Mijn werkplek

Mijn werkplek

De plek waar wordt nagedacht, inspiratie wordt opgedaan, wordt gestudeerd en waar kunstwerken worden gemaakt. Er wordt veel gedaan en gemaakt op deze plek. Daarom is een werkplek ook iets heel persoonlijks. Voor iedereen maakt iets anders het dat deze plek of plekken als fijn wordt/ worden ervaren om goed te kunnen werken. Daarom laat ons blog team je deze week ieder zijn of haar persoonlijke werkplek zien. Wat werkt en wat werkt niet? En waar dromen we van?

Rosalie

Voor mij is mijn ideale werkplek opgeruimd om rust en ruimte te creëren maar moet mijn plek ook inspiratie kunnen geven! Wat voor mij een goede uitkomst is, is bijvoorbeeld het zwarte rek van action (op de foto). Het zorgt ervoor dat ik beelden die mij inspireren mooi georganiseerd kan ophangen. Ook ben ik een fan van alle handige opbergkasten van IKEA waarin je letterlijk alles kan opbergen! Wat ik heel handig vind qua losse potloden netjes opbergen is om bestekbakken  te kopen die je in een lade kan plaatsen! Et voila, een opgeruimde werkplek!

Nog een essentieel iets is licht! Denk niet alleen aan lekker wakker worden en naar buiten kunnen kijken maar ook aan goed licht hebben om te werken en om mooie foto’s van je werk te maken. Ik zou later dan ook dolgraag een daglichtlamp willen hebben (vooral gedurende deze donkere maanden).

Later zou ik graag een goed verlichte werkplek willen met veel ramen en het liefst veel (hoge) muren om mijn werk op te kunnen hangen. Mijn doel is om hier dan ook exposities te kunnen geven. De ultieme droom werkplek is voor mij dan ook die van Charmaine Olivia (zie hieronder).

Tessa

Mijn teken werkplek? Mijn teken werkplek is gewoon aan de keukentafel! Ik heb geen eigen bureau dus werk het liefste aan de keukentafel. Mijn vader heeft voor mij een speciale ‘tekentafel’ gemaakt, die ik bovenop de keukentafel kan zetten. Dit is een schuine plank, zodat mijn houding beter is tijdens het tekenen. Vaak krijg ik namelijk hoofdpijn na een tijdje tekenen, omdat ik de hele tijd met mijn hoofd gebogen zit.

Op mijn werkplek heb ik voor mij mijn laptop staan met voorbeeldfoto en een YouTube video waar ik intussen rustig naar kan luisteren. Als ik weinig tijd heb om mijn setting op te zetten, gebruik ik mijn telefoon in een speciale telefoon houder.Wat Rosalie zegt over licht is inderdaad heel belangrijk. Het is belangrijk dat je op een lichte plek werkt, zodat je de kleuren en contrasten duidelijk kunt zien. Meestal is natuurlijk licht hier het beste voor, kunstmatig licht geeft meestal geen goede weergave. De foto van mijn werkplek is in kunstmatig licht genomen (damn you wintertijd), maar normaal gesproken werk ik bij daglicht.
Voor wat betreft mijn potloden: meestal heb ik een stapel van 6/7 potloden in mijn hand en een stapel potloden naast me los op de tafel, zodat ik gemakkelijk en snel tussen potloden kan switchen.

Joy

Aangezien ik fotograaf ben, heb ik meerdere werkplekken! Het is een beroep waarbij je veel achter je bureau zit, maar ook veel op pad bent naar verschillende klanten en locaties. Dat is wel iets waar ik van hou! Je bent niet alleen foto’s aan het bewerken, maar je leert ook nieuwe mensen kennen en kom je plekken tegen die je opslaat om later terug te komen met je camera. Ook krijg je veel nieuwe ervaringen.

Een shoot begint vaak thuis in mijn kamer. Ik heb contact met een potentiële klant en we beginnen een Skype-gesprek. Dat vind ik fijn, indien we elkaar even kunnen zien en kunnen bespreken wat voor beelden er uit de fotoshoot moet komen. In het Skype-gesprek spreken we gelijk af wanneer en waar de fotoshoot gaat plaatsvinden.

Als ik een Business-fotoshoot heb, doe ik dat vaak bij de klant thuis. De klanten waar ik tot nu toe ben geweest beschikken vaak over een ruime, lichte ruimte waar we mooie beelden kunnen maken. Op deze manier is mijn werkplek ook niet altijd hetzelfde, maar dat is leuk! Elke keer wordt je geprikkeld creatief te zijn en nieuwe invalshoeken te vinden.

Ik heb gemerkt dat de shoots ook altijd gezellig zijn, vooral de Business Babes die ik tot nu toe heb mogen ontmoeten, zijn altijd enthousiaste, sterke vrouwen die weten wat ze willen en hoe ze dat moeten bereiken.

Bij thuiskomst pak ik vaak gelijk mijn laptop erbij. Ik zit er dan nog vers in en begin gelijk naar de foto’s te kijken en een selectie van de beste foto’s te maken. Dit doe ik vaak aan de eettafel in de woonkamer.

Peter

Zelf heb ik geen vaste werkplek. Ik teken vooral aan de keukentafel en aan mijn bureau. Schetsen maak ik eigenlijk overal, soms schets ik in de trein of de bus maar ook op school. Eigenlijk kan ik overal tekenen zolang ik mijn spullen maar bij me heb.

Op mijn werkplek heb ik altijd mijn spullen op vaste plekken liggen, Voor mij ligt mijn papier en staat mijn laptop, links van mij liggen mijn potloden, gum en puntenslijper en rechts heb ik standaard tissues liggen om mee te blenden. Op mijn laptop heb ik een voorbeeld foto staan als ik bezig ben met portret tekeningen of Pinterest voor inspiratie. Ook heb ik standaard muziek op staan. Vaak zoek ik wel plekken op waar het licht goed is zodat ik beter kan zien wat ik aan het doen ben. Als ik digitaal werk maakt mij dit niet zoveel uit en kan ik eigenlijk overal zitten zolang ik maar een stopcontact heb.

Kansinee

Ik heb twee werkplekken. Namelijk in de tattooshop, maar natuurlijk ook gewoon thuis. Meestal ontwerp ik thuis mijn tattoo ontwerpen en werk ik hier verder aan mijn persoonlijke tekeningen. Zoals je kunt zien, heb ik een ruime tekentafel die vergeleken met de rest ook heel rommelig is haha. Hier kan ik niet altijd even goed tegen en moet het dan eerst opruimen voordat ik kan beginnen. Helaas ben ik niet zo geordend waardoor het telkens toch weer een rommeltje wordt. Ook zie je dat ik een lichtbak heb, deze gebruik ik om gemakkelijk mijn schetsen met inkt over te trekken. Verder heb ik mijn plek aangekleed met wat tekeningetjes en foto’s op het prikbord. Wat ik eigenlijk het belangrijkste vind tijdens het tekenen, is goed licht. Daarom heb ik ook een daglichtlamp in mijn kamer hangen.

Dit licht is ook erg belangrijk tijdens het tatoeëren. In de shop hebben we ook daglichtlampen en nog een extra lamp voor dichterbij. Daarnaast heb ik een stoel en kastje, waar ik al mijn tatoeëer spullen heb liggen zoals inkt, machines en naalden. Verder is de werkplek heel huiselijk ingericht. Daardoor is werken prettig en voor de klanten is een relaxte sfeer ook een must.

Marilène

Mijn werkplek is de erker in mijn eigen huis. De erker is kleiner en ligt meer afgelegen van de rest van de kamers. Daarbij zitten er veel ramen in de erker waardoor ik veel werklicht heb (de hele dag door). Het liefst zie ik mijn werkplek netjes opgeruimd. In chaos werk ik moeilijk. Ik heb recent een nieuwe tekentafel gekocht. Voorheen tekende ik aan de eettafel. Mijn werkhouding was erg slecht en ik kreeg snel pijn aan mijn nek. Daarbij moest ik steeds al mijn spullen heen en weer slepen vanuit de kast naar de keuken.

In mijn nieuwe tekentafel zitten potloodhouders. Hier heb ik mijn Faber Castell potloden in staan (2B ™ 8B). Verder zitten er vakjes in met daarin mijn puntenslijpers, wattenstaafjes (voor het blenden), Pro Markers en overige spullen zoals fineliners.

Zoals je ziet, heb ik ook sticky pads op de werktafel geplakt. Deze komen van Aliexpress en zijn trouwens ook makkelijk te verwijderen;). Op de stickypads zet ik vaak mijn telefoon of laatst gebruikte potloden. Op de grootste stickypad zet ik soms mijn laptop. Dat werkt prima! Het is me nooit overkomen dat mijn laptop toch gevallen is.

Verder zit ik op een ‘zadel’. Dit zorgt ervoor dat ik makkelijk kan draaien als ik op groter papier dan A3 teken. Op een ‘vaste’ stoel heb je toch een stuk minder bewegingsvrijheid. Daarbij kan ik makkelijk naar mijn werkkast rollen. Hier staan alle grotere tekenblocks in. Ook spullen zoals verf setjes staan opgeslagen in deze kast.

De tafel is wel te vertellen in het aantal graden waarin het gekanteld staat. Helaas is hij niet te verstellen in de hoogte. Dat is het enige nadeel.

 

Sylke

Ik heb niet de meest standaard “creatieve” werkplek. In mijn huidige tussenjaar werk ik op twee locaties in een schoolkantine. Als ik ‘s ochtends binnenkom, is mijn werkplek nog schoon maar al snel liggen overal broodkruimels, restjes sla, rucola en vocht uit tomaten. Het creatieve in mijn baan is bedenken welke broodjes ik maak, hoe ik ze beleg, presenteer en hoe mijn toonbank er over het algemeen uit ziet. Tijdens Sinterklaas hebben we pepernoten en pieten, met kerst een kleine kerstboom en wat slingers. Ik ken inmiddels de vaste broodjes van de leerlingen, weet hoe ik ze blij maak maar ook hoe ik ze steeds weer kan verrassen.

Mijn “echte creatieve” werkplek is meer verspreid. Dit kan in een atelier op school zijn, mijn eettafel, de trein of stiekem in de kantine. Het bureau wat ik speciaal heb neergezet voor mijn creatieve werk staat er wat sneu bij. Ik heb hier onder anderen mijn portfolio werk liggen, een hele hoop verf en vooral diverse materialen. Door mijn vooropleiding ben ik een beetje een hoarden geworden, want alles is materiaal! Tot wanhoop van mijn huisgenoot.

Annelies

Op de foto hieronder zie je mijn werkplek. Dit bureau is eigenlijk multifunctioneel; niet alleen maak hier ik al mijn kunstwerken, dit is ook mijn algemene studieplek. De ideale werkplek is voor mij: ruim, goed belicht en geordend. Zoals je ziet heb ik mijn bureau tegen het raam aan staan, zo heb ik mooi natuurlijk licht van buiten, wat voor mij het fijnste werkt. Links op de foto zie je een witte kast staan, hierin bewaar ik al mijn creatieve kunstmaterialen van aquarel tot kleurpotlood. Bovenin de kast, achter de glazen deurtjes, staan mijn meest gebruikte materialen; voornamelijk bestaande uit papier en grafietpotloden. Wat verder misschien opvalt is dat mijn schetsboekje op een kleine schuine verhoging (zwarte boek-/laptophouder) ligt. Naast dat ik deze gebruik om mijn studieboeken door te spitten, gebruik ik dit ook met schetsen. Doordat het schetsboekje onder een hoek ligt en niet plat op tafel is het veel makkelijker om juiste verhoudingen te tekenen. Als het boekje plat op tafel ligt geeft dit een vertekend beeld. Je tekent dingen veel meer ‘’langgerekt’’ dan deze in werkelijk zijn, zodra je je schetsboekje dan oppakt en hem recht van voren bekijkt, ziet het er opeens anders uit.  Met dit schuine boekhoudertje kan je er toch redelijk recht tegenaan kijken zonder dat je je nek daarbij belast.

Wat ik nog zou toevoegen aan mijn werkplek is een soort filminstallatie. Nu maak ik wel eens time lapses of andere filmpjes met een kleine “gorillapod” bevestigd aan mijn brievenbakje die je links op mijn bureau ziet staan. Deze opstelling is verre weg van ideal :P, dus hier zou ik graag nog een wat professionelere uitrusting voor kopen later, zodat ik een camera kan bevestigen die boven mijn tekening hangt zodat ik mooi van bovenaf kan filmen.

Didi

Net als Sylke heb ik niet echt een vast werkplek thuis. Officieel heb ik een bureau met desktop computer en een wacom Cintiq in een studiekamer, maar deze werkplek wordt eigenlijk nooit gebruikt. Dit komt omdat deze studiekamer ook gedeeld wordt met mijn vriend, die graag naar harde muziek luistert en minstens twee keer zo hard gamet. Voor mij een veel te onrustige omgeving, dus ik zit er liever niet. Daarnaast is het bureau gericht naar de muur, tegen een hoek aan. Een plek waar geen natuurlijk lichtbron valt. Het is daar altijd aan de donkere kant en dat vind ik niet fijn om te werken. Ik heb dan ook het idee dat ik mijn werken niet goed kan zien. Eigenlijk is mijn “officiële werkplek” niet de meest ideale plek om te tekenen (alleen om te gamen haha). Met tekenen zit ik vaak in de woonkamer, waar ik gewoon op de bank teken. De bank zit naast het raam, dus ik heb genoeg licht om te kunnen zien. Ik verspreid mijn materialen dan om mij heen, zodat alles binnen handbereik is.

Daarentegen is de werkplek in Uncover Lab een stukje cooler dan gewoon thuis op de bank. Ik ben namelijk een grafisch vormgever bij Uncover Lab, waar ik on the spot graveringen maak met de laser machine. De winkel is klein, maar erg leuk ingedeeld. Wij, de designers, zitten dan achter een bar waar klanten naar ons toe kunnen komen voor een design op een voorwerp. Op de muur in de achtergrond hebben wij verschillende werken hangen van de verschillende in-house designers. Op werk maak ik naast ontwerpen, ook veel tekeningen. Daarvoor gebruik ik het meest de iPad en de Apple pencil van werk. Het licht in de winkelruimte is heel fijn, omdat het gebouw een glazen dak heeft. Het enige nadeel hiervan, is goede foto’s nemen van mijn werken. Het licht valt precies van boven, waardoor je eigen schaduw van je hand of mobiel steeds in de weg zit.

Hopelijk vond je het interessant om een kijkje te nemen in onze werkplekken! Wat maakt het voor jou dat een werkplek fijn is? En wat zou je zelf graag later willen? Laat het ons weten in de comments 🙂

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.