Digitale kunst voor dummies

Digitale kunst voor dummies

Je kent het wel, digital art – of ook wel digitale kunst genoemd. Kunst die je digitaal maakt, via bijvoorbeeld een tablet of iPad. Het is één van de vormen van kunst of technieken die je kunt kiezen.

Met digital art heb je eindeloos meer kleuren en je hoeft geen moeite te doen om continu van kleurpotlood of iets te switchen. In deze blog gaan we het helemaal hebben over digitale kunst en hoe je hiermee kunt beginnen. 

Digitaal tekenen op tablets

In principe kun je met een muis digitale kunst maken, maar dat is een stuk lastiger. Met een muis heb je minder controle, dus is het natuurlijk lastiger om lijnen te tekenen. De meeste digitale artiesten gebruiken een tekentablet, zoals Wacom, of tablets zoals een iPad of Samsung Tab. De meest bekende tekentablet is Wacom. Er zijn heel veel verschillende modellen beschikbaar. Als je net begint met digitale kunst, is het niet aan te raden om gelijk voor de dure tablets te gaan – tenzij je het budget voor hebt. Maar dat is een ander verhaal voor de skere studenten en tieners onder ons. Deze is bijvoorbeeld prima om mee te beginnen: 

Onthoud dit: duurder betekent niet beter. Ik ben begonnen met het gebruik van Wacom Bamboo, omdat ik nog wilde wennen naar het gebruik van een tablet. Pas na vier of vijf jaar ben ik overgestapt naar een ander tablet, namelijk de Intuos Pro S. Na een jaar begon ik met het gebruik van Wacom Cintiq 13HD, een scherm waar je op kunt tekenen. Een tekenscherm is handig, maar duur vergeleken met een gewoon tekentablet. Uiteindelijk is het persoonlijke keuze wat beter of niet beter werkt. Ik zou zeggen, ga eens langs de Mediamarkt en zoek naar de Wacom stand! Daar kun je vaak de tekentablets zelf uittesten. Ik gebruik nu zelf zo’n soort:

 

Programma’s voor digitale kunst

Alleen het hebben van een tekentablet is niet genoeg. Om digitaal je werk te kunnen maken, heb je programma’s nodig. En ja, ook in programma’s zijn er heel veel keuzes. Ik heb heel veel programma’s uitgeprobeerd en mee geëxperimenteerd totdat ik het programma vond wat voor mij de voorkeur heeft. Hier heb ik een korte opsomming van programma’s die ik gebruikt heb:

·         Paint Tool Sai: Een betaald programma waar je naar mijn mening gemakkelijk en snel verschillende brushes kan gebruiken en wijzigen. Ook is het programma niet al te zwaar, waardoor alle functies heel snel en goed werken. Dit is wat ik dus voornamelijk gebruik om tekeningen te maken.

·         Photoshop: Iedereen kent Photoshop wel, een krachtig bewerk-programma van Adobe. Je moet voor de software betalen, maar toevallig bieden ze nu Photoshop CS2 gratis aan op de Adobe website. Je hebt op Photoshop veel meer opties om te bewerken, en ook op Photoshop is het mogelijk om met verschillende brushes te werken. Soms gebruik ik Photoshop, maar het is een erg zware programma voor je computer. Mijn laptop kan het niet altijd aan, waardoor sommige functies simpelweg te traag werken. Vandaar de keuze voor Paint Tool Sai. Ik gebruik Photoshop dan weer wel om echt foto’s te bewerken, dus niet om mee te tekenen.

·         GIMP: Basically de gratis versie van Photoshop. De functies zijn vrijwel dezelfde en je hebt ook opties om met brushes te werken. Ik ben Photoshop te erg gewend, waardoor overstap naar GIMP lastig was. Maar als je bereid bent om een nieuw programma te leren gebruiken, dan raad ik dit programma zeker aan!

·         Corel Draw: Lang geleden heb ik dit programma gebruikt. Voor zover ik nog weet, vond ik het programma wel fijn werken – alleen mijn trial verliep en het is een (duur) betaald programma. Dus het hield op en zocht ik naar andere opties.

·         Fire Alpaca: Nog nooit gebruikt, maar ik heb van anderen gehoord (en gezien) dat het programma erg vergelijkbaar is met Paint Tool Sai. Paint Tool Sai is helaas alleen beschikbaar voor Windows, dus je kunt Fire Alpaca eigenlijk zien als de Apple versie.

·         Sketchbook Pro: Een compleet teken en schilder programma wat beschikbaar is op allerlei platforms. Je kunt het gebruiken op je iPad, Windows computer, Apple computer en Android toestel. Ik heb dit programma ook even geprobeerd, maar ik vond het persoonlijk niet zo fijn werken. Echter, ken ik genoeg andere mensen die dit programma wel heel fijn vinden. Het is dus een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur.

·         Procreate: Toen ik nog een iPad had, vond ik deze teken-app eigenlijk het beste werken. Het is een betaalde app, maar elke cent waard. Ik heb dus ook veel digital art mee gemaakt. Procreate is gemakkelijk te begrijpen en er zijn veel opties voor brushes en dergelijke.

 

Natuurlijk zijn er zoveel meer opties, maar deze raad ik aan. Het gebruik van zo’n programma kost nu eenmaal veel tijd en moeite om te begrijpen, en om het onder de knie te krijgen. Zoek veel tutorials op (genoeg te vinden op Youtube, Deviantart, Pinterest etc), oefen veel, blijf doorgaan en niet opgeven. Durf fouten te maken en leer ervan. Uiteindelijk zal de moeite beloond worden.

Meeste tekenprogramma’s bieden de optie aan voor een gratis trial, zodat je het kunt uitproberen. Wat het beste werkt, bestaat niet. Dat is namelijk volledig afhankelijk van jou. Succes, en vergeet niet: Heel veel plezier!

 

– Dee

3 comments

Leave a comment
  1. Froukje

    11 april 2016 at 22:17

    Wat een leuk artikel Dee! Ik volg jou ook al een hele tijd, en je blijft me positief verbazen met je digitale kunst, maar je schetsjes (oa op snapchat) vind ik ook altijd heel mooi! Oh, en je katten. Fantastisch. Anyways, leuk om je op dit blog eens te zien 🙂 xx

  2. Kelly Smet

    11 april 2016 at 22:20

    Sketchbook pro is zo een goede investering. Ik ben fan. Eventjes wennen maar na de technieken en tools te leren kennen zo een leuke manier voor mij ook te oefenen. Op papier was een grotere stap dan via tablet. En kijk nu heb ik zelf de stap naar papier kunnen net maken.

  3. Dick van Beusekom

    15 maart 2021 at 16:54

    Bedankt voor dit informatieve artikel. Aanvullend zou ik graag wat meer weten over de “zwaarte” van de PC die nodig is voor digitale kunst. Dat is den ik, niet alleen afhankelijk van de gebruikte software, toch?
    En als we dan toch bezig zijn; hoe kan ik mijn werk in een hoge resolutie krijgen? Dat heb je nodig voor sommige sites en uiteraard voor goede prints.
    Kunt u hierover uw licht laten schijnen? Laat me even weten.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.