.

DSC01207

DSC01208

Op de voorkant staat het merk, en op de achterkant de naam en het nummer van de kleur in het Duits en in het Engels. Duits omdat het merk oorspronkelijk uit Duitsland komt. Als je dus in een tekenwinkel komt kun je gemakkelijk het nummer opzoeken. De sterretjes achter het nummer is de “lightfastness”, oftewel resistentie tegen het vervagen van de kleur. Drie sterretjes beteken1 dat de kleur 100+ jaar mee gaat, 2 sterretjes betekent dat de kleur 25+ jaar mee gaat, en één ster betekent dat de kleur 5+ jaar mee gaat.

Ik heb aardig wat verschillende soorten potloden uit geprobeerd, maar dit is voor mij toch wel de winnaar. Het feit dat ze eigenlijk nooit breken en ze los verkrijgbaar zijn is heel erg prettig! Het kost iets meer oefening om ze vloeiend te blenden, maar het resultaat is wel een stuk beter voor mijn gevoel. Als je weinig ervaring hebt met blenden is het makkelijk om met een Prismacolor Premier set te beginnen, maar als je echt graag lagen op wilt bouwen en blenden gaat je goed af, zijn deze potloden echt aan te raden!

De potloden zijn redelijk prijzig, een los potlood kost rond de €1,80 en de set van 60 kost ongeveer €80. Ik raad je aan een paar losse potloden te kopen en te kijken of je ze fijn vindt. Een set is namelijk nogal een investering!

Wat zijn jouw favoriete potloden?


Liefs,
Tessa

30 comments

Leave a comment
  1. Tekenfan

    17 juli 2015 at 10:00

    Heel erg handig! Ik zit al zolang te twijfelen…. Misschien toch maar een paar bestellen als proef. Duidelijke review Tessa!

    • vincentvanblogs

      17 juli 2015 at 11:07

      Dankjewel! Het is nog even de goeie draai vinden voor reviews, maar ik doe mijn best!

  2. iemand

    17 juli 2015 at 16:46

    super handig dit review en die van de prismacolor! ik was ook zo hard aan het twijfelen maar heb deze net besteld, (ook de 60) 🙂 dankjuhwell voor deze reviews, ze zijn super handig zeker nog zo van die reviews maken 😉 (moet natuurlijk niet haha)

    dankjuh,

    elin

    • vincentvanblogs

      17 juli 2015 at 16:47

      Geen probleem, fijn dat ik kon helpen!

  3. Daniëla

    18 juli 2015 at 00:49

    Ik heb zelf tot nu toe het meeste met grafiet en houtskool potloden getekend en in kleur pas begonnen en daarvoor Faber Castell en Derwent pastelpotloden gebruikt. Voor een kinderboekje heb ik illustraties met hele oude gewone Caran D’arcbe potloden getekend. Uitgummen is dan eigenlijk niet mogelijk. Dat lukt met pastel veel beter.
    Ik heb een vraag. Gebruiken jullie daglichtlampen en zo ja, kunnen jullie daar iets over vertellen of adviseren? Alvast bedankt. Daniëla.

    • vincentvanblogs

      18 juli 2015 at 01:07

      Nee die gebruiken we niet sorry! En wat tof dat je illustraties in kinderboekjes maakt!

  4. Lisa

    19 juli 2015 at 17:02

    Heeey, ik heb een paar jaar geleden een tekendoos gekregen van mijn oma die zij vroeger ook gebruikte. Maar het gekke is dat er dus fabercastell polochromos in een koh-i-Noor Hardmuth doos zitten! Eerst dacht ik dat koh-i-Noor misschien de oudere naam ervoor is..maar dat klopt niet denk ik:D Ik ben er iniedergeval heel blij ben,maar jammer dat ik het niet meer aan oma kan vragen hoe dat nou zat.

    • vincentvanblogs

      19 juli 2015 at 22:22

      Huh wat apart! Zal altijd een mysterie blijven haha!

  5. pelleblok

    26 juli 2015 at 22:06

    hi! Ik zie dit artikel nu pas, sorry! Ik heb een vraagje, of 3 zelfs: Ik zie dat bijna elke gekleurde tekening op instagram gemaakt is met prismacolor potloden en weinig met polychromos. Ik zag dat in de tekenwinkel waar ik naartoe ga alleen maar polychromos waren en ik twijfel(de) of ik ze wel zal bestellen in het buitenland… Ik zag ook laatst een meisje van 14 een set van 120 polychromos kopen. Ik vroeg (als soort van grap) of het er niet teveel waren waarom zij reageerde dat er altijd potloden waren die ze niet had dus vandaar de 120 kleurpotloden. Had ze niet beter 60 polychromos kunnen kopen en veel blenden? En over het blenden; blend je kleurpotloden ook met een doezelaar of een speciale? Ik heb ook een keer van “paint thinner” gehoord, soort van verf (ofzo) wat het pigment blend. Ik denk dat ik dat teveel gedoe vind, zo met een kwastje over je tekening met zo’n verfpot naast je. Er bestaat vast wel een doezelaar voor kleurpotlood 🙂

    Groetjes Pelle

    • vincentvanblogs

      27 juli 2015 at 10:21

      Ik gebruik geen doezelaar voor kleurpotlood haha, met je vingers blenden helpt een heeel klein beetje bij polychromos. Bij mij is het juist zo dat ik heel veel tekeningen met polychromos voorbij zie komen! Ik heb de set van 60 gekocht, alleen het beste is om losse potloden te kopen, want in een set zijn er veel kleuren die je nooit gebruikt.. X Tessa

    • Britt

      3 juli 2017 at 00:51

      Ik heb vandaag nog een set van 120 van de potloden besteld voor 150,- erg benieuwd of ze echt zo goed zijn, ik heb er lang voor gespaard!

  6. iemand

    28 juli 2015 at 15:17

    ik heb ze vandaag binnengekregen en ik ben ze direct gaan uitproberen, ze voelen echt leuk aan en ze tekenen prettig, je kan er echt veel mee! het blenden lukt een beetje, in het begin niet zo, maar het gaat steeds beter! je leert veel uit deze potloden merk ik. bedankt voor de review van de prismacolor en deze, anders wist ik echt niet welke ik moest pakken. heel erg bedankt hier voor! en ja, ze zien er echt super mooi uit! veel mooier dan je op fotos ziet. wat je hier in dit review klopt ook helemaal!
    xjes elin

    • vincentvanblogs

      28 juli 2015 at 15:18

      Ah wat leuk om te horen. Het is soms nog even uitvinden wat ik in een review moet zetten. Thanks! X Tessa

  7. Lisanne

    4 oktober 2015 at 12:34

    Hey,
    Ik vroeg mij af waar je de losse potloden kan kopen? Bij de sites waar ik normaal mijn spullen koop ben je verplicht om 6 potloden te kopen van dezelfde kleur als je die kleur wilt, terwijl ik er maar eentje wil en dat vind ik zonde.
    Ik vroeg me ook af welke kleuren her beste zijn voor huidskleur?

    Alvast bedankt!

    • vincentvanblogs

      4 oktober 2015 at 12:36

      Hoi! Dat kan oa bij dekwast.nl of bij een aantal tekenwinkels. Ik gebruik alle -flesh kleuren en cinnamon voor de huid. 🙂

  8. Lev

    5 januari 2016 at 20:37

    Zelf teken ik met derwent kleurpotloden, maar die kun je niet uitgummen 🙁 Heel handig dus als ik weer eens de fout in ga.. Not

    • vincentvanblogs

      5 januari 2016 at 20:39

      Derwent is ook heel krijtachtig, niet zo fijn haha

  9. Iemand

    5 januari 2016 at 21:05

    Ik heb gekeken naar een aantal sites om te kijken naar Faber Castell polychromos maar bij de beschrijvingen staat ”wis- en watervast”..

    • vincentvanblogs

      5 januari 2016 at 21:09

      Ja dat is ook zo?

    • Iemand

      5 januari 2016 at 21:10

      Maar zijn ze dus niet uitgumbaar?

    • vincentvanblogs

      5 januari 2016 at 21:11

      Wel, dat betekent het wis- gedeelte 🙂

    • Iemand

      5 januari 2016 at 21:17

      Dus wis- en watervast betekent dat je het wel kunt uitgummen?

    • vincentvanblogs

      5 januari 2016 at 21:18

      Ja 🙂

  10. Anouk

    31 januari 2016 at 19:46

    Hoi,
    Ik heb zelf bij mij thuis de Coloursoft 72 potloden van Derwent. Nu vind ik deze wel erg fijn, maar wil voor de wat hardere details een set van 12 Polychromos potloden kopen van Faber Castell. Is dit een goed plan? Ze zijn best wel duur, €25 voor 12 potloden…

    • vincentvanblogs

      31 januari 2016 at 20:07

      Ik ben juist helemaal geen derwent fan haha! Ik zou losse potloden kopen en dan alleen de kleuren die je het vaakst gebruikt 🙂

  11. Kelly Smet

    10 april 2016 at 17:01

    ik ben enorm aan het twijfelen tussen deze en prismacolor. maar omdat ik al hoor dat prismacolor in belgie amper te krijgen zijn vermoed ik dat ik toch voor deze ga. Voorlopig heb ik twee gezone palletten eentje van een goedkoop merk en eentje van caran dache. eigenlijk vind ik caran dache ook wel leuk kleuren. welke doos raad je aan van FABER CASTELL?

  12. Anoniem

    1 juli 2016 at 13:10

    Ik gebruik Faber Castell Polychromos al een tijdje en ik vind ze erg fijn. Helemaal tevreden mee, en bovendien lekker makkelijk te slijpen. Ik twijfelde over het aanschaffen van prisma colours naast mijn Polychromos, maar na het bekijken van jou site heb ik hier vanaf gezien. Dankje!

  13. Anja*

    10 juli 2016 at 23:15

    Hoi hoi,
    Wat leuk zeg hoe je het beschrijft en je kleurt prachtig!!! maar nu heb ik eigenlijk een andere vraag wat voor papier gebruik jij. Kijk ik print namelijk mijn afdrukjes om in te kleuren dus ik zou graag van je horen op wat voor papier jij kleurt.En of er ook enig verschil is met wat voor papier je gebruikt alvast bedankt. Ik heb zelf de Derwent Inktense maar heb nu ook een set Faber Castell Polichromos 36 st. En zou heel graag willen weten welk papier hier het best bij past.
    Gr Anja*

  14. Noé

    27 september 2016 at 20:03

    Heyy, ik ben al heel lang bezig met tekenen en wil wat professionelere spullen aanschaffen! Ik zag dus een paar tekening op insta die in heel mooi verhouding van kleur zijn, die waren met prisma colors gemaakt! Maar nu ben ik dus aan het twijfelen? Pleasee help me!
    Gr. Noé {oftewel @artbyme.x op insta}

  15. Sandra

    18 mei 2019 at 09:38

    Ik vind ze geweldig zelf blend ik ze met terpentine echt een super mooi effect, ( gebruik reukloze terpentine . en ik teken op glad papier.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.