Stabilo Review

Stabilo Review

Deze week ga ik het hebben over twee verschillende producten van Stabilo. Stabilo is een bedrijf van schrijfwaren en zij staat vooral bekend om de Duitse kwaliteit, een overweldigende variatie aan kleuren en innovatieve kracht.

 

Van het merk heb ik twee producten mogen ontvangen, namelijk de Pen 68 en de Woody 3 in 1.

stabilo recview kansineestabilo recview kansinee

 

STABILO Pen 68

De Pen 68 is een viltstift op waterbasis. De inkt is niet permanent en dus ook niet UV bestendig. Het pakketje dat ik ontvangen heb, bestaat uit 15 kleuren. In totaal zijn er 47 kleuren verkrijgbaar, waaronder 6 neon kleuren.

 

We gaan nu kijken naar het gebruik ervan, hier was ik zelf heel benieuwd naar. Wat mij gelijk opvalt aan deze stiften is dat ze zeer gepigmenteerd zijn. Zoals je op de foto kunt zien, zijn de kleuren erg fel en dekt het meteen goed. Je hoeft niet meerdere keren over een stukje te gaan om het goed te dekken.

Wat ik ook een pluspunt vind, is dat de stiften geurloos zijn. Ik heb vroeger vaak stiften gehad die erg stinken maar dat is nu gelukkig niet het geval. De stiften zijn ongeveer zo dik als een standaard potlood en hebben een punt van 1 mm. Ik vroeg me af hoe dik de lijnen zouden worden en ik zette enkele strepen onder elkaar. De lijndikte hangt af van hoe hard je de stift op het papier drukt. Als ik de stift zachtjes tegen het papier aanzet, merk ik dat ik een mooie dunne lijn krijg. Voor dikkere lijnen druk ik natuurlijk harder en voor een extra dikke lijn gebruik ik de zijkant van de stift. Wees niet bang dat je te hard drukt, de stiften hebben namelijk een geblokkeerde punt en daardoor kan het niet makkelijk de stift in worden gedrukt.

stabilo recview kansinee stabilo recview kansinee

Wat ik fijn vind aan deze stiften, is dat je het op verschillende manieren kan gebruiken. Je kan er lijnen mee tekenen, maar ook (grotere) oppervlaktes inkleuren. Wat ik alleen niet kan vermijden met grote oppervlaktes, is dat het moeilijk is om de vlakken helemaal egaal in te kleuren, ook het blenden van kleuren is eigenlijk niet mogelijk maar daar kom ik dadelijk op terug.

 

Je kan niet alleen tekenen en kleuren met de Stabilo Pen 68, je kan er ook mee aquarelleren. Dit doe je door eerst de kleur af te geven op papier en daar ga je vervolgens overheen met een vochtig penseel. Ik heb zelf weinig ervaring met aquarelleren, dus voor mij was het ook even uittesten hoe het moest. Ik begon met een aantal kleurtjes die ik heb laten overlappen. Zoals je op de foto hieronder ziet, zit er nog geen mooie overgang in. Dit veranderde nadat ik er met een nat penseel overheen ging. De kleuren zijn makkelijk uit te vegen en daardoor kun je mooie overgangen creëren. Dat is natuurlijk ideaal als je geen harde afbakeningen wilt en op deze manier kun je toch een beetje blenden met stift.

stabilo recview kansinee stabilo recview kansinee

De stiften zouden 24 uur zonder dop kunnen zonder uit te drogen. Dit heb ik zelf niet getest omdat ik mezelf er voor aanzie om het per ongeluk langer te laten liggen en het zou natuurlijk zonde zijn als de stift het daarna niet meer goed doet.

 

STABILO Woody 3 in 1

De naam zegt het al, de Woody is een 3 in 1 potlood. Er zijn in totaal 18 kleuren verkrijgbaar. Ik was zelf best benieuwd naar dit product, omdat je het op 3 verschillende manieren kan gebruiken. Je kan er namelijk mee tekenen als een kleurpotlood, waskrijt en zelfs als aquarel potlood! Tijd om te testen dus. Wat me als eerste opvalt aan de potloden, is dat ze erg dik zijn. Persoonlijk werk ik liever met een wat dunner potlood. Hoewel, de dikte is voor kinderen waarschijnlijk wel ideaal omdat je meer grip hebt. Verder is de kern van het potlood erg groot en onbreekbaar. Vergeet overigens niet de grote puntenslijper te kopen, deze is nodig voor de dikke punt.

 

Eerst wilde ik uittesten hoe het werkt als kleurpotlood. Met het potlood ging ik zachtjes over het papier en inderdaad, het is net een gewoon kleurpotlood. Qua structuur vind ik het wel zachter dan een kleurpotlood, maar het effect is hetzelfde. Ook merk ik dat het heel eenvoudig is om er snel mee te kleuren, je kunt er grote vlakken mee kleuren. Verder geeft het ook voldoende pigment af.

 

Door er harder op te drukken, kan het gebruikt worden als een soort waskrijt. Dit is ook heel duidelijk te zien. Ik druk iets harder op het papier en het lijkt wel alsof het potlood helemaal verandert. Wat een pigment! Ik vind het heel interessant om te zien dat je een totaal ander effect krijgt door verschillende druk uit te oefenen.

stabilo recview kansinee

Als laatst kan je het gebruiken om er mee te aquarelleren. Wat je ook met de Pen 68 kan. Dit werkt ook op dezelfde manier, je plaatst de kleur op het papier en gaat daar weer overheen met een vochtig penseel. Er is wel een verschil tussen de potloden en de stiften, ik vind dat het qua structuur anders aanvoelt. De Pen 68 voelt wat lichter aan, omdat het op waterbasis is, maar het potlood voelt wat vettiger aan. Dat vind ik ook prettig werken. Ook hier heb ik weer een overloop gemaakt om te laten zien hoe het product is als je er met water overheen gaat.

stabilo recview kansinee stabilo recview kansinee

Als extra tip geef ik mee dat je de potloden ook kunt verwarmen met een föhn (pas wel op je vingers!). De punt smelt dan een beetje en kan je het dikker op het papier leggen. Je kunt het zo laten of met een nat penseel er mee verven. De structuur is dan dikker dan met aquarelleren.

Ook kun je er op verschillende oppervlaktes mee tekenen, zoals glas, spiegels enz. Dit is erg leuk voor kinderen, maar ook voor de ouders omdat je het ook weer met water eraf kan halen.

stabilo recview kansinee

Al met al vind ik de Pen 68 en Woody van Stabilo erg fijn om mee te werken. Zelf werk ik vaak klein/gedetailleerd dus vind ik de Woody daarvoor minder geschikt. Maar voor ander soort werk of effecten is het super. Voor mij waren beide producten heel fijn om mee te aquarellen. Dit doe ik eigenlijk zelden, dus voor de toekomst zeker iets om mee te oefenen voor een beter resultaat!

 

Ook benieuwd naar deze producten?

Kijk dan snel Hier!

 

2 comments

Leave a comment
  1. henk

    14 oktober 2018 at 19:52

    Kan iemand mij uitleggen waarom bij de markeerstiften ( roze, groen, geel en oranje) de tekst dat erop staat bij roze geel en oranje is en jij groen wit is? heel hinderlijk voor autisten

  2. Birgitta Geldorp

    19 december 2019 at 22:17

    Waardeloze stiften van Stabilo.
    Had er vdw een der gekocht kosten nog €9.95 veel doen het amper en er komen klontjes aan de stiften. Nee deze koop ik dus nooit meer geef mijn de stiften maar van Bic stukken beter.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.