Review: Arteza waterverf potloden

Hallo creatievelingen!

Vandaag ga ik mijn ervaring met de waterverf potloden en waterverf kwasten van Arteza met jullie delen. Onlangs heeft Arteza mij benadert met de vraag of ik hun producten wilde uitproberen en natuurlijk heb ik geen nee gezegd!

Arteza is een vrij nieuw opkomend merk dat is opgezet door artiesten, designers, musici en creators. Hun doel is om hun tekenmaterialen betaalbaar te houden voor makers met ieder budget. Nadat ik het ruime assortiment en de prijzen op de website had gezien was ik zeker verbaasd over de betaalbaarheid en erg nieuwsgierig naar de kwaliteit van de materialen.

Het assortiment bestaat onder andere uit verschillende soorten (kleur)potloden, markers, pennen, verf, verschillende soorten papier en canvassen, penselen en zelfs quilt materialen.

De artikelen die ik heb ontvangen zijn

De prijzen zijn omgerekend van de dollar prijzen op de website.

    

De 72 set waterverf potloden zit in een stevige en mooie blik verpakt en is ook beschikbaar in de 48 set, verder zijn de kleuren niet los te koop. Ze promoten het product als bestand tegen breuk en lichtvast. De 72 unieke kleuren bevatten verschillende tinten blauw, rood, geel, groen, bruin, grijs en standaard wit en zwart. Op de achterkant van de doos staat een lijst met de kleur namen en nummers.

 

Op de potloden staan plusjes die te maken hebben hoe lichtvast de kleur is:

+++ = tenminste 100 jaar

++   = tenminste 25 – 100 jaar

+     = tenminste 10-25 jaar

 

De meeste potloden hebben +++ plusjes. De kleuren waar meer wit in zit zijn minder lichtvast, waarschijnlijk omdat het pigment meer verspreid is.

De set waterverf penselen bevat 6 verschillende soorten tips die uiteenlopen van dik en grof naar dun en fijn. Je kan het penseel vullen met water door de bovenkant eraf te draaien en het water doseren door te drukken om de kwast te bevochtigen. Ik vind het persoonlijk erg fijn dat er een dop op zit, zo wordt de kwast beschermd tegen vuil en beschadiging bij het opbergen.

 

Eerste indruk

Arteza heeft bij de producten de Arteza watercolor papier meegeleverd. Het kleuren op het papier ging prima en pakte het netjes op. Helaas bij het toevoegen van water losten de kleuren vrijwel gelijk op en hield het niet goed vast op het papier.  In het begin heb erg moeten wennen aan de potloden. Het duurde even om de juiste manier te vinden om het beste eruit te halen. Bij het toevoegen van water ging er nog steeds veel kleurintensiteit verloren en was het lastig om verschillende kleurgradaties te creëren.

De oplossing is om eerst bijna alles (in ieder geval de grootste vlakken) op papier in te kleuren en vervolgens met zo min mogelijk water de kleuren te mengen. Zo blijft de kleurintensiteit behouden en met weinig vocht krijg je al snel het waterverf  effect op papier. Een onverwachte nieuwe manier van water besparen 😉

Voor het toevoegen van water:

De waterverf kwasten werken erg fijn en precies en verdelen het vocht evenredig over het papier. Door de dop drogen de kwasten niet uit tot een harde punt en zijn ze makkelijk schoon te maken. Ondanks dat je de waterverf kwasten kan vullen met water, heb er uiteindelijk geen gebruik van gemaakt omdat het te vochtig werd. Ik heb gebruik gemaakt van een beker water om de kwast vervolgens droger te maken met een tissue.

Ik heb gekozen voor een kleurrijke foto om na te tekenen, zodat jullie kunnen zien hoe sterk de kleuren zijn.

Voor het inkleuren heb ik bij het kiezen van de kleuren een tint donkerder dan ik wil geselecteerd. Het toevoegen van water maakt de kleur namelijk altijd wat lichter.

Het is daarom belangrijk om een apart papier bij te houden om de kleur eerst uit te testen. Zorg ervoor dat dit hetzelfde papier is als waar het eindresultaat op komt omdat het effect per papiersoort kan verschillen.

Referentie links en werk in uitvoering met test papier:

   

 

Mengen en layers maken

Bij het mengen van kleuren geldt dat je eerst alle kleuren zoals met normale kleurpotloden in kleurt. Zorg ervoor dat je de kleuren extra dik aan zet, dit zal wat verlichten als je met de kwast overheen gaat. Hoe donker of hoe licht je de kleur wilt ligt aan de hoeveelheid water dat je toevoegt en kan je dus zelf beheersen/beïnvloeden. Op deze manier kan je ook beheersen hoeveel de kleuren mengen, wat ik zelf prettig vind.

Sommige waterverf potloden kan je mengen op nat papier of met een natte punt, dat is bij deze af te raden op grote vlakken gezien het niet het gewenste effect geeft. Het werkt goed voor details, zoals de ogen. Zo heb ik ook met het witte potlood highlights kunnen toevoegen in de ogen en het haar en kleuren lichter kunnen mengen zoals de huid, neus en tanden.

Nadat het papier droog is kan je nog extra details toevoegen maar is het moeilijk om nog een laag toe te voegen zonder het te verpesten. Het beste is om het gelijk in een laag goed te krijgen.

Het hele tekenproces heb ik opgenomen en versneld afgespeeld:

Eindresultaat:

Tot slot

Ik werk vrij weinig met waterverf potloden, dus ik ben nog redelijk een groentje met dit product. Het was in het begin lastig om de juiste manier te vinden maar na een paar pogingen vind ik persoonlijk dat er een leuk resultaat uit is gekomen. De kleuren zijn erg mooi en fel maar kunnen ook zacht en licht zijn naarmate je meer water toevoegt en hoe dik je de kleur op het papier tekent.

Close-up:

Voordelen:

 • Leuke prijs
 • Ligt goed in de hand, niet te licht
 • Brede keuze uit kleuren
 • Goed blend effect
 • Voorgeslepen
 • Dikke kern, anti-breek
 • Goede lichtvastheid
 • Fijne kwasten en heeft een dop ter bescherming

Nadelen:

 • In het begin erg wennen om de juiste manier te vinden
 • De kleur omhulsel van de potlood matcht niet met de echte potlood kleur
 • moeilijk om lagen te maken
 • Het is niet mogelijk om individuele kleuren te bestellen
 • Als de kwast iets te nat is kan je het al snel op papier verpesten

Heb je nog vragen of zelf een leuke tip welke waterverf potloden fijn werken, laat dan een bericht achter hieronder!

Liefs,

Luisina

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *