Beginnen met fotografie: Mijn weg

Ik was altijd Tessa de tekenares. Ik tekende, dat was binnen mijn comfortzone, ik kon dat goed en dat was dat. Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik tekenen minder leuk begon te vinden, ik deed het dan ook nog nauwelijks.

Spiegelreflexcamera’s hadden altijd al mijn interesse, maar het budget om er een te kopen had ik nooit, of nouja, ik vond zo’n camera het geld net niet waard. Bovendien ken ik mezelf nu wel een beetje, vaak koop ik iets en gebruik ik het maar eventjes voor het in de kast belandt om te verstoffen.

Maar nu kon ik het toch echt niet loslaten. Ik zag steeds meer toffe fotografen om me heen, zoals Joy. Ik wilde dit ook kunnen. Voor de grap zocht ik eens op hoe duur de goedkoopste spiegelreflexcamera was, die was op dat moment €280. Dat was een meevaller! Ik begon te lezen over camera’s en hun eigenschappen, over wat voor mogelijkheden een dergelijke camera biedt en hoe ik zo’n camera kon gebruiken. Ik was mezelf min of meer aan het overhalen er een te kopen.

De camera
Uiteindelijk had ik twee camera’s waartussen ik twijfelde. De Canon 4000D (die van €280) en de Nikon D3500 (€470 destijds). Na een bezoekje bij de Media Markt wist ik het zeker: de Nikon moest het worden (hij was zo klein en schattig, ik was verliefd). Voordat ik de camera aanschafte bekeek ik video’s over de werking van de camera, zodat ik al voor ik het ding in mijn handen had gehad de werking van elk knopje en alle instellingen uit mijn hoofd kende. Ik was namelijk bang dat ik de werking van de camera niet goed zou snappen en dan is zo’n dure aankoop zonde om te doen.

Mijn camera: De Nikon D3500

Afijn, ik kocht de camera met de kitlens, en daarbij kocht ik ook een Yongnuo 50mm 1.8 lens. Ik startte meteen een Instagram account om mijn foto’s op te kunnen plaatsen, ik vond het leuk dat mensen mee konden kijken naar mijn foto’s en dat ik via dit account mijn eigen progressie als fotograaf kon zien. Daarnaast werd ik lid van een Facebook groep met allemaal andere vrouwelijke fotografen, hier haalde ik enorm veel goede tips uit!

Aan de slag
En toen was het zover! Ik had mijn camera binnen en kon aan de slag gaan. Op mijn eerste vrije dag begon ik met het vastleggen van mijn hond, planten en mijn moeder. Ik probeerde van alles uit, verschillende diafragma’s, sluitertijden en ISO waardes. De werking van deze instellingen had ik allemaal opgezocht in mijn vooronderzoek naar de camera.

Een van mijn eerste foto’s

Mijn eerste foto’s waren klaar, ik was er blij mee en kon niet wachten deze te delen op Instagram. Bewerkingsprogramma’s had ik niet, dus een Instagram bewerking moest voldoen.

Om genoeg te kunnen oefenen met fotograferen vroeg ik iedereen in mijn omgeving om voor de camera te staan: familie, vrienden, volgers op Instagram, mijn hond, enzovoort. Naarmate ik meer foto’s maakte werd ik nieuwsgieriger naar bewerking. Ik probeerde Lightroom uit en toen ging er echt een wereld voor me open.

Lightroom geeft je enorm veel opties om te spelen met kleuren en effecten, hierdoor maak je de foto helemaal eigen. In mijn eerste bewerkingen werkte ik alleen met kleuraanpassingen (verzadiging en luminantie ed.), en aanpassingen in helderheid en contrast. De standaard dingen eigenlijk.

Mijn beginnende portfolio destijds

Waar ik tegenaan liep was dat ik geen eigen stijl had. Wanneer ik naar andere fotografen keek zag ik echt dat zij die foto hadden gemaakt, de foto’s waren helemaal ‘eigen’.  Dit was mijn volgende stap als fotograaf. Ik wil namelijk herkenbaar en bijzonder zijn met mijn foto’s. Ik wilde geen foto’s maken die iedereen met een goede camera kon maken, ik wilde iets speciaals maken.

Een paar weken lang ben ik bezig geweest met het experimenteren van mijn stijl. In Lightroom heb ik veel uren geoefend met lichtcurves en verschillende effecten wanneer je de balkjes heen en weer beweegt. Ik stopte pas toen ik 100% tevreden was: dit moest kloppen. En wat een verschil!

Een deel van mijn portfolio nu

Inmiddels ben ik al weer een lens en heel veel foto’s rijker. Ik ben druk bezig met het ontwikkelen van mijn eigen website om betaalde fotoshoots aan te gaan bieden. Ik ben heel benieuwd wat de toekomst mij gaat brengen!

Benieuwd naar mijn werk? Mijn foto’s zijn te vinden op Instagram onder de naam @tessadevriesfotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *