3 Tips zodat jij comfortabel voor de camera staat

3 Tips zodat jij comfortabel voor de camera staat

Iets dat ik bij bijna al mijn klanten terug zie komen is dat zij het spannend vinden om voor de camera te staan. Het is dan ook niet niks, als er ineens zo’n camera op jou gericht staat, toch? Je bent echt niet de enige, ik heb ook last van cameravrees! Alleen gaat het mij steeds makkelijker af, hoe dat komt vertel ik je hieronder.

1. Voorbereiding

Niks is zo belangrijk als voorbereiding. Je bereidt je voor op een presentatie of een toets dus waarom niet voor je fotoshoot? Al mijn klanten krijgen na het kennismakingsgesprek een PDF toegestuurd waar alles instaat om hen voor te bereiden op hun fotoshoot. Ik zal je kort uitleggen waar je aan moet denken bij de voorbereiding van je fotoshoot.

Locatie en sfeer

Ga je voor een beachy look, stedelijk of is juist een fotoshoot in de natuur? Kijk goed op Google Maps waar leuke locaties te vinden zijn voor de sfeer waar jij voor wilt gaan!

Heb je een locatie gevonden en ga je er met een fotograaf naartoe? Als de locatie een restaurant, bar of iets dergelijks betreft, laat de fotograaf dan van tevoren bellen naar de locatie om toestemming te vragen om daar te kunnen fotograferen. Het is namelijk zo dat veel restaurants zó vaak aanvragen hiervoor binnen krijgen dat ze dit alleen tegen betaling doen of helemaal niet meer willen. Dit staat vrijwel nooit vermeld op de website, altijd even bellen dus! Daarbij is het ook gewoon heel fijn om ergens te fotograferen waarvan je weet dat het personeel het oké vindt. Ik hoor wel eens verhalen van “sneaky” fotoshoots en ik kan mij voorstellen dat dat alles behalve comfortabel is. Er zijn ook veel plekken die dit juist heel tof vinden, zeker als je hen vermeldt in jouw Facebook of Instagram bericht (of een locatie tag geeft, is ook heel goed voor je SEO) dan is dat alleen maar gratis marketing voor hun bedrijf.

Daarnaast vind ik  een taak van de fotograaf om te bellen, zodat de fotograaf een beter plaatje heeft van de bewegingsruimte die diegene nodig heeft en wat voor foto’s jij als klant uiteindelijk wilt hebben.

Tip: Als je echt geen zin hebt om mensen tegen het lijf te lopen tijdens je fotoshoot kan je ook geld betalen om een plek af te huren. Veel oude fabrieken zijn omgetoverd tot fotoshoot locaties, maar daar leg je best wat geld voor neer, vaak voor een uur rond de €100 euro. Ik heb met Nikita een fotoshoot gehad op een hele leuke plek die wij geboekt hadden op Airbnb vlakbij Zaandam. Zij kwam zelf uit Zuid-Limburg dus ze had ook gelijk een plek om te overnachten. Voor de plek had zij €60 euro neergelegd en dat valt zeker mee.

Dag en tijdstip

Ik zou je sterk afraden op zaterdagmiddag een fotoshoot te houden. Dan denk je misschien: “Duhh!” maar toch zeg ik het even. Het ligt er natuurlijk aan wat de locatie van de fotoshoot is, maar als je van plan bent om op openbare plekken te fotograferen raad ik je echt aan een rustige dag te kiezen. Welke dagen? De meeste mensen in Nederland werken op dinsdag en donderdag, de andere dagen zijn variabeler. Ook zijn de scholen op woensdagmiddag uit, op vrijdagen zijn de lagere klassen van de scholen uit en de meeste scholen werken nu met een continurooster waardoor zij om 14:15 (als ik het goed heb) al uit zijn. Neem de vakanties ook in gedachten. Dit zijn allemaal factoren waar je aan moet denken. Dus? Maandag, dinsdag, donderdag en woensdag en vrijdag ochtend/begin middag zijn prima tijden voor je fotoshoot!

Dan hebben we het even gehad over tijd, maar daar wil ik nog iets meer over vertellen. Een fotograaf werkt met licht, dus voornamelijk met de zon. Je hebt fotografen die een studio hebben, wat echt zijn voordelen heeft, maar de meeste mensen werken gewoon met natuurlijk licht. Ook als je met je mobiel fotografeert!

Als je via je mobiel op Google “Weer Amsterdam” intikt en kijkt naar wat Google dan gelijk laat zien, zal je helemaal onderaan de loop van de zon vinden. Hier zie je hoe laat de zon opkomt en hoe laat hij onder gaat. Het uur nadat de zon opkomt en het uur voordat de zon onder gaat worden de Golden Hours genoemd, vanwege de prachtige gouden glans die de zon afgeeft. Hieronder zie je wat foto’s van mijn hondje tijdens de Golden Hour op het strand. Een schatje, is het niet?

  

Golden Hour is heel mooi en leuk, maar niet altijd haalbaar vanwege bewolking, nevel, gebouwen en noem maar op. Ik raad dit aan:

Zonnige dag? Liever dan wat vroeger op de dag of later op de middag. De zon kan lelijke schaduwen maken op je gezicht en lichaam als hij pal boven je staat. Besluit je toch op het hoogste punt van de zon te gaan shooten, zoek dan de schaduw op of zorg dat de zon in je rug staat. Laat de fotograaf dan wel een reflector meenemen. Of neem een leuke hoed mee voor je beachy shoot!

Bewolkte dag? Zoek grotere plekken op! Juist de pleinen, brede straten, open velden of het strand. De zon heeft een enorme softbox gekregen en dat zorgt er ook voor dat hoe kleiner de straten of hoe dichter het bos, hoe minder zon er doorheen gaat. Daar worden de foto’s niet super mooi van.

Moodboard

Wat ik het leukste en misschien wel het belangrijkste van de fotoshoot vind is een moodboard. Hier creëer jij wat jouw uiteindelijke plaatje gaat worden. Een fotograaf denkt veel in beelden, dus kan je diegene het beste ook beelden als inspiratie laten zien voor wat jij wilt. Maak op Pinterest een bord aan of sla afbeeldingen op die jij heel tof vindt. Deel deze ruim van tevoren met de fotograaf (of een vriendin waarmee je gaat shooten) zodat de fotograaf zich kan voorbereiden.

Kleding en accessoires

Je wilt er natuurlijk op je best eruit zien tijdens een fotoshoot. Verwen jezelf dan ook eens om een tof shirt, broek of jurk te kopen voor jouw shoot!

Voordat je een fotoshoot ingaat kan je het beste een paar setjes kleding klaarleggen en deze in een tas of koffer meenemen naar de locatie.

Tip: Trek je eerste geplande setje kleding alvast aan onderweg en plan een comfortabel setje kleding voor aan het eind van de shoot, dan hoef je in ieder geval al twee keer minder om te kleden!

Neem ook verschillende sieraden, sjaaltjes, riemen, schoenen en noem het maar op mee (maar het is handig om dit van te voren al te hebben uitgedokterd). Een andere riem of hoed kan je hele outfit al gelijk anders eruit laten zien en dan hoef je ook minder om te kleden tussendoor. Spreek van te voren even met de fotograaf af hoe vaak jij van kleding gaat wisselen, iedere fotograaf hanteert dit anders.

Props

Bij props kan je denken aan: laptop, leuke pennen en notitieblokken, je hond of kat, sieraden, een boek, theeglas of koffiemok of dingen waar je regelmatig mee werkt. Nikita heeft als dienst dat zij bloed afneemt bij klanten en die naar een lab stuurt om te laten onderzoeken. Hiervoor heeft ze wat spullen nodig en daar had ik een sfeerfoto van gemaakt voor haar!

Pfoe! Dat was veel informatie, maar we gaan nog even door, want ik heb nog twee tips voor je!

 

2. Oefenen

Je kan niet van jezelf verwachten dat je bij de 1e keer een camera voor je gezicht ij gelijk kan dansen door drukke straten terwijl iemand foto’s van je maakt. Probeer dit ook niet van jezelf te eisen! Als jij er niet achter staat, zie je dat namelijk echt terug op de foto’s! Die meid met 200.000 volgers die lachend en spontaan met haar frappuccino voor de starbucks op een drukke Amsterdamse straat op de foto staat, zonder enig stukje gêne, die is ook ergens begonnen. Die is ook begonnen met 100 volgers en slechte selfies met een duckface (let’s face it, we hebben het allemaal gedaan). Waarom zij nu juist zulke foto’s kan laten maken van haarzelf? Oefenen en “F*ck it!” zeggen (op dat laatste kom ik zo nog op terug).

Push jezelf niet te hard, je bent geen Ferrari, je hoeft niet van 1 naar 100 in 1 seconde. Ik geef je deze drie tips mee voor het oefenen!

  1. Maak selfies. Kom erachter wat jij mooi vindt aan jezelf en hoe jij jouw gezicht mooi vindt op de foto. Oefen met lachen, serieus kijken, mond open, mond dicht, geschrokken, verbaasd, boos, euforie. Oefenen, oefenen, oefenen!
  1. Ga met een goede vriendin op pad om foto’s te maken. Dat hoeft niet in de grote stad, je kan ook een rustige plek vinden. Kies wel een vriendin die niet zal zeggen: “Moet het?” en niet snapt welk doel jij voor ogen hebt. Anders zal je al snel bezwaard gaan voelen omdat je toch al gêne voelt en het liever allemaal zou laten liggen.
  1. Stap één en twee uitgevoerd zonder problemen? Tof! Ben je klaar voor een echte fotoshoot? Kies dan een fotograaf waar je jezelf mag zijn. Die tegen jou zegt “Ik zie je, ik hoor je, we doen het op jouw tempo en we doen het samen!

 

3. “F*ck it!”

Ik heb een tijdje gehad dat ik slecht kon slapen en mij heel veel zorgen maakte over dat ik veel uren slaap miste. Juist hierdoor ging ik dan weer slechter slapen. Wat mij heeft geholpen? “F*ck it!” zeggen tegen de zorgen. Daarna heb ik bijna geen nacht meer gehad dat ik slecht sliep. Ik moet wel eerlijk zeggen, het duurde even voordat ik dit kon. Dat is precies wat je tegen je angsten voor het voor de camera staan moet zeggen. “F*ck it!” Dan zie ik er maar gek uit, dan kijken mensen maar naar mij. Ik heb straks wel hele toffe foto’s en straal ik daarmee op mijn website!

Een leuk voorbeeld: Laatst was ik op Harlingen strand en het was eb. Ik zag een meisje met haar moeder op hun blote voeten op het strand staan. Het meisje was ongeveer mijn leeftijd en wilde heel graag toffe foto’s hebben, want ze gaf haar mobiel aan haar moeder en begon wild in de lucht te springen terwijl haar moeder foto’s van haar maakte. Duidelijk was het eindresultaat nog niet bereikt, want het ging zo nog ongeveer een kwartier door. Ja mensen stonden haar aan te kijken en begonnen in zichzelf te lachen. Het zag er dan ook best raar uit, iemand die zo in de lucht stond te springen. Maar uiteindelijk heeft zij (hoop ik) die ene toffe foto!

 

Ik hoop dat ik jou veel mee heb kunnen geven met deze blogpost en dat je jouw kan bereiken zoals het meisje van Harlingen dat kon doen!

Veel liefs en shoot plezier,

Joy

 

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.