DIY: Overhead tripod

DIY: Overhead tripod

Wellicht ben je een fanatieke tekenaar en deel je graag je werk en work in progress foto’s met je volgers. Ongetwijfeld dat je dan de vraag hebt gekregen: Wil je een keer een tutorial openemen? Heb je speed drawing video’s?
Als je zoals ik ben, ontweek ik deze vragen het liefst zo lang mogelijk, omdat ik niet goed wist hoe ik van bovenaf kon filmen. Een standaard om van bovenaf te kunnen filmen is soms flink duur, en paste niet in mijn studentenbudget. Daarnaast hadden veel DIY camerastandaards geen capaciteit om een iets zwaardere camera te kunnen houden.
Ik heb uiteindelijk een goedkope en makkelijke videostandaard gemaakt, en ik ga je laten zien hoe jij dit ook kunt doen!

Wat heb je nodig?
Ten eerste heb je een lange PVC buis nodig, die je in stukken kunt zagen naar de lengtes die jij prettig vindt. Daarnaast heb je drie hoekstukken nodig, een twee T-stukken en twee ‘afsluitingen’. Daarnaast heb je ook nog een schroef nodig die past bij jouw camera, zodat je je camera op deze schroef kunt draaien en hij zo goed vast zit.
Ik heb zelf gekozen voor iets dikkere buizen om de stevigheid te bewaren, je hebt kans dat als je voor een dunnere pvc buis kiest, dat het ding dan zijn stevigheid verliest en hierdoor omvalt.

Als eerste zaag je de lange PVC buis in kortere stukken die jij prettig vindt. Het is maar net hoe groot en hoog je werkt, en daar moet je het formaat van je standaard op af stellen. Meer op hoeveel ruimte je nodig heb en stem daar je afmetingen op af.

De totale breedte die je nodig hebt om in te werken deel je door twee, dit zijn de eerste buizen, buis A en buis B.
De buizen in de lengte van de videostandaard noemen we buis C en D.
De buis in de hoogte noemen we buis E en de buis waar de camera uiteindelijk aan vast zit noemen we buis F. In totaal moet je dus 6 buizen hebben.

De afmetingen van mijn eigen standaard zijn als volgt:
Buis A en B zijn allebei 35 cm lang
Buis C en D zijn allebei 26 cm lang
Buis E is 46 cm lang
Buis F is 11 cm lang
In totaal heb ik dus een PVC buis gekocht bij de bouwmarkt van 2 meter lang, en deze in deze kleinere stukken gezaagd.

De buizen maak je vast met PVC lijm, zodat hij niet uit elkaar kan vallen. Maak eerst buis A en C aan elkaar vast en buis B en D. Dit houdt in de twee ‘armen’ van de standaard. Als je deze twee losse armen hebt kun je het T-stuk er tussen zetten, let er wel op dat de overgebleven opening van dit stuk recht omhoog staat, anders heeft straks je camera geen recht beeld naar beneden.
Dit is nu een afgerond deel van de videostandaard, deze onderdelen hoef je niet meer te bewerken nu.

We beginnen nu met het tweede deel van de standaard.
Pak eerst het T-stuk dat je nog over hebt, en boor een gaatje in het rechte gedeelte, en plaats je schroef daar doorheen. Dan maak je buis E, het hoekstuk en buis F hier aan vast, zodat dit één geheel is.

Vervolgens kun je het eerste en het tweede gedeelte in elkaar steken, lijm dit niet vast, zodat je deze twee gedeeltes makkelijk van elkaar af kunt halen en hierdoor gemakkelijk kunt opbergen.

Let er wel op dat je camera op de kop je project filmt, bij het video bewerken zal je dus het beeld nog moeten draaien om hem goed te kunnen bewerken.

Als je eenmaal je video hebt gemaakt, is het tijd om deze te gaan bewerken. Je hebt verschillende programma’s om mee te werken op het gebied van videobewerking. Persoonlijk vind ik veel van deze te ingewikkeld met te veel opties, ik bewerk mijn video’s in Moviemaker.
Moviemaker geeft je de mogelijkheid om video’s tot 16x te versnellen, je video te draaien, de belichting aan te passen en muziek en comments toe te voegen in je video, dit is genoeg voor mij. Daarnaast is het programma niet zwaar om te draaien, dus kan mijn laptop dit prima aan (in tegenstelling tot andere videobewerkingsprogramma’s.
Wat ik standaard doe met het bewerken van mijn video’s is eerst alle mediabestanden chronologisch invoegen. Daarna versnel ik het geheel zo veel zodat ik een video van ongeveer 2,5 minuut overhoud. Ik merk dat langere video’s vaak niet afgekeken worden, en daarom hou ik ze graag kort.

Vervolgens knip ik de stukken eruit waarop ik even niks doe of met iets anders bezig ben dan tekenen, de korte pauzes.
Als ik dat gedaan heb zoek ik naar goede muziek voor op de achtergrond van het artikel, let er wel op dat deze muziek royalty free is, want anders kan de muziek geblokkeerd worden door YouTube en heeft je kijker geen muziek op de achtergrond.

In principe is nu mijn video af en klaar om op YouTube gezet te worden. Ik sla mijn video op in HD, let er op dat je in Moviemaker niet ‘voor computer’ als opslaan-optie aanklikt, dan is de video namelijk erg slechte kwaliteit en niet goed te zien. Vervolgens gaat hij online op YouTube!
Het resultaat van zo’n video, met deze videostandaard, zie je in de volgende video:

https://www.youtube.com/watch?v=nVY-2ckIGSANo comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.