Beginnen met aquarel

Beginnen met aquarel

Toen ik begon met het werken met aquarel wist ik niet waar ik moest beginnen: Wat had ik allemaal nodig? Hoe werkt het? Wat voor palet is goed? Wat voor papier moet ik gebruiken? Dit waren vragen die in mij opkwamen toen ik wilde beginnen. Inmiddels heb ik redelijk wat ervaring opgebouwd in het werken met aquarel, graag vertel ik jou hoe jij er mee kunt beginnen!

Hoe werkt het?
Aquarelverf is een soort waterverf waarbij de kleuren meer verzadigd zijn. De kleuren zijn minder doorzichtig. Aquarelverf kun je kopen in de vorm van napjes of in tubes. Je gebruikt water om de verf te activeren en je kunt vervolgens aan de slag!

Aquarel: Tubes of napjes?
Wanneer je begint met aquarel heb je natuurlijk aquarelverf nodig. Dit kun je kopen in de vorm van napjes (vaste verf die geactiveerd kan worden met water) of tubes met de vloeibare vorm van aquarelverf.
De aquarel napjes kunnen geactiveerd worden door een druppeltje water op het napje te laten vallen. Wanneer je vervolgens een half minuutje wacht is het napje zacht geworden en heb je vloeibare verf. De napjes zijn makkelijk mee te nemen en zorgen voor weinig verspilling, de verf blijft namelijk in het palet zitten en je hebt nooit ‘rest verf’ dat je weggooit. De napjes kun je los kopen en zelf in een palet doen, of al in een palet kopen. Doordat de napjes in een palet zitten is deze vorm heel geschikt om mee te nemen, daarnaast scheelt het tijd dat je geen verf eerst op een bordje moet doen. Je hebt al een aquarel setje met 12 napjes van Van Gogh voor €20, losse napjes kun je bestellen vanaf €1,80. Ik gebruik deze set met 15 napjes: 

De tubes aquarelverf hebben daarentegen het voordeel dat ze gemakkelijk mengbaar zijn. Met de napjes aquarelverf is het lastiger om kleuren te mengen, omdat de napjes in vaste vorm zijn. Je lengt ze aan met water, waardoor je niet echt makkelijk verf kan ‘oppakken’ om te gaan mengen. Wil je wel verf oppakken vanuit je napje, dan kost dit heel veel water en geduld. Een set van 10 tubes van Van Gogh ligt op €25,95.

Van zowel de tubes als de napjes zijn er verschillende merken te bestellen. Uiteindelijk zit er niet denderend veel verschil tussen deze merken, het is echt persoonlijk welk merk je het fijnste vindt werken.

Kwasten
Voor het werken met aquarel heb je verschillende opties op het gebied van kwasten, ik ga ze allemaal langs en geef je de voor- en nadelen.

Ten eerste kun je kiezen voor synthetische kwasten. Dit zijn kwasten van kunsthaar. Deze kwasten zijn het goedkoopste in het kwastenspectrum, je kunt bijvoorbeeld al een goedkoop setje halen voor een paar euro bij de Action. Deze kwasten worden het meest gebruikt bij het werken met aquarel, omdat ze goedkoop zijn en prettig werken. Het voordeel van deze kwasten is ook dat ze makkelijk werken: de kwast springt altijd weer terug naar de originele stand van de haartjes. Wat wel een nadeel is van deze kwasten is dat ze niet altijd evenveel water vasthouden, dit kan lastig zijn met het werken met aquarel. Ik gebruik zelf deze set:

Een andere veel gebruikte kwast is een kwast met eekhoornhaar. Deze kwasten zijn vaak groot in omtrek, en hebben een herkenbaar uiterlijk. Het voordeel van deze kwasten is dat ze enorm veel water vast kunnen houden, ze zijn dus heel geschikt om grote oppervlaktes te schilderen. De nadelen van deze kwasten zijn dat ze erg prijzig zijn, en daarnaast is eekhoornhaar niet het diervriendelijkste alternatief. Wat ook een punt van aandacht is, is dat de haren van deze kwasten niet terugspringen naar hun oorspronkelijke vorm, het zijn losse niet-elastische haren.

Mocht je een goedkoper alternatief voor eekhoornhaar willen, kun je ook kiezen voor varkenshaar. Deze penselen hebben hetzelfde uiterlijk als de kwasten van eekhoornhaar, en kunnen ook ontzettend veel water vasthouden. Zelf raad ik deze kwasten zeker aan. De haren van deze kwasten zijn net als bij die van eekhoornhaar ook niet-elastisch.

Ten slotte heb je ook nog waterpenselen. Dit zijn penselen met een waterreservoir, wanneer je in het penseel knijpt komt er water tussen de haren van de kwast. Zelf merk ik dat ik, hoewel ik dit fijn vind werken, het gevoel heb dat ik meer controle heb met traditionele penselen. Daarom keer ik toch telkens terug naar normale penselen.

Papier
Qua papier heb je enorm veel keuze. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat in ieder geval duidelijk moet zijn, is dat je voor werken met aquarel geen printerpapier of standaard tekenpapier kunt gebruiken. Het is belangrijk dat je papier gebruikt wat veel water kan opnemen, wanneer dit namelijk niet zo is gaat het papier ‘vervellen’, en kun je er van uitgaan dat je kunstwerk geruïneerd is. Daarnaast is het prettig om dikker papier te gebruiken, zodat het papier minder snel opkrult als je er mee werkt. Hierdoor heb je minder bobbels in het papier en dit werkt een stuk prettiger.

Het papier dat ik kan aanraden is van Hahnemühle. Dit papier gebruik ik zelf voor al mijn aquarelwerken. Het papier is er in verschillende prijscategorieën, texturen, diktes en formaten.

Ik heb verschillende soorten papier geprobeerd van Hahnemühle. De papieren die ik zelf prettig vond waren Cézanne en Brittannia, hierbij heb ik telkens de medium textuur gebruikt. Deze papieren kunnen enorm veel water houden, dit maakt dat ze erg prettig werken. Ook zijn deze papier niet te dik, maar ook zeker niet te dun, het kan nog wel eens lastig vinden hier een goede dikte in te vinden en dat zit bij deze papieren zeker goed. De papieren zijn 300gsm dik, en te bestellen vanaf €10.
Side note: Zorg ervoor dat je papier niet te dik is, zelf heb ik ook papier geprobeerd van 600 grams, dit vond ik zelf minder prettig werken. Dit komt onder andere doordat het papier oppervlakte redelijk snel kan beschadigen, en dikker papier juist niet altijd meer water kan vasthouden.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met het verduidelijken van het gebruik en de beschikbare materialen wanneer je gaat beginnen met aquarel. Heb je toch nog vragen? Laat ze dan zeker achter in de reacties en ik zal ze zo snel mogelijk beantwoorden.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.