Overtrekken

Overtrekken

Filmpje door Lisa L’achri

In het vorige artikel over schetsen was onder andere overtrekken als manier genoemd om je verhoudingen op papier te krijgen. Daarop kregen we verschillende reacties, bijvoorbeeld dat het nep zou zijn, omdat je het ‘niet zelf maakt’.

Overtrekken is al een tijdje een gevoelig onderwerp in de tekenwereld. Ik heb contact met heel veel verschillende tekenaars, die allemaal weer een andere manier van schetsen hebben. Toch is het opvallend dat nog best veel tekenaars ook overtrekken, wat je misschien niet zou verwachten. De meeste tekenaars zeggen het vaak niet omdat het ook zo’n gevoelig onderwerp is.
Graag geef ik jullie mijn mening over overtrekken, iedereen denkt er natuurlijk anders over, maar hier mijn kijk er op.

Zelf vind ik overtrekken een hele handige manier. Natuurlijk is het niet goed om al je schetsen te maken door over te trekken, maar het is wel een methode die heel veel tijd bespaart. Het beste is dus eigenlijk om af en toe over te trekken en af en toe zelf te schetsen. Als je van jezelf weet dat je hetzelfde op papier zet als je overtrekt als dat je zelf de verhoudingen schetst, waarom zou je er dan veel meer tijd in steken?
Persoonlijk vind ik dan ook dat je niet moet denken dat overtrekken een tekening gelijk nep maakt. Je kunt bijvoorbeeld de lijntjes wel overtrekken, maar dan ben je nog maar op het begin van de tekening. Als je geen kennis of ervaring hebt met het maken van schaduwen en details (het cruciale deel van een tekening), is het onmogelijk om een tekening goed op het voorbeeld te laten lijken. Vaak lijken de buitenlijnen van een tekening niet eens op de persoon zelf, maar zijn het de schaduwen die de persoon doen lijken. Hierdoor is het niet zo dat je gelijk nep tekent als je overtrekt, niet iedereen kan met overtrekken namelijk ineens een geweldige tekening maken, daarvoor heb je meer vaardigheden nodig.

Lisa L’achri tekent en schildert en plaatst daarover video’s op Youtube. Ook geeft ze les en cursussen. Ze heeft een video gemaakt over haar mening over overtrekken of het gebruiken van een projector, en geeft in de video ook een aantal pluspunten van overtrekken. Hier de pluspunten:

  • Door overtrekken leer je de vormen van wat je tekent kennen. Als je alsmaar uit vrije hand iets zou tekenen blijf je dezelfde fouten maken en leer je dus minder snel. Als je beide doet, overtrekken en uit losse pols, verbeteren je verhoudingen sneller.
  • Door overtrekken leer je de details van je voorbeeld beter kennen. Stel je zou een roos tien keer overtrekken, en de elfde keer zelf tekenen, dan zou je veel makkelijker de details en verhoudingen kunnen tekenen.
  • Je tekent om een mooi resultaat te maken, daar gaat het uiteindelijk om. Als overtrekken een manier is die je tot dat resultaat brengt, en jij wordt gelukkig van dat resultaat, is er dan iets mis mee?

Ook zegt ze dat hoe goed je ook over kunt trekken, als je niet goed kunt tekenen zie je dat terug in de tekening. Ookal heb je dan de buitenlijnen al goed, je moet alsnog kijken waar de schaduwen en kleurveranderingen zitten, en als je die vaardigheden niet hebt zie je dat aan het eindresultaat.

De video van Lisa L’achri staat bovenaan dit artikel.

Sorry als dit artikel misschien niet goed overkomt, dat is niet mijn bedoeling. Ik vind het belangrijk mijn mening over dit soort dingen te delen, en anderen uit te leggen dat in dit geval, overtrekken niet gelijk een geweldig resultaat geeft. Ik zeg natuurlijk niet dat je alleen maar over moet trekken, nee! Het is juist ook super belangrijk om uit vrije hand te tekenen, alleen wees niet bang af en toe over te trekken om zo verhoudingen te leren.

Graag hoor ik jullie meningen over overtrekken of het gebruiken van een projector!


Liefs,
Tessa

9 comments

Leave a comment
  1. harmke

    5 juni 2015 at 06:43

    Hoi!! Ik vond in het alle alle begin ook moeilijk om te tekenen uit losse pols! Want meestal kloppen verhoudingen niet en heb je dan het gevoel dat je je tekenung verpest. Ik had ook een lichttafel, waar ik dan de foto onderleg, en dan onderkant van de kin, hoogte van de neus streepje zet en by de oren een streepje en bovenkant hoofd. Ik vind dat geen overtrekken, omdat ik alleen een klein streepje zet en het meer gebruikte als hulpmiddel! Het is een super goede oefening om steeds beter in verhouding te tekenen 🙂

  2. harmke

    5 juni 2015 at 06:44

    En top, goed uitgelegt artikel!!

  3. pelleblok

    5 juni 2015 at 19:44

    Hoi Tessa, ik kijk nu al heel anders tegen overtrekken na. Ik heb gezegd dat ik overtrekken persoonlijk nep vond en dat zo iedereen een portret kon maken. Dat laatste klopt idd niet, niet iedereen die de buitenlijnen heeft getekend kan gelijk een portret neerzetten. Wat ik beter kon zeggen is dat ik het zelf een beetje snel vind, overtrekken. Ook vind ik het iets van jezelf hebben als je gewoon schetst. Sorry als anders overkwam, misschien een beetje bot.

    Groetjes Pelle 🙂

    • pelleblok

      5 juni 2015 at 19:46

      *ik heb het snel getypt, hier en daar fouten ik mijn zin :s*

    • vincentvanblogs

      5 juni 2015 at 20:07

      Haha iedereen heeft natuurlijk zijn eigen mening, alleen ik wilde die van mij graag onderbouwen, omdat overtrekken natuurlijk ook voordelen heeft, en niet iedereen ziet die. Er waren meerderen die hetzelfde zeiden hoor, geen probleem! X Tessa

    • pelleblok

      5 juni 2015 at 20:18

      Ik begrijp het hoor alleen via het internet kan je heel snel iets anders of verkeerd opvatten 🙂

  4. Tekenfan

    6 juni 2015 at 08:44

    Goed uitgelegd en klopt eigenlijk best!!

  5. Daniëla

    18 juli 2015 at 01:12

    Dat is grappig dat je dit ook zo vindt. Door het filmpje van Lisa, die ik een tijd geleden ook zelf heb gevonden, voelde ik mij veel minder bezwaard om het (deels) overtrekken soms te gebruiken. Als beginnend tekenaar leer je daar zoveel van en je begint zoveel beter zodat het eindresultaat ook beter is. Fijn dat je daar ook achter staat. Dat kan anderen ook helpen om zich niet schuldig te voelen ?.
    Groetjes, Daniëla.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.