Een 3D printer? Nee, een laser machine! Mijn werk als graphic designer bij Uncover Lab

Een 3D printer? Nee, een laser machine! Mijn werk als graphic designer bij Uncover Lab

Ik heb een hoop bijbanen gehad, van winkelmedewerker bij de Blokker tot barista bij de Starbucks. Deze keer heb ik het geluk gehad om aangenomen te worden als graphic designer bij Uncover Lab, een winkel in de Hallen waar zij ter plekke spullen kunnen graveren. In de winkel hebben zij twee grote lasermachines staan. Deze machines worden gebruikt om te graveren. De klanten kunnen hun eigen spullen komen brengen of zij kunnen een product uit de winkel kiezen om te graveren. Het bijzondere aan Uncover Lab is dat zij hele toffe designs maken door te werken met verschillende designers – dat zijn wij! Het zijn niet de alledaagse standaard designs die je gemakkelijk overal kan vinden.

     

Dat is kort gezegd een simpele uitleg over wat Uncover Lab in de winkel doet. Als designer krijg je meer verantwoordelijkheden mee. Naast het werken met de klanten in de winkel en voor hen designs maken, krijgen wij de taak om B2B orders te doen met verschillende bedrijven. Daarnaast moeten wij de webshop in de gaten te houden en de bestellingen doorvoeren. Ook worden wij, de designers, soms aangenomen om op events te staan. Zo heb ik afgelopen kerst in de Hema gestaan, waar klanten vaste designs of namen kunnen laten graveren. In de zomer hebben mijn collega’s bijvoorbeeld in LowLands gestaan om daar ook te graveren. Het werk is erg verschillend, er is altijd wel wat te doen. Omdat Uncover Lab zoveel verschillende designs aanbiedt, moet ik ook in staat zijn om verschillende designs te maken. Het werk dat ik maak, varieert van typografie, illustraties tot logo’s. In deze blogpost neem ik je mee in mijn werkproces hoe de verschillende designs tot stand komen. 

 

Typografie

Grotendeels van mijn werk bij Uncover Lab bestaat uit typografie. Dat komt voornamelijk door klanten die namen, zinnen of quotes op hun producten willen graveren. Wat ik als eerste doe, is vragen wat de klant wilt en luisteren naar hun wensen. Het vaakst komen namen voor, maar af en toe komen zinnen of quotes ook voorbij. Het varieert dus ontzettend. Als de klant weet welke tekst zij als gravering willen, vraag ik naar de lettertypes. Ik laat ze een lijst zien met de lettertypes die wij in de winkel hanteren. Als ze de keuze hebben gemaakt, dan begin ik met de designs. De klant ziet eigenlijk ter plekke hoe zo’n design tot stand komt, terwijl ik zoveel mogelijk luister naar hun feedback. Natuurlijk heb ik ook input bij het ontwerpen, ik ben immers degene die het maakt. Je kunt het proces zien als samenwerking tussen de klant en designer. Dit alles gebeurt in minder dan 15 minuten. Het gaat eigenlijk sneller dan je denkt.

Bij B2B orders (Business to business) gaat het proces net ietsjes anders. Omdat deze mensen op afstand zijn, moeten we vaak heen en weer e-mailen. Ik krijg dan een e-mail binnen met de tekst en het soort ontwerp. Ik laat dan een mockup zien van het ontwerp met een aantal keuzes. Deze mail ik terug aan de klant en de klant kiest vervolgens zijn ontwerp. Vaak gaat het in een keer goed, maar soms komen er aanpassingen. Dat geeft de klant door, ik pas het dan aan en maak een nieuwe mockup. Soms kan dat proces van aanpassingen zich herhalen, maar gelukkig gaat het vaak in een keer goed. Wanneer het ontwerp goedgekeurd is, mag het graveren beginnen. Naast ontwerpen, krijgen wij ook logo’s binnen van verschillende bedrijven. Vaak wilt het bedrijf dan zijn logo op een product graveren. De producten waarop we graveren, varieert heel erg; van notitieboekjes, portemonnees tot houten broodplanken en zelfs caketoppers! Altijd wel wat anders. Dit werk gebeurt dus ook terwijl ik in de winkel sta. Het is belangrijk dat ik de e-mails regelmatig in de gaten houd en de B2B orders verwerk. Het klinkt misschien lastig, maar het went erg snel!

 

   

 

Illustratie

Naast typografie, maak ik ook illustraties. Wanneer ik een illustratie maak voor klanten, dan ga ik na wat ze precies willen. Ik maak dan een ontwerp en laat het aan de klant zien. Ook hier komt het voor dat de klant aanpassingen wilt. Dat pas ik dan toe en wacht op de goedkeuring. Na het akkoord, kan ik beginnen met graveren. Hieronder zie je een aantal van mijn werken.

 

Een klant kwam de winkel in met het verzoek voor een illustratie van haar hond. Ze leverde een foto aan en daar heb ik mijn best gedaan om een illustratie te maken wat passend is om te graveren op hout.

 

Een andere keer kreeg ik de opdracht om een huis op een plank te graveren. Het was erg lastig, omdat de foto’s die ik geleverd kreeg, niet compleet was. De vraag was om een vooraanzicht van het huis te maken en ik moest aan de hand van de foto’s een schatting maken van hoe het huis er dan uitziet. Zie hier het proces, van foto tot illustratie…tot plank!

 

 

Ten slotte, een mol wat ik voor een geboorte van een meisje had gegraveerd. Het was een erg unieke maar ook leuke opdracht. Ik kreeg als voorbeeld een geometrisch beertje – alleen deze keer wilde de klant een geometrische mol. Ik moest improviseren en heel veel experimenteren. Ik had veel gebruik gemaakt van voorbeelden en hoe geometrische dieren gemaakt worden. Uiteindelijk toch gelukt! 

En andere dingen

In de winkel staan overal verschillende gegraveerde producten. Het is ook een van mijn taken als designer om nieuwe ontwerpen te maken voor deze producten. Er zijn dagen dat het rustig is in de winkel en de webshop en B2B orders al zijn verwerkt. Op zulke rustmomenten, pak ik de gelegenheid om te tekenen of iets te maken voor in de winkel. Ik word veel vrijgelaten in de designs die ik lever. Het verschilt van mijn vaste illustraties van meisjes, tot typografie die ik maak voor kerst. Hieronder een aantal voorbeelden.

  

   

Je kunt dus wel zeggen dat het werk wat ik doe super gevarieerd is. Mijn dag is nooit hetzelfde, ik maak heel veel verschillende dingen. De hoge werktempo en verschillende stijlen is iets wat mij heel erg ligt. Het voelt eigenlijk niet aan als werk en daar ben ik eerlijk gezegd meer dan tevreden over!

 

“Do what you love, and you’ll never work another day in your life.”

 

– Didi

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.