Je hebt verschillende middelen waarmee je grafietpotlood kunt blenden, zo maak je het een mooi effen geheel. Maar wat werkt nou het beste? Ik ga het rijtje voor je af!
Tissues
Deze zet ik expres op nummer 1, dit gebruik ik zelf namelijk het vaakst. Door je vingers in een tissue te wikkelen kun je heel mooi blenden, zowel grote oppervlaktes als kleine oppervlaktes. Als je een groot gebied wilt blenden vouw je de tissue een aantal keer dubbel en blend je in rondjes met je vlakke hand, perfect!
Wattenstaafjes
Wattenstaafjes zijn bedoeld om kleine gebieden te blenden, bijvoorbeeld de schaduwen van een oor of ogen. Een wattenstaafje heeft geen groot oppervlak, dus is niet bedoeld voor grote gebieden. Iets wat te klein is voor een tissue is ideaal voor een wattenstaafje!
Wattenschijfje
Een wattenschijfje wordt niet vaak gebruikt, maar hoor ik af en toe voorbij komen bij tekenaars. Ik heb het uitgeprobeerd, maar voor mij werkt dit totaal niet! Een wattenschijfje is voor mij te dik, en voor mijn gevoel heb je dan te weinig controle over het gebied dat je wilt blenden.

Doezelaar
Een doezelaar is een soort staafje of ‘potlood’ gemaakt van op elkaar geperst papier. Zo’n doezelaar is ook gemaakt om mee te blenden, en zijn er in verschillende groottes. Ik gebruik een doezelaar altijd voor de kleinste details, nog kleiner dan de details waar ik een wattenstaafje voor gebruik. Het is perfect voor bijvoorbeeld de details in het haar of in de ogen. Sommige kunstenaars blenden hun hele tekening met een doezelaar, maar ik merk dat het dan lastig is om een effen effect te krijgen, omdat de doezelaar ook een soort ‘punt’ heeft. Als een doezelaar schuin dichter bij het papier houdt, gaat dit wel beter.
Hieronder zie je een plaatje van de resultaten met de verschillende materialen.

Nog een kleine tip: het blenden gaat meestal makkelijker als je het materiaal al een aantal keer gebruikt hebt voor blenden, en het dus al een beetje ‘vies’ is van het grafiet.
Wat gebruiken jullie vaak om mee te blenden?
4 comments
Sonia
21 september 2015 at 15:59Tip: bij het kruidvat hebben ze wattenstaafjes aan de ene kant in een puntje aan de andere kan een plat wat breder stukje, die zijn favo bij mij! Zeker voor kleine stukjes is het puntje erg fijn.
anneveerden
23 september 2015 at 17:27Ik gebruik vooral tissues en wattenstaafjes. Ook doezelaars voor details in de ogen enzo 🙂
Lev
5 januari 2016 at 20:31Hoe werkt het dan met de blenderpotlood van Prismacolor als ik vragen mag?
vincentvanblogs
5 januari 2016 at 20:38Die doe je boven je gekleurde deel, en die helpt het blenden