Wanneer iemand het woord ‘’kunstenaar’’ noemt, hebben veel mensen direct een beeld van een type persoon: meestal excentriek, gereserveerd, donker gekleed, of juist overdreven gekleurd. Er bestaan veel vooroordelen over hoe kunstenaars zich gedragen of eruitzien. In de blogpost van vandaag bespreken we de tien meest bekende vooroordelen.
- Kunstenaars zijn depressief
Vanuit de films kennen we het stereotype kunstenaar die zichzelf opsluit in een zolderkamertje. Daar schilderen ze hun diepste, donkerste gedachten op een doek. Wauw, wat een intense personen zijn dat.
In werkelijkheid is hier weinig van waar. 9 van de 10 keer hebben wij overigens ook geen idee wat we aan het doen zijn.
- Kunstenaars zijn van alle markten thuis
‘’Hee Saskia, jij bent toch tekenaar? Kun je een logo voor mij ontwerpen in Illustrator?’’.
Deze kom ik héél vaak tegen. Omdat ik een goed krabbeltje op papier kan zetten, betekent dit absoluut niet dat ik ook grafisch ontwerper ben. Hetzelfde geldt voor schilders die gevraagd worden om te designen of designers aan wie gevraagd wordt of ze ook wat kunnen schilderen, etc.
- Kunstenaars willen voor iedereen wat leuks maken
‘’Hee Mathilde, ik hoorde dat je portretten maakt. Wil je een portret maken voor oom Joost, opa Guus en tante Gertruud? Je bent een vriend(in), dus je wilt het toch wel gratis doen?’’. Het zou je verbazen, maar deze komt HEEL vaak voor. Loop je ook naar de bakker en vraag je om een gratis brood? Lijkt me toch niet.
- Kunstenaars zijn gewoon mensen die geen zin hebben in ècht werk
Het lijkt een simpel vak; een beetje aanklooien met verf, potlood of creatieve software, maar niets is minder waar. Tegenwoordig zijn er zo veel kunstenaars online of offline actief, dat je eruit moet springen om een kans op succes te maken. Hier zitten (letterlijk) dagen en nachten oefening in.
- Alleen dure kunst is goede kunst
Willen alle pretentieuze mensen die naar dure galeries gaan en daar ontzettend hun best doen om geïnteresseerd te kijken naar een leeg doek met een stip erop ophouden met het doen alsof dat de enige kunst is die ertoe doet? Ik wil niet zeggen dat de dure galeries geen goede kunst tentoonstellen, maar deze kunstenaars zijn ook ooit beneden aan de ladder begonnen toch? Ook veel onbekende kunstenaars die geen dure kunst verkopen zijn goed!
- Kunst is zo duur… kunstenaars zijn rijk
Waar & niet waar. Tuurlijk bestaan er hele rijke kunstenaars. Helaas verdient het grootste deel minder goed. Van €150,- per portret waar ongeveer 40 uur in zit, word je niet heel rijk. Natuurlijk verschilt het tarief enorm per persoon.
- Kunstenaars zijn altijd autistisch, zweverig en in zichzelf gekeerd
Ik weet niet zo goed waar dit stereotype vandaan komt, want in mijn omgeving is dit totaal niet van toepassing! De meeste kunstenaars die ik ken zijn nuchter, realistisch en hebben naast hun hobby ook hele normale banen waar zij niet eens opvallen als ‘kunstenaar’.
- Kunst is zo’n lekker goedkope hobby
Was dit maar waar. Natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt, maar over het algemeen valt het vies tegen.
- Kunstenaars zijn vreemde, alternatieve mensen
Een wijde broek met Afrikaanse patronen erop, biologisch afbreekbare schoenen, een mapje met tickets naar Kuala Lumpur zonder retour, dreadlocks en een paspoorthouder waar groot ‘namasté’ op staat. Dit is het beeld wat veel mensen hebben van kunstenaars. Gelukkig tekenen we niet allemaal de hele dag mandala’s en is het grootste deel van de kunstenaars heel gemiddeld!
- Kunstenaars hebben talent
Uiteraard hebben veel kunstenaars aanleg voor creativiteit. Toch wordt het onderschat hoeveel oefening er achter iemands vaardigheden zit. Veel mensen zijn niet geboren met talent maar hebben keihard geoefend. Het is zelfs enigszins beledigend wanneer iemand zegt: ‘’Jij hebt dit altijd gekund, je hebt zo veel talent’’. Natuurlijk is dit ontzettend goed bedoeld, maar het impliceert dat je geen moeite hebt hoeven doen voor je skills en dat je ermee geboren bent.
No comments yet. Be the first one to leave a thought.