Hahnemühle: The Cappuccino Book

Hahnemühle: The Cappuccino Book

Een paar weken terug kreeg ik als lid van Hahnemühle’s bloggers lounge een pakketje opgestuurd, en ik was gelijk enthousiast! Het pakketje zag er als volgt uit:

Hahnemühle had mij hun nieuwe product opgestuurd, the Cappucinno book. Voordat ik je meer ga vertellen over dit product, zal ik je iets meer vertellen over dit mooie bedrijf. Hahnemühle maakt al papier sinds 1584, toen ze nog papier maakten in een papiermolen. Dit was toen nog voornamelijk schrijfpapier maar later gingen ze steeds meer maken voor kunstenaars. Deze papiermolen is doorverkocht en overgedragen aan verschillende families, en kwam uiteindelijk terecht bij H.J. Heinemann, die een nieuwe productiefaciliteit opzette. In 1986 verkocht hij deze faciliteit door vanwege onvoorziene hoge kosten, en is de faciliteit verkocht aan Carl Hahne, die het omdoopte tot “Büttenpapierfabrik Hahnemühle”. Afijn, weet je dat ook weer. Handig om eens intelligent over te kunnen komen op een verjaardag ofzo.

 

Hahnemühle staat vooral bekend om hun aquarel papier, waar ik zelf ook veel van gebruik. Dit papier kan enorm veel water houden, ik vind het het fijnste papier voor aquarel.
Maar, daar zijn we hier niet voor. Het merk komt nu met iets anders dan ze om bekend staan, namelijk met een schetsboek met gekleurd papier. Het is een soortgelijk papier als The Grey Book, alleen is het – je raadt het al – in een andere kleur. Namelijk bruin-rood. Ik heb geprobeerd de kleur op foto vast te leggen, maar dit is onwijs lastig. Het zit echt tussen bruin en rood in, de foto van Hahnemühle zelf geeft de kleur het beste weer.

Het boek heeft een harde kaft, en als je hem openslaat valt het op dat het boek niet ‘plat’ op de tafel ligt. Hiermee bedoel ik dat de pagina’s bol staan als je het boek open op de tafel legt, hierdoor kun je niet gemakkelijk op twee pagina’s doorlopend werken aan één tekening. En dat vind ik toch wel jammer!

 

Het papier is 120 grams dik, redelijk dun dus. Verder is het papier erg glad wat me doet denken aan de Toned Grey en Toned Tan serie van Strathmore, die zijn namelijk hetzelfde qua textuur. Met een leuk informatiekaartje geeft Hahnemühle aan dat het papier vooral geschikt is voor indische inkt, vulpen, acryl markers en markers op waterbasis. Ik heb het papier dan ook getest met handlettering pennen van Tombow, maar ik kon het toch ook niet laten om het papier te testen met kleur- en grafiet potlood.

Eerst testte ik het papier met grafiet- en kleurpotlood. Dit ging het papier niet súper af, maar daarvoor is het dus ook niet bedoeld. Ik probeerde eerst met wit potlood de lichte delen in te kleuren, dit gaf wel een heel mooi effect, maar het kwam nog niet zo dekkend uit als ik wilde. Overigens was dit met een standaard wit kleurpotlood van Caran D’Ache.
Ook denk ik dat, door de gladheid van het papier, pastel of houtskool niet goed zal gaan pakken op dit papier. Doordat het geen textuur heeft zal het krijt niet goed blijven zitten op het papier, en zullen de kleuren hierop niet tot hun recht komen.
Vervolgens heb ik het papier getest met waar het voor bedoeld was: inkt. Ik heb een handlettering werkje gemaakt en zoals ik van Hahnemühle gewend ben, heeft niks doorgelekt door dit papier.

Conclusie
Dit papier is perfect voor wat Hahnemühle zelf zegt: inkt. Het drukt niet door en de kleur van het papier geeft een heel mooi effect en leuke touch aan je werk. Verder zou je natuurlijk met witte verfmarkers mooie accenten kunnen maken op dit papier, dit springt er nog meer uit bij de kleur van dit papier.
Voor andere materialen is dit papier niet erg geschikt. Voor pastel is een papier met meer tand benodigd en ook voor kleurpotlood zou ik een papiersoort kiezen met een iets grovere structuur, zodat de kleuren mooier uitkomen.

Dit boek is vanaf €9,99 te koop bij diverse Duitse webshops, maar zal spoedig in Nederlandse webshops verschijnen.

 

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.