Studeren op de Interieuracademie

Studeren op de Interieuracademie

Zoals een enkeling van jullie misschien weet, ben ik gek op interieurs. In mijn vrije tijd spit ik het liefst rond op Instagram en Pinterest opzoek naar foto’s van bijzondere huizen. Omdat Pinterest en Instagram zo lekker internationaal zijn, kom je veel diverse wooninrichtingen tegen. Kleine Parijse huisjes met handige opbergsystemen, grote dure landhuizen in het buitengebied van Stockholm maar ook nuchtere, gezellige huisjes in Nederland; voor ieder wat wils.

Hoe de drang ontstaan is
Op het moment dat het huis waarin ik woon gerenoveerd werd (een oude bakkerij van meer dan 100 jaar oud), groeide deze liefde alleen meer. Opeens moest ik nadenken over zaken waar ik normaal niet bij nadacht; Welke afstanden moet ik hanteren tussen mijn keukenkastjes en spoelbak? Hoe ver moet een bank tegenover een tv staan? Hoe zorg ik ervoor dat mijn huis ruimtelijk blijft of juist geen grote lege hal blijft? Zonder enige kennis van zaken heb ik het huis ingericht. Ik vind dat het aardig gelukt is, maar ik zie voldoende zaken die ik achteraf misschien anders gedaan zou hebben. Wel is dit een van de leukste dingen die ik ooit heb mogen doen. Ik besloot; dit wil ik vaker doen…ik wil hier mijn beroep van maken!

Mijn achtergrond en overstapplan
In 2016 studeerde ik af in de Klinische Psychologie. 21 Jaar was ik toen. Ik wist niet zo goed wat ik wilde en kwam met toeval terecht bij een crisismanagement bedrijf (parcivalcrisis) waar ik nog steeds werk als trainingscoördinator. Een super leuke baan, ik heb zeker niets te klagen. Toch mis ik het tekenen en ontwerpen, dat is nooit een geheim geweest. Het is en blijft een passie die steeds meer naar de voorgrond treedt naarmate ik ouder word. Om deze reden trok ik de stoute schoenen aan; ik meldde mij aan bij De Interieuracademie. Hiermee hoopte ik kundiger te worden en de kleine leegte in mijn ontwerpershart te vullen. Uiteindelijk hoop ik voor mezelf aan de slag te kunnen gaan. Werken bij een organisatie die ‘wat dan ook’ doet met interieurontwerp, vind ik ook prima. Ik zie wel wat de toekomst brengt. Normaal gesproken ben ik, qua werkveld en opleiding, een rasechte planner… maar dit soort lijnen lopen vaak anders dan gepland.

Inmiddels zit ik een aantal maanden op deze studie en wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen.

Praktische informatie
De interieuracademie werd 15 jaar geleden opgericht; ”Een avondopleiding die bijdraagt aan het ontwikkelen en talent èn mensen uitdaagt die in de interieurbranche werken of willen werken”, aldus de interieuracademie. De opleidingen zijn ISO 9001 gecertificeerd. Dit toont aan dat zij voldoen aan de gestelde normen.

De academie telt 12 locaties verspreid door het hele land: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Breda, Helmond, Maastricht, Doetinchem, Velp, Hengelo, Zwolle en Drachten. Er worden diverse opleidingen aangeboden door de academie, namelijk:
– interieurstyling
– Binnenhuisarchitectuur
– Ontwerpen voor de zakelijke markt
– Interieurfotografie
– Tuinontwerp
– SketchUp basis
– Bouwkunde

Naast de bovenstaande opleidingen, geeft de Interieuracademie ook uiteenlopende workshops. Twee voorbeelden van workshops zijn ‘creatief verkopen’ en ‘mijn bedrijf’. Deze workshops bieden verdieping in de studieonderwerpen van de hoofdopleidingen. De hoofdopleidingen kunnen afgesloten worden met een examen. Dit is optioneel! Bij het behalen van het examen, ontvang je een instituutsdiploma. Dit is wat anders dan een diploma uitgegeven door de Overheid. Het is immers een particuliere opleiding.

Details over de opleidingen zijn te vinden op de website van de Interieuracademie. In deze blogpost zal ik mijn ervaringen delen met de opleiding die ik uiteindelijk gekozen heb: Binnenhuisarchitectuur.

Mijn ervaring
Mijn eerste ervaring bij de academie betrof een informatieavond op Cultuurschip Thor in Zwolle. Om deze informatieavond te kunnen bijwonen, moest je je op tijd aanmelden. De Interieuracademie reserveerde dan een plekje voor je op de boot. Ik had niet echt een idee wat ik kon verwachten. Uiteraard had ik de website al meerdere malen doorgespit, maar dit geeft toch een minder duidelijk beeld.

Cultuurschip Thor. Bron: https://www.visitzwolle.com/kunst-cultuur/theaters/23641-Cultuurschip-Thor-2/
Cultuurschip Thor. Bron: https://www.visitzwolle.com/kunst-cultuur/theaters/23641-Cultuurschip-Thor-2/

Toen ik het schip opstapte, bleek dit het woonhuis te zijn van een van de docenten. Wauw, dat had ik niet verwacht. Wel ben ik gek op excentrieke en interessante plekjes, dus dit sprak mij direct aan. Leuk om eens een informatieavond bij te wonen die niet in een doorsnee klaslokaal wordt gehouden… Een van de sprekers, Cuun van der Eerden (tevens docent op de academie), gaf een presentatie over de opbouw en achtergrond van de studie.

Van alle opleidingen sprak ‘Binnenhuisarchitectuur’ mij het meest aan. Juist omdat de architectuur mij moeilijker lijkt dan styling, vond ik dit het meest interessant. De opleiding styling richt zich voornamelijk op gevoel / sfeer in ruimte brengen, moodboards, stijlen en trends. Binnenhuisarchitectuur richt zich meer op het indelen van ruimte, looplijnen, tekenvaardigheden, plattegronden en wandaanzichten. Over het algemeen heb ik meer moeite met het maken van kloppende plattegronden dan moodboards, dus een goede uitdaging voor mij.

Omdat Zwolle voor mij het meest dichtbij is, heb ik ervoor gekozen om hier mijn opleiding te volgen. Samen met 8 andere cursisten zit ik op maandagavonden op Cultuurschip Thor. In officiële vakantieweken zijn wij ook vrij en hoeven wij niet naar de opleiding. De studie start standaard om 7u in de avond en eindigt rond kwart over 9. Onze docent, Cuun van der Eerden, verwelkomt ons altijd op de boot met eventueel een kopje koffie of thee. De indeling van de lessen varieert per lesdag. Soms moeten we presentaties voorbereiden, soms moeten we thuis plattegronden maken en bespreken we deze tijdens de les.

De opleiding begint, in mijn optiek, redelijk laagdrempelig. Je krijgt alle basisbeginselen van plattegronden tekenen mee: welke linealen zijn geschikt?, welk papier gebruik ik?, op welke schaal tekenen we vaak? en welke stiften zijn geschikt? Daarbij moet ook verplichte literatuur worden aangeschaft. Helaas zijn deze boeken prijzig (en levering duurt erg lang!). Maargoed, het aanschaffen is eenmalig en als het goed is, zijn dit de basishandboeken die we jaren lang kunnen gebruiken (al dan niet tot het einde van onze loopbaan).

Verplichte literatuur Binnenhuisarchitectuur
Verplichte literatuur Binnenhuisarchitectuur

De daaropvolgende lessen worden steeds een stukje moeilijker. Vanzelfsprekend is er steeds meer ruimte voor verdieping omdat de kennis van de cursisten ook steeds breder wordt. Meestal starten we de les met het bespreken van het huiswerk. Hieronder zal ik een aantal voorbeelden geven van het huiswerk tot nu toe:

Vaak krijg je een klantomschrijving; je hebt met de bewoners van een huis gesproken die graag een nieuwe inrichting willen. Zij willen dat jij iets voor hen ontwerpt. Wel hebben zij een aantal eisen die ze terug willen zien in hun interieur. Dit loopt uiteen van kinderwensen tot gamefanaten tot kunstverzamelaars. Je stelt op basis hiervan een PvE op (Plan van Eisen). Dit is een soort overzicht van alle wensen van de klant met daarbij een algemene gezinsomschrijving. De PvE vormt de basis van jouw ontwerp. Met het PvE in je achterhoofd, teken je een plattegrond van het huis. Cuun bepaalt op welke schaal dit moet.

Om tot een passend ontwerp te komen, start je met een vlekkenplan (globale inrichting), waarna je een blokkenplan samenstelt (schematische weergave van inrichting). Pas hierna werk je specifieker naar een definitieve inrichting toe. Je werkt als het ware in een trechtervorm; van breed denken naar specifiek denken.

Tijdens de les worden alle ontwerpen naast elkaar gelegd. Meestal zie je dat er tussen alle cursisten veel verschillen zitten. Iedereen heeft een eigen denkwijze en aanpak. Dat vind ik het leukste van de studie. Je leert echt van elkaar en niet alleen vanuit het boek. Vrijwel alle cursisten zijn heel creatief en verzinnen leuke snufjes en ontwerpen. Het gaat er voornamelijk om dat je niet doornee moet denken. Bekijk alle mogelijkheden en wees uniek in het ontwerp.

Voorbeeld blokkenplan
aftekenen van huiswerk opdrachten

 

Vanzelfsprekend wordt er ook gewerkt aan onze theoretische kennis. Dit vormt ook een groot deel van de basis. Cuun legt een onderwerp voor, bijvoorbeeld Dutch design. Iedere cursist krijgt een eigen designer of merk. Hierover moet je een presentatie samenstellen die je tijdens de les samen bespreekt. Je bekijkt hier voornamelijk de bekendste werken van de desbetreffende designer maar ook het ontstaan van het merk en achtergrond van de ontwikkeling hiervan worden besproken.

Het praktische- en theoretische deel worden hiermee goed gebalanceerd.

Studiebelasting
Omdat ik naast mijn studie een vaste baan heb, heb ik soms moeite met het bijhouden van het huiswerk. Een week op vakantie gaan (of 2), zorgt er al voor dat je een flinke inhaalslag moet maken. Dit heb ik ook ervaren toen ik 2 weken naar Japan ging. Deze vakantie stond al geboekt en kon ik niet meer verzetten. Met een beetje moeite is het mij gelukkig wel gelukt. Voor mensen die een part-time baan hebben, is de studiebelasting te doen. Je moet zeker wel gemotiveerd zijn en eventueel wat weekenden opofferen.

Zelf ren ik soms achter de feiten aan omdat ik naast mijn baan ook aan deze blog werk, mijn huis moet onderhouden en enigszins mijn sociale leven niet wil verwaarlozen, haha. De moeilijkheidsgraad ligt tot zo ver nog niet zo heel hoog. Als je een beetje kunt leren, is het goed te doen.

Wel merk ik dat mijn dyscalculie flink in de weg staat hier en daar. Mijn inschatting voor de verschillende afmetingen zijn niet altijd even goed. Dit zorgt ervoor dat ik alles zeer secuur moet nakijken op mijn schaal-lineaal. Dit vergt wellicht meer tijd dan voor een cursist zonder dyscalculie. Houd daar eventueel rekening mee.

Dit is ongeveer mijn derde maand op de Interieuracademie. Ik mis af en toe wel wat do’s en don’t op het gebied van interieur. Je krijgt zeker fijne handvatten mee maar ik hoor ook graag wat echte grote ‘missers’ zijn in interieurland. Wie weet komt dat verderop in de opleiding terug. Laat een comment achter hier beneden als het jou leuk lijkt als ik nog een artikel schrijf met mijn ervaringen wanneer ik de studie af heb!

Al met al
Ik heb zeker geen spijt gehad van mijn inschrijving bij de Interieuracademie. Het is ontzettend leuk! De docent is kundig en geeft erg goed les, de locatie is top, de cursisten zijn aardig, creatief en betrokken. Ook is het huiswerk leerzaam en wisselen theorie en praktijk zich goed af. De studiebelasting is te doen. Wanneer je een fulltime baan hebt, moet je wel echt tijd vrij maken voor de studie. Ik ben erg benieuwd wat deze opleiding me nog meer gaat brengen en waar ik uiteindelijk zal eindigen in dit werkveld. Ik houd jullie op de hoogte!

13 comments

Leave a comment
  1. Sjanne

    28 oktober 2018 at 22:25

    Hoi, bedankt voor dit leuke informatieve blog. Ik ben me aan het orienteren op een opleiding tot interieurstylist of binnenhuisarchitect… maar twijfel omdat tekenen en rekenen niet mijn sterkste kanten zijn… Kun jij me geruststellen of zou je me deze opleiding hierdoor afraden?

    • Marilene

      29 oktober 2018 at 13:58

      Hoi Sjanne. Om te beginnen: dankjewel!
      Ik ben zelf ook slecht in rekenen (dyscalculie). Dit zorgt ervoor dat ik wel extra moeite moet doen met schaaltekeningen. Ik moet alles net wat vaker narekenen en hier en daar gummen en opnieuw tekenen. Dit is geen ramp, het kost alleen net iets meer tijd!

      Wat betreft het tekenen; dit is geen must. Eigenlijk geldt hetzelfde als hierboven; het kost net even wat meer tijd maar het is niet onmogelijk.
      Daarbij krijg ik van mijn docent, Cuun, veel tips over hoe dingen getekend kunnen worden. Het hoeft geen Picasso te worden, zolang het maar duidelijk is wat je voor ogen ziet.
      Daarbij teken je voornamelijk plattegronden (en een aantal keer een perspectief tekening). De plattegronden zijn vrij simpel te tekenen. De perspectieftekeningen zijn moeilijker, maar daar krijg je ook 2 aparte lessen over!:).

      Ik hoop dat ik hiermee je vraag beantwoord heb. Mocht je nog meer willen weten, let us know.
      Daarbij kan ik natuurlijk alleen voor de opleiding binnenhuisarchitectuur spreken. Styling heb ik niet gedaan…ik weet niet of daar hetzelfde geldt of niet!

    • Ingrid Hartman

      5 februari 2020 at 23:55

      Hoi wat leuk jouw blog had ik even nodig , kom net van de infoavond op de boot . Mijn hart zegt ook binnenhuisarchitectuur , tekenen vind ik superleuk , ik heb denk ik ook discalculie maar goed heb al gelezen dat dat ook wel lukt maar meer tijd kost . Ik had nog wat twijfel omdat ze adviseren eerst de interieurstyling te doen. Maar nu ik je blog heb gelezen weet ik zeker dat ik de binnenhuis ga doen . Dankjewel !

    • Marilene

      11 februari 2020 at 16:38

      Hi Ingrid, wat fijn om te horen dat je de knoop hebt kunnen doorhakken! Met een beetje moeite moet het zekerweten lukken. Het is niet makkelijk maar het is ook zeker geen Rocket Sciene. We wensen je veel succes! Wellicht zien we nog eens een reactie van je voorbij komen als je met de studie bezig bent/afgerond hebt.

  2. Ibtissam

    10 december 2018 at 20:56

    Hi, ik overweeg ook om de opleiding Interieurstylist of Binnenhuisarchitectuur te volgen. Mag ik aan je vragen wat de duur van de opleiding en hoeveel uren in de week een cursist klassikaal les krijgt. Tevens wil ik weten of bij de opleiding Interieurstyliste ook de focus wordt gelegd op interieurtekenen

    Ibtissam el Osrouti

    • Marilene

      4 januari 2019 at 15:48

      Beste Ibtissam,

      Sorry. Heb dit berichtje over het hoofd gezien! Vorige maand was ik erg druk met het afronden van de opleiding (en inmiddels ben ik geslaagd!).

      In maart 2018 ben ik de opleiding begonnen, in december heb ik de opleiding afgerond. Kortom, je bent ongeveer 9 maanden bezig. De laatste (ongeveer) 4 weken ben je zelfstandig bezig met het voorbereiden van je eindexamen. Dan heb je geen lesdagen.

      De overige weken heb je 1 avond in de week les (van 19:00u tot 21:30u). In mijn geval iedere maandag. Dat kan verschillen per opleiding. Tijdens deze avond krijg je het huiswerk mee voor de daarop volgende week. Hiermee mag je thuis aan de slag.

      Voor de volledigheid: Af en toe zit er een vakantieweek tussen, dan heb je 1 week geen les. Omdat ik de opleiding ben gestart in het voorjaar, zat hier ook een korte zomerstop in van een paar weken. Ook dit verschilt per opleiding en per periode waarin je met de opleiding begint.

      Tot slot vroeg je of er bij de opleiding styling ook focus wordt gelegd op interieurtekenen. Die vraag durf ik niet te beantwoorden. Ik heb de opleiding binnenshuisarchitectuur gedaan en geen styling. Van wat ik weet, teken je minder interieurs (bijvoorbeeld perspectieftekeningen), maar moet je alsnog vaak plattegronden tekenen. Het scheelt dat deze een stuk minder moeilijk zijn:).

      Ik hoop dat ik je vragen voldoende beantwoord heb!
      Mocht je nog vragen hebben, stel ze vooral.

      Groetjes,
      Marilène

  3. Corine

    20 december 2018 at 21:06

    Hoi,
    Ik ben heel benieuwd naar je mening nu je de opleiding bijna hebt afgerond. Ik ga in januari naar de informatieavond in Helmond. Waarschijnlijk binnenhuisarchitectuur, maar misschien styling. Heb jij na deze opleiding echt het gevoel dat je zelf een project aan kan? Ik lees verschillende reacties op forums.

    • Marilene

      4 januari 2019 at 15:33

      Hi! Sorry voor het late antwoord. Het lijkt wel een grapje, maar het is echt waar; was een paar weken druk voor het examen en daarom minder actief op Vincent van Blog!

      Om je vraag te beantwoorden:
      Nee, ik heb nog niet het gevoel dat ik zelf een project aan kan. Ik ben de opleiding blanco begonnen. Ik had geen ervaring en wist ook eigenlijk niks over interieur af. Nu ik de opleiding heb afgerond heb ik het idee dat ik de basis ken, iets meer dan een gemiddeld persoon ervan af weet. Om stevig genoeg in mijn schoenen te staan, wil ik minimaal op professioneel niveau kunnen functioneren. Voor mij houdt dat in dat ik meer up-to-date moet zijn rondom alle facetten binnen interieurland. Niet alleen architectuur, maar bijvoorbeeld ook styling & de zakelijke markt. Kortom; nog een weg te gaan.

      Ik ben me bewust van het feit dat ik een perfectionist ben en dat andere deelnemers van de opleiding wel het gevoel hebben om al een project aan te kunnen gaan, maar zelf ervaar ik dat niet zo.
      Vrienden en familie die een kleine verbouwingsproject aangaan, durf ik wel te adviseren hoor. Echte (betalende) klanten daarentegen niet.

      Er werden wel veel voorbeelden gegeven van deelnemers van de opleiding die na de opleiding wèl professioneel aan de slag zijn gegaan. Een enkeling hiervan deed dit ook succesvol. Ik denk dus dat het echt verschilt per persoon en achtergrond (misschien werk je wel in een woonwinkel waar je ook veel leert o.i.d, of misschien ben je iemand die zichzelf vaak uitdaagt en het gewoon doet).

      Kortom, ik kan niet echt eenduidig antwoord geven op je vraag.
      Hoop dat mijn antwoord alsnog zinvol voor je is! Mocht dit niet zo zijn, vraag maar raak!
      Ik beantwoord graag je vragen;)
      Groetjes,
      Marilène

  4. Fleur

    8 oktober 2019 at 10:23

    Beste Marilène, dank voor je informatieve versaleg en uitgebreide antwoorden. Ik heb ook nog een vraag. Wat was de gemiddelde leeftijd van de deelnemers?
    Groet Fleur

    • Marilene

      10 december 2019 at 22:16

      Hallo Fleur,

      Sorry voor mijn late antwoord…heb al een tijd niet meer ingelogd in de website. De leeftijd varieerde tussen de 25 en 45. Eigenlijk heel divers. Het gemiddelde zal rond de 35 liggen? Schat ik? Bij onze groep tenminste:)

  5. Ina

    21 januari 2020 at 14:08

    Hallo Marilene,

    Bedankt voor het delen van jouw ervaring. Heb je tijdens interieurarchitectuur ook wat geleerd over styling? Of is het puur gericht op de technische kant van het vak?

    • Marilene

      11 februari 2020 at 16:39

      Hi Ina,

      Je leert ook een klein stukje styling; je staat bijvoorbeeld stil bij een aantal invloedrijke ontwerpers. Het is niet zo dat je alle basisprincipe’s van styling bespreekt maar oppervlakkig gezien komen er wel onderwerpen voorbij als: kleur, vorm en klassiekers.

      Ik hoop dat ik hiermee je vraag een beetje heb kunnen beantwoorden!

  6. Karin

    19 juli 2020 at 19:48

    Hi Marilene,

    Inmiddels is het 2020. Hoe kijk je terug op je tijd op de interieur academie? Heb je nu ook werk gevonden in een veld naar jouw keuze?

    Groetjes,
    Karin

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.