Handige tips voor handen!

Handige tips voor handen!

De beruchte handen: een nachtmerrie om te tekenen en het kan erg lastig zijn. Het liefst wil je het ontwijken, dus je verbergt ze in je tekeningen. Je weet wel, handen achter de rug of in de zakken. Zolang je het maar niet hoeft te doen. Herkenbaar? Dat had ik vroeger ook. In de loop der jaren ben ik toch meer gaan oefenen en heb ik een en ander geleerd over de beruchte handen. Hieronder deel ik graag wat handige (ha-ha) tips en tricks die ik heb geleerd over dit onderwerp.

De basis

Een hand is een vreemd ding, als je het puur vanuit een objectief standpunt bekijkt. Wat voor mij helpt, is de hand opbreken in basisvormen. Een groot oppervlakte, bijna in een vorm van een vierkant (de handpalm), met vijf rechthoekige uitsteeksels (vingers), waarvan één uitsteeksel meer bewegingsmogelijkheden heeft dan de rest van de uitsteeksels (de duim). Dit geheel is bevestigd aan een stok, wat uiteraard de arm is.

Om even terug te gaan naar de vingers en de duim; ook deze zijn op te breken in drie basisvormen. Want als je goed naar je vingers kijkt, zie je dat ze uit drie delen bestaat. De gewrichten zitten tussen elk deel, wat er voor zorgt dat je vingers kan buigen. Heel logisch natuurlijk, maar dit wordt verrassend vaak vergeten in tekeningen (ik zeg dit voornamelijk uit eigen ervaring). De duim is een iets ander verhaal. De duim bestaat maar uit twee delen, wat kan buigen. Het onderste deel waar de duim aan bevestigd zit, maakt deel uit van de handpalm. Deze is op te breken in een basisvorm, zie hiernaast het voorbeeld. Met deze versimpelde vormen, kun je een basis maken van verschillende poses voor de hand.

 

 

Nu je de basisvormen hebt, kun je deze vormen ‘invullen’, verder uittekenen en uitwerken tot een hand. Vervolgens voeg je de details toe; vergeet hierbij niet de nagels! Dezelfde methode kan je dus ook toepassen met andere poses. Begin met basisvormen, deze basisvormen verfijn je dan tot handen en voeg ten slotte de details toe. In plaats van meer tekst waarin ik uitleg hoe ik dit doe, waarom niet gewoon een video waar je kunt zien hoe ik dit uitwerk?!

Nog meer tips

Een van de beste tips die ik ooit heb gelezen over het tekenen van handen is: je moet het gewoon doen bij elke tekening waarin het kan, ook al wil je het niet. Het klinkt misschien simpel, maar het heeft voor mij wel gewerkt. Wanneer je iets vaak genoeg doet, dan word je er vanzelf beter in. Het zal je verbazen hoe een tekening dynamischer wordt en meer opleeft, door er handen aan toe te voegen in plaats van ze te verbergen. Het helpt ook om referenties te gebruiken. Je kunt genoeg referenties vinden door simpelweg “hand poses” op te zoeken in Google. Uiteraard heb je ook je eigen handen om als referentie te gebruiken. Bestudeer ze; bekijk de vormen, de details, zoals de aders op de bovenkant van je handen, hoe ze buigen en noem het maar op.

Image result for hand reference

Door de handen en de vormen ervan goed te observeren, kan je dus beter begrijpen hoe het in elkaar zit. Je hebt ook heel veel websites waar je specifiek kan oefenen om beter te worden in het tekenen van handen. Websites zoals Posemaniacs, Line-of-Action en Quickposes geven je de mogelijkheid om heel veel verschillende poses te oefenen, eventueel binnen een beperkte tijd. Hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt. Dat kan ik je garanderen; want oefening baart immers kunst.

Wellicht in een toekomstige artikel, kan ik verder vertellen over het inkleuren van handen en over hoe licht en schaduwen erop vallen. Ik hoop in ieder geval dat dit korte artikel jullie iets meer inzicht heeft gegeven. Dus pak je potlood en versla deze teken nachtmerrie!

Wat vinden jullie ervan? Zou je hier meer over willen zien? Heb jij zelf ook tips hierover? Deel het dan in de comments hieronder!

 

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.