Hoe bereid je je voor op een tattoo?

Hoe bereid je je voor op een tattoo?

Je wilt een tatoeage, spannend! Het nemen van een tatoeage is voor veel mensen nog een lastige keuze. Wat voor een ontwerp kies je, hoe groot wordt het en hoe gaat zoiets eigenlijk in zijn werking? Met welke dingen moet je rekening houden? Ik leg het je uit!

De voorbereiding

Research

Lijkt het je leuk om een tatoeage te hebben, maar heb je eigenlijk geen idee wat je wilt? Denk dan eerst goed na voordat je nu gelijk naar een tattooshop sprint om iets te laten zetten.

Kijk eens om je heen, welke onderwerpen spreken je aan en waar zie jij jezelf over jaren nog steeds mee rondlopen? Ga daar naar op zoek en verdiep je er in. Op sites zoals Instagram en Pinterest kan je heel veel dingen vinden en inspiratie opdoen. Er zijn veel verschillende tattoostijlen, dus er is keuze genoeg!


v.ln.r. @alinatu/inalbersekov/epicterror/jackpeppiette

Zoals je wel zal weten, is een tatoeage permanent en het is daarom niet verstandig om een overhaaste beslissing te nemen. Je wilt immers niet een tatoeage die je na een jaar weg wil laten laseren. Neem je tijd 😉

Heb je al een idee? Verzamel dan alle plaatjes die je hebt, voor de tattoo artiest is het namelijk fijn om een zo groot mogelijk beeld te krijgen van wat jij mooi vindt. Daar kunnen wij ons ontwerp op aanpassen en dan kan je er vanuit gaan dat het uiteindelijke ontwerp precies is wat je zocht.

De plek en het formaat

Nu je een idee hebt, is de plek en het formaat ook een belangrijke factor. Wil je klein beginnen of wil je toch iets groots? Houd er rekening mee dat sommige tatoeages een minimaal formaat moeten hebben.

Wil je bijvoorbeeld een tekst of symbool? Dit kan niet te klein omdat je met openingen van letters e.d. zit. Inkt wordt onder de huid ingekapseld en zet na genezing iets of wat uit. Als de openingen te klein zijn, vloeit het in elkaar over en ziet het er uit als een vlekje. Op foto’s is dit vaak niet te zien, omdat die zijn genomen nadat de tatoeage pas gezet was. Hieronder een voorbeeld van te kleine letters en eentje met voldoende openingen.

  

Verder moet je ook rekening houden met de locatie van de tatoeage. Wil je een tatoeage op een zichtbare plek of juist niet? Tegenwoordig worden tatoeages steeds meer geaccepteerd, vooral bij beroepen die snel met de maatschappij mee veranderen, zal je over het algemeen niet zo snel beoordeeld worden op je tatoeages. Bij conservatieve beroepen en hogere functies worden tatoeages nog vaak als niet representatief bestempeld en kan het wel een bezwaar vormen. Hou dit wel in je achterhoofd met het kiezen van een plek.

Vind je het toch spannend?

Een tatoeage zetten is natuurlijk spannend en het is fijn om support mee te nemen. Ga hier alleen niet overboord mee. Neem maximaal een of twee personen mee. Dat zorgt voor meer rust voor jou en voor de artiest. Tatoeëren is zeer geconcentreerd werk en als je teveel mensen meeneemt, leidt dat alleen maar af.

Ga naar een professional

Nu je er over uit bent wat het ontwerp gaat worden en op welke plek je het wilt hebben, is het tijd om een goede tattooshop te vinden. Ook hierbij moet je goed je research doen. Ga naar een professionele shop die goedgekeurd is door de GGD en niet naar iemand die voor de helft van de prijs (en kwaliteit) op zijn zolderkamertje zit te prikken.

Een tatoeage is vaak niet goedkoop, maar de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt is zoveel meer waard. Let er ook op dat niet iedere officiële shop even goed is. Dat een shop is goedgekeurd betekent niet dat de kwaliteit van de tatoeages ook goed is! Kijk daarom altijd naar het portfolio van de artiest. Zijn de lijnen strak? Is de artiest gespecialiseerd in de stijl die jij wilt?

Daarnaast kun je reviews lezen en misschien heb je wel vrienden of kennissen die jou ook een goede shop aan kunnen bevelen. Ook kan je vrijblijvend naar een aantal shops gaan om de sfeer te proeven en om vragen te stellen. Het is namelijk ook erg belangrijk dat jij je op je gemak voelt in een shop en dat je niks opgedrongen wordt.

Mijn werkplek

Het echte werk

Een afspraak maken

Heb je een geschikte shop gevonden waar jij je tatoeage wilt laten zetten? Maak een afspraak om je ontwerp te bespreken. Dan zullen ze jou vertellen wat de mogelijkheden zijn. Wees niet eigenwijs als je jouw idee voorlegt aan de tatoeëerder. Soms is niet alles mogelijk qua ontwerp en tatoeëren. Luister daarom naar het advies van de artiest, zij hebben er immers meer verstand van en ervaring mee.

Wil je bijvoorbeeld een tekst op de pols? Veel mensen zijn geneigd om het zo te plaatsen dat je het zelf kan lezen. Als het ware staat de tatoeage nu op zijn kop, tattoo technisch klopt het niet en dit is iets wat vaak uitgelegd moet worden.

Als beide partijen het eens zijn over het ontwerp, krijg je natuurlijk ook te horen wat het gaat kosten en wanneer je kan beginnen!
Laat je niet ontmoedigen als er een lange wachttijd is. Wanneer je een goed gevoel bij de shop en de artiest hebt, is het niet erg om langer te wachten. Een tattoo heb je voor heel je leven, dan maken een paar weken of maanden echt geen verschil.

Doet het pijn?

Tatoeages worden met een naald gezet, je zou dus kunnen zeggen dat het pijn doet, maar pijn is ook een relatief begrip. Sommige mensen zullen er meer last van hebben dan andere en per plek is dit ook verschillend. Laat je vooral niet gek maken door horrorverhalen. Maar als je van het ergste uitgaat, kan het vaak alleen maar meevallen. Als het echt zoveel pijn doet, had niemand een tatoeage.

Op de dag zelf

Nu is het moment aangekomen dat je aan de beurt bent voor jouw tatoeage. Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent en genoeg gegeten hebt op de dag van het tatoeëren. Tatoeëren kost energie en door goed uitgerust te zijn, onderga je het tatoeëren gemakkelijker en zal je minder pijn ervaren.
Als je een grotere tatoeage laat zetten, ben je natuurlijk langer bezig dan met een kleine. Zorg er ook voor dat je dan eten meeneemt zodat je de dag goed door kunt komen. Als je een tatoeage op je rug wilt, is het handig om een vestje mee te nemen zodat je eventueel de voorkant van je lichaam kan bedekken. Trek verder gemakkelijke kleding aan.

Ik zal ook kort toelichten hoe het tatoeëren gaat. Voordat jouw ontwerp op je huid wordt geplakt, zal de huid eerst geschoren en ontsmet worden, daarna wordt het stencil (de afdruk van het ontwerp) op de huid geplakt. Zorg ervoor dat je de huid hierna niet meer aanraakt. Hierna begint het echte werk. Probeer te ontspannen en zo min mogelijk te bewegen. Zo kan de tatoeëerder goed zijn werk uitvoeren.


@olie_siiz

De nazorg
Je (eerste) tatoeage staat erop, gefeliciteerd! Nu is komt de verzorging op jou aan. Luister niet naar wat andere mensen zeggen of wat je op internet leest, maar zorg ervoor dat je de nazorginstructies die de tatoeëerder je mee geeft goed opvolgt!

De tatoeage kan nog zo mooi gezet zijn, maar als je het niet goed verzorgt heb je kans op infecties en daar wordt de tatoeage zeker niet mooier op.

Let er wel op dat je ongeveer 4 weken niet mag zonnen en zwemmen etc. Dus als je nog een vakantie gepland hebt staan, kun je een tatoeage beter ruim voor je vakantie laten zetten of erna. In veel shops kan je binnen drie maanden je tatoeage nog een keer na laten kijken, als er iets bijgewerkt moet worden kan dat in de meeste gevallen kosteloos.

Misschien houd je het wel bij één tatoeage, misschien wil je er meer. Ik hoop in ieder geval dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen bij het proces van een tatoeage nemen!

1 comment

Leave a comment
  1. Jack

    3 april 2019 at 14:30

    Goeie blog! Vaak zie ik mensen die tattoos willen laten zetten waarvan ik zeker weet dat zij daar spijt van gaan krijgen of mensen die het zweet al op hun voorhoofd hebben staan. Goed geformuleerd!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.