Mijn favoriete art books

Mijn favoriete art books

Volgens mij heb ik een kleine verslaving opgelopen. Ik kan maar niet stoppen met het verzamelen van art boeken! Ik heb over de jaren aardig wat boeken verzameld, dus in dit blogbericht zal ik mijn favorieten delen.

Waarom verzamel ik artbooks?

Een paar jaar geleden zag ik dat Disney van elke animatiefilm een ‘art of’ boek uitbrengen. Deze boeken laten het proces zien van hoe een film gemaakt wordt en zitten bomvol met schetsen en concept art. Sinds ik het proces van animatiefilms erg interessant vind, was ik was meteen enthousiast. Deze boeken zijn geweldig om doorheen te bladeren als je inspiratie nodig hebt. Vooral omdat de inhoud van de boeken niet vrijgegeven wordt op het internet. Naast de ‘art of’ boeken zijn er nog vele andere soorten art boeken die een plaatsje op de boekenkast verdienen. Je hebt art books die alleen de kunst van een specifieke kunstenaar of stijl laten zien, maar ook boeken die zich richten op het delen van kennis. In mijn top vijf heb ik geprobeerd van alles wat te laten zien.

 

  1. The art of Tangled

Dit is een van de ‘Art of’ boeken waar ik het over had. Tangled is een van mijn favoriete Disney films, en ook een van mijn favoriete artbooks. Het bijzondere aan dit boek is dat het vol zit met tekeningen van Glen Keane. Voor de mensen die deze naam niet eerder gehoord hebben, Glen Keane is een van de bekendste kunstenaars bij Disney. Hij is onder andere bekend vanwege zijn werk aan De Kleine Zeemeermin, Tarzan, Belle en het beest en Pocahontas. Ik blader vaak door het boek als ik inspiratie nodig heb, want dit boek zit vol prachtige schetsen. Als je houdt van de tekeningen van Glen Keane zal ik dit boek zeker aanraden.

  1. Anatomie voor kunstenaars

Zoals de naam al omschrijft draait dit boek helemaal om anatomie. Ik vind anatomie erg lastig, en dit boek heeft me zeker geholpen het menselijk lichaam beter te tekenen.  Anatomie voor de kunstenaars bevat prachtige foto’s van het menselijk lichaam die ideaal zijn om na te tekenen. Ook de informatie in het boek is puur gericht op de kunstenaar. Er zijn verschillende hoofdstukken in het boek waar de anatomie in historische en moderne kunstwerken onder de loep worden genomen. Ook staan er ‘tekenlessen’ in het boek. Hier wordt specifiek gekeken naar hoe je de lichaamsdelen het best kan tekenen. Alleen al vanwege de foto’s vind ik dit boek een waardevolle toevoeging aan mijn collectie.

Wel een kleine waarschuwing: alle mensen in dit boek zijn naakt, dus als je dat wat ongemakkelijk vindt is het misschien niet het boek voor jou.

 

  1. The Art of Zootopia


Zootopia is een van mijn favoriete films dit moment. Niet alleen het verhaal, maar ook het design van de stad en de character design vind ik geweldig. Dit is precies de reden waarom ik zo blij ben met het artbook van deze film. Het boek is verdeeld in verschillende hoofdstukken die zich focussen op verschillende locaties en karakters uit de film. Voor iedereen die Zootopia niet kent: het is een film over dieren die allemaal samenleven in de stad Zootopia. Maar hoe ontwerp je een stad die geschikt is voor elke diersoort? In het artbook gaan ze hier dieper op in. Ook wordt er een groot gedeelte van het boek besteed aan de scènes en ideeën die niet in de film zijn gebruikt. Dat maakt dit boek niet alleen leuk om doorheen te bladeren, het heeft ook hele interessante informatie. Mijn favoriete gedeelte van het boek is de character design, want hier zit het boek ook vol mee. Als je houdt van environment design en character design is dit een perfect boek voor jou.

  1. The sketchbook of Loish, art in progress

Lois van Baarle, beter bekend als Loish is een Nederlandse kunstenaar. Ik volg haar werk al een tijdje en ben een groot fan (bekijk haar werk hier). Toen ik hoorde dat ze bezig was met een nieuw artbook was ik meteen enthousiast, sinds ik de eerste ook gekocht heb. Haar nieuwste artbook is sinds kort uit en zit vol met traditionele en digitale schetsen. Ik vind dit erg tof om te zien aangezien ik schetsen vaak interessanter vind dan het eindresultaat. The sketchbook of Loish bevat ook vele handige tips en tutorials. Zo legt ze in een uitgebreide tutorial uit hoe ze een illustratie maakt van begin tot eind. Als je net als ik een fan bent van haar stijl is dit boek zeker een aanrader.  

 

  1. Harry Potter and the philosopher’s stone, Illustrated by Jim Kay.

Ik ben een grote fan van de Harry Potter boeken, dus toen ik zag dat er een speciale geïllustreerde uitgave kwam van de boeken moest ik er een kopen. De manier waarop Jim Kay de Harry Potter wereld illustreert is erg mooi. Ik blader regelmatig door de boeken heen voor inspiratie. Jim Kay maakt veel gebruik van verschillende soorten materialen in zijn illustraties en dat is prachtig om te zien. Ook wordt er zeker niet zuinig gedaan met de hoeveelheid illustraties in dit boek. Er zitten zelfs een aantal illustraties in die over twee pagina’s gespreid zijn. Dit boek is een echte aanrader als je van artbooks houdt en de Harry Potter boeken (opnieuw) wil lezen.

 

 

Dit waren mijn favoriete art boeken. Ben jij ook een verzamelaar? Laat me hieronder weten wat jouw favoriete artbook is!

Liefs,

Lisa

 

 

 

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.