Kunstzinnige Málaga City Break!

Kunstzinnige Málaga City Break!

Na zo’n twee maanden in Málaga stad te hebben mogen verblijven, wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen. Met zo’n 325 zonnedagen per jaar en een stadscentrum vol historische en artistieke hotspots, is Málaga de perfecte zonnige en kunstzinnige bestemming voor zowel vakantie of een weekend break. Het is natuurlijk ook de geboorteplaats van de kunstenaar Pablo Picasso. Ik zal mijn meest favoriete plekken in dit artikel bespreken: Soho Art District, CAC Malaga, Muelle Uno Artsenal + Pompidou Centre, Casa Invisible, Carmen Thyssen Museum, La Termica en Picasso Museum. Dit zijn niet alleen musea maar ook hippe artistieke hotspots!

      

Soho Art District

De Soho Art District is een creatieve buurt met cafés, gallerijen en street art, waarvan de laatste regelmatig gepost worden op social media kanalen zoals Instagram. De graffiti artiesten waarvan de werken te vinden zijn in de Soho buurt zijn onder andere ook grote namen zoals D*FACE, Obey, Pejac en Manuel Leon. Alles is gedocumenteerd met biografieën op de website van MAUS: http://mausmalaga.com/eng/

vincent van blog malaga kunst      

 

CAC  Málaga – Contemporary Art Centre

Het CAC  Málaga kan je vinden in het oude gebouw van de  Málaga Wholesale Market. Het museum is bedoeld voor reflectie op en verspreiden van hedendaagse kunst. Tentoonstellingen, publicaties, conferenties, educatieve programma’s, workshops en seminars zijn enkele van de vele activiteiten die CAC Malaga tot een levend, dynamisch en innovatief centrum maken. Het is open voor alle soorten artistieke en culturele evenementen internationaal. De collectie is constant in ontwikkeling maar je kan in ieder geval artistieke bewegingen en trends van de 20e eeuw vinden, vooral van de 50er jaren tot heden. Louise Bourgeois, Art & Language, Olafur Eliasson, Thomas Hirschhorn, Damien Hirst, Julian Opie, Thomas Ruff en Thomas Struth zijn een aantal van de artiesten waarvan hun werken in het CAC te bewonderen zijn.

Info: http://cacmalaga.eu/

 

Muelle Uno Artsenal + Pompidou Centre

Het Artsenal in Muelle Uno (de populaire haven boulevard in Málaga) is een open cultureel centrum waar je een drankje kan doen en exposities van hedendaagse artiesten kan bekijken. Daarnaast worden er ook regelmatig concerten en dansavonden (zoals Swing en Tango) gegeven.

 

Pompidou Centre ligt naast het Artsenal en is direct herkenbaar aan zijn iconische meerkleurige kubus. Het Centre Pompidou, de enige branche buiten Frankrijk, is eigenlijk ondergronds. Het heeft een verzameling van enkele van de beste en meest eigenzinnige moderne kunst. De meeste krijgen zelfs hun eigen ruimte – Magritte, Chagall, Léger, Tapies, Bacon, Kahlo en natuurlijk Picasso.

Dit museum is groot op installaties. David Bowie praat met je in een Tony Oursler-video, 150 aluminiumfolie menselijke silhouetten vormen de kille Ghost-installatie van Kader Attia en je kunt ook een bioscoopticket kantoor bezoeken. Pop-up voorstellingen vinden ook regelmatig plaats – kijk op de museumwebsite voor informatie over wat er opduikt.

Info: www.centrepompidou.es

 

La Casa Invisible

 

Zoals de naam in het Spaans al zegt: de plek is bijna onzichtbaar gezien de ingang in een smal zijstraatje in het centrum te vinden is. Maar zodra je die poort in bent gelopen kom je op een prachtig pleintje uit waar je boeken en kunstwerken kan bewonderen maar ook een drankje en een hapje kan bestellen. Het centrum organiseert regelmatig seminars, cursussen, debatten, dans, muziek en theater. Het dient als een ruimte voor de tentoonstelling, productie en verspreiding van alternatieve ideeën, in tegenstelling tot de mainstream cultuur. Om de onzichtbaren (invisible) een platform te geven. Zo kreeg ik de kans om op een van de muren van het gebouw een muurschildering maken, dat was echt een toffe ervaring!

Info: http://www.lainvisible.net/

 

 

Carmen Thyssen Museum

Het Carmen Thyssen Museum Málaga is de meest uitgebreide collectie van 19e-eeuwse Andalusische schilderkunst in Spanje. Het bevindt zich in het Palacio de Villalón, een 16e-eeuws paleisachtig gebouw in het hart van Málaga. De permanente collectie bestaat uit 230 werken van de 19e-eeuwse Spaanse kunst.

Tip: Zondag na 17.00 uur kan je gratis naar binnen (net als veel andere musea in Malaga trouwens)

Info:https://www.carmenthyssenmalaga.org/en/

 

Picasso Museum

Pablo Picasso werd in 1881 in Málaga geboren, een stad waar hij tien jaar later voor altijd vertrok. Het Picasso Museum in Malaga is gehuisvest in een prachtig gerestaureerd paleisje uit de 16e eeuw, het Buena Vista Palace. Met zijn ingewikkelde, met hout ingelegde plafonds, een patio en een heerlijk rustige binnenplaats is het een van de mooiste gebouwen en galerijen van Málaga. Het Picasso Museum heeft net een opknapbeurt gehad en veranderingen in de permanente collectie gehad. Veel van de nu tentoongestelde kunstwerken zijn nieuw voor iedereen behalve Picasso’s familie, dus er is een echt intieme sfeer in de galerijen. De collectie neemt je mee op een reis door het hele creatieve leven van de kunstenaar van de levensechte portretten die hij schilderde als een vroege tiener tot enkele van zijn nieuwste werken van het surrealisme in de jaren zeventig.

Info: http://www.museopicassomalaga.org/en/home

La Termica

La Térmica is een centrale openbare creatieve ruimte waar lokale bewoners en bezoekers creatieve ideeën kunnen leren en uitwisselen. Ze kunnen dit doen door de vele tentoonstellingen en reguliere workshops, lezingen en concerten die door het centrum worden gehouden. Het historische gebouw, dat vroeger een ziekenhuis en een weeshuis is geweest, was toen een burgercentrum en beschikt over 13.000 m² vloeroppervlak dat is onderverdeeld in klaslokalen, auditoria, speeltuinen voor kinderen en interactie- en vergader zones. Zowel binnen als buiten worden er regelmatig evenementen georganiseerd en kom je de creatieve locals tegen van Málaga!

Info: http://www.latermicamalaga.com/

Tot slot

Natuurlijk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden, dit zijn in ieder geval mijn favoriete kunstzinnige spots in Málaga. De twee all time favorieten zijn persoonlijk het CAC Malaga en La Casa Invisible, omdat deze twee plekken een interessante en leuke afwisseling zijn van waar de meeste toeristen naartoe gaan.

Mocht je al eens in Málaga geweest zijn en kan je nog een leuke plek aanraden, laat dan een reactie achter hieronder!

Liefs,

Luisina

 

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.