Review Van Gogh Aquarel

Vandaag weer een nieuw onderwerp: Aquarel! Ik heb de pocket box aquarel set van Van Gogh voor jullie geprobeerd, en in deze review laat ik je alles weten over dit palet, en vertel ik mijn mening er over.

De set kwam binnen verpakt in plastic, met een wikkel met informatie. Wanneer ik de set open klapte werd ik al gelijk enthousiast. De set komt met 15 basiskleuren, waar je heel veel kanten mee op kan. Daarnaast zit er een kwast in die in elkaar te klikken is als het ware. Met deze kwast kun je ook het bijbehorende mengpaneeltje uitnemen, ideaal!
Zoals ik zei komt de set met 15 napjes. De napjes voelen droog verschillend aan, zo merk ik dat de rode en witte kleuren wat vettiger zijn, waarbij andere kleuren wat droger aanvoelen. Het setje is gemakkelijk mee te nemen, het is echt een handige pocket editie. Wel moet je zorgen dat de kwast er goed in geklikt zit, anders kan het nog wel eens zijn dat het setje wat gemakkelijk open gaat terwijl dit niet de bedoeling is. Overigens zijn de napjes van het palet verwisselbaar, dus mocht je een aantal kleuren willen wisselen, kan dat gewoon.

Wat ik vervolgens heb gedaan is het plastic met de kleurnummers er af halen (even opzij gelegd), en vervolgens heb ik alle kleuren geprobeerd op mixed media papier. Daarna heb ik het plasticje bovenop de kleurentests geplakt, en in de deksel van het setje gedaan. De kleuren komen op papier heel anders uit dan hoe ze er in het napje uitzien, zo heb je altijd de juiste kleurweergave per kleur bij de hand.

 

En dan.. mijn eerste aquarel schilderij! Ik ben geen ervaren schilder, en daarom vond ik het juist zo leuk dit te testen. Hoe zou dit setje presteren met een beginnende schilder?

Van tevoren heb ik twee bekertjes met water neer gezet om mijn kwasten in schoon te maken (een voor het vieze water, en een om het laatste restje te verschonen), een keukenpapiertje om het te veel aan water op af te vegen, een mixed media papier om de kleuren op te testen, en heb ik mijn kwasten verzameld. Ik gebruikte hiervoor een aantal kwasten van de Action (student hé), en twee ‘lossere’ aquarel kwasten. Ik heb hiervoor mixed media papier gebruikt van Canson.

Voor het gebruik van de napjes activeer je ze door er wat water op te doen. Wat ik merkte is dat de napjes ontzettend veel pigment afgeven. Als je dus een lichte kleur wilt moet je je kwast na het dippen in een napje een aantal keer door het water halen om de lichtere versie te krijgen.

Ik begon met het bruine gedeelte van het raam, hiervoor gebruikte ik de wet-on-dry techniek. Je gaat met de kleur op een droog oppervlak. Eerlijk gezegd schrok ik een beetje van wat voor kleur het af gaf, ik had verwacht dat het lichter zou zijn op een of andere manier. Voor mij was dit een leerschool om de kleur eerst te testen op het testpapiertje, in plaats van gelijk enthousiast op het goede papier.

Met de bloemen heb ik de wet-on-wet techniek gebruikt. Het oppervlak was van te voren nat gemaakt, dit heb ik heel even laten drogen zodat het water niet bovenop het papier ligt, maar al een beetje ingetrokken is. Vervolgens ben ik eerst met de roze kleur op het papier gegaan. Het effect dat deze techniek creëert, is dat de kleur uitwaaiert. Je hoeft maar een stipje te zetten of de kleur verspreid zich. Nadat ik alle bloemen gedaan had, ben ik met de wet-on-dry techniek de blaadjes er tussen gaan zetten.

Bij het schilderen gebruikte ik het bijbehorende mengpaletje. Dit paletje heeft het ideale formaat om in te kunnen mengen. Zorg wel dat je dit paletje goed afwast, omdat het plastic is kan het zijn dat je nog een wash van de kleur ziet de volgende keer dat je het palet gebruikt.

Het kleine bijbehorende kwastje heb ik weinig gebruikt, omdat ik toch mijn eigen kwasten iets steviger vond en fijner in gebruik. Toch hou ik het kwastje er gewoon nog in, het is heel handig om toch bij je te hebben en om het mengpaletje uit het palet te kunnen klikken.

Onderstaand zie je nog een aantal schilderijen die ik met de set gemaakt heb.

De set heeft ideale basiskleuren om vooruit te kunnen. Toch miste ik voor mijn gevoel wel een aantal kleuren, namelijk:
– een echt zwarte kleur. De kleur die in het palet zit is diepgrijs, wat soms lastig is wanneer je met mengen kleuren donkerder wilt maken. Omdat het niet zwart is maar grijzig maak je warme kleuren kouder, terwijl je soms de warme ondertoon wilt behouden
– een dieprode kleur. De kleuren in het palet zijn meer oranje en donkerroze, het is dan lastig rood daar uit te krijgen
– een sepia kleur. De bruintinten in het palet zijn aan de warme kant, soms is het ook handig een koelere bruintint beschikbaar te hebben

Dit zijn de enige verbeterpunten die ik heb kunnen vinden. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik compleet verliefd ben geworden op deze set. Het is zo makkelijk om de set mee te nemen, en het geeft eigenlijk alle basiskleuren die je nodig hebt. Ik zou dan ook geen groter palet willen, puur omdat het juist handig is dat deze zo compact is.

Inmiddels heb ik de set nu twee weken in gebruik, en ik heb er onwijs veel plezier van gehad. Een dikke aanrader!

Het paletje is op dit moment in de aanbieding bij Busch en van der Worp voor €15,95. Qua prijs-kwaliteit verhouding zit het dan ook helemaal goed. Bij Busch en van der Worp zijn overigens ook losse napjes verkrijgbaar voor het palet, mocht je graag een aantal kleuren verwisselen (en toch een dieprode of sepia kleur in het palet willen).

Link naar het product op de site van Busch en van der Worp:        > Klik hier <

Liefs,

Tessa

One Comment

  1. Hoi Tessa, ik kwam vandaag dit blog tegen omdat ik op zoek was naar info over dit aquarelsetje. Grappig: precies een kaar geleden schreef je dit. Wat een prachtige illustraties maakte je ermee! Groetjes, Maria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *