Het combineren van technieken: 10 manieren

Het combineren van technieken: 10 manieren

Het combineren van technieken

Alhoewel we veel verschillende media kennen om te werken; denk hierbij aan pastelpotloden, grafietpotloden of acrylverf, zijn we niet per se geneigd om deze te combineren. Echter, kan het een werk juist interessanter maken en meer diepte geven. Multi media art wordt steeds populairder! In deze korte blog laat ik jullie een aantal toffe combinaties zien van media die samen goed werken.

Solar: een tekening gemaakt van acrylverf, waterverf, goud vlokken en papier 
 1. Markers + kleurpotlood

Je kan vaak niet eens zien dat deze combinatie veel wordt gebruikt. De markers worden namelijk veelvuldig als onderlaag gebruikt bij kleurpotlood tekeningen. Vooral wanneer grote vakken met kleur ingevuld moeten worden. Omdat de regel geldt: een medium met vettere substantie kan altijd over een laag van drogere substantie (zoals dat krijt over waterverf gaat maar niet andersom), maakt het dat markers een goede basis laag zijn! Hieronder zie je een voorbeeld van 1 van mijn tekeningen waarbij in een rode copic marker heb gebruikt als onderlaag voor mijn oog tekening. Doordat de onderlaag wordt gevormd door een ‘’droog’’ medium kan je hierna er nog overheen werken met kleurpotlood, waterverf en gel pen. Hierdoor wordt er extra diepte gecreëerd terwijl de tekening ondanks de verschillende media egaal blijft.

Bug: gemaakt met stabilo watercolor potloden, een witte gelpen en topic markers
 1. Papier + potlood/ verf

Deze combinatie is denk ik mijn favoriet. Ik vind het heerlijk om mooie patronen uit te zoeken. Tot mijn eigen frustratie wist ik nooit wat ik hiermee moest. Totdat ik ontdekte dat papier met mooie patronen juist heel goed kan werken in combinatie met potlood en verf tekeningen. Denk aan elementen uit de natuur (zee patronen of daadwerkelijk schelpen en vissen, tekening 1) die je in je tekening implementeert of knip zelf vormen uit en verwerk deze in je werk (tekening 2). Ook zou je papier kunnen gebruiken als kleding (zie het volgende punt).

Take me under: mijn grootste multi media portret gemaakt met markers, watercolor potloden, acrylverf, papier en ecoline
Enchanted jungle: gemaakt met potlood, gelpen, kleurpotlood, stift en papier
 1. Balpen + papier

Over papier gesproken, deze combinatie vindt ik ook heel sterk! Het tekenen met balpen heeft iets, iets ruigs en ‘’echts’’. Misschien omdat we weten dat fouten niet uit te gummen zijn en penstrepen niet te blenden zijn. Ook doet het me denken aan schetsen in mijn schriften op school vroeger. Toch kun je hier toch echte kunstwerken van maken! Een werk gemaakt van alleen balpen heeft al iets maar zeker in combinatie met papier knalt de bal pen er echt uit. Hieronder heb ik een patroon uitgekozen met blauwtinten samen met geel en gebruikt als kleding. Doordat geel en blauw complementair aan elkaar zijn geeft zit veel diepte.

Montell: gemaakt met balpen en papier
 1. Potlood + waterverf

Als echte potlood tekenares is het toch soms erg fijn om weer lekker aan de slag te gaan met grafiet! Om hier toch een extra touch aan te geven kan gebruik worden gemaakt van waterverf. Mocht je dit te grof vinden, dan kunnen ook aquarelpotloden of zelfs ecoline pennen gebruikt worden. Tegenwoordig zijn er brush pens op de markt (een penseel met al water erin) waarmee je snel en secuur te werk kan gaan.

Ryan Ashley: gemaakt met potlood, waterverf en witte helpen
Billie Eilish: gemaakt met potlood, waterverf en een promarker
 1. Potlood + acrylverf

Acrylverf staat erom bekend dat het snel droogt, er goed in lagen gewerkt kan worden en dat het wat groffer is dan olieverf. Juist bij hyperrealisme vindt ik deze combinatie goed werken omdat het zo tegengesteld aan elkaar is; zwart-wit, details en geduld versus kleur, grofheid en spontaniteit. Hieronder zie je 1 van mijn favoriete werken met deze combinatie:

Lost in thoughts: gemaakt met potlood en acrylverf
 1. Fineliner + potlood

Ook hiervoor geldt het dat fineliner net een extra touch up kan geven bij wat kleinere werken. Zelf gebruik ik het vaak voor bijvoorbeeld mandala’s op de achtergrond om de tekening wat interessanter te maken.

Luanna: gemaakt met aquarel potloden en stabilo fineliners
Bohemian: gemaakt met aquarelpotloden en fineliners
 1. Natuur + (kleur)potlood

Wat houd ik toch van deze combinatie! De natuur combineren in jouw werk! Hierbij kun je denken aan bladeren van bomen of bloemen. Belangrijk is wel dat deze ‘’plat’’ en uitgedroogd zijn. Vandaar dat ik deze vaak laat drogen tussen dikke boeken. Als de bladeren gedroogd zijn kan je deze gebruiken hoe ze oorspronkelijk zijn maar ook nieuwe combinatie maken van de bladeren of zelfs nieuwe vormen uitknippen. Eventueel zou je de bladeren ook kunnen verven als deze de kleur tijdens het drogen hebben verloren.

Lena: gemaakt met potlood, aquarelpotloden en echte bladeren
Danielle: gemaakt met aquarelpotloden en echte bladeren
 1. Zilverfolie + potlood

Dit idee kwam een keer in me op toen ik een mooi strak kunstwerk wilde maken voor bij het interieur van mijn ouders! Zilverfolie is goedkoop en veelvuldig te gebruiken maar geeft je werk veel meer dimensie!

Gigi: gemaakt met markers, potlood, fineliners, witte helpen en zilverfolie
 1. Kranten + potlood

Voor mijn deelname aan ‘’Sterren op het doek’’ heb ik kranten teksten gebruikt om te verwerken in een persoonlijk portret. Doordat kranten papier zo dun is kun je dit makkelijk implementeren in 1 groot geheel zonder dat het opvalt. Je kan hier namelijk makkelijk over heen schilderen en tekenen. Hierdoor blijft een oog langer hangen op jouw werk!

Marcel: gemaakt met acrylverf, potlood, fineliners en kranten
 1. Potlood + digitaal

Ook een hele bekende combinatie! Vaak wordt een schets door digital artists gemaakt op papier en later ingescand en uitgewerkt op bijvoorbeeld ‘’Photoshop’’ of andere tekenprogramma’s als ‘’Paint tool sai’’. Ook kan je ervoor kiezen om je werk deels uit te werken op papier en deels digitaal. Hieronder is een voorbeeld van een tekening van de film serie ‘’The Hunger Games’’ waarbij ik twee losse tekeningen digitaal heb samengevoegd.

Hunger Games: 2 tekeningen apart gemaakt met potlood en kleur potlood en later bij elkaar ge-edit

Ken jij nog toffe combinaties of ga jij 1 van bovenstaande combinaties proberen? Laat het ons weten via de comments! Vragen zijn ook altijd welkom.

 

XOXO Rosalie

2 comments

Leave a comment
 1. Johan Nederhof

  18 november 2020 at 10:36

  Heel leuk. Dank je wel voor de tips.

 2. Aerts Inge

  30 januari 2021 at 09:33

  Waaauw heel heel knap . Kan en mag ik jullie volgen?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.