Tips voor het maken van een YouTube video: Beginners Guide

Tips voor het maken van een YouTube video: Beginners Guide

Tegenwoordig zit zo’n beetje iedereen op social media en vooral de YouTubers doen het erg goed. Waarschijnlijk zit je al een tijdje na te denken om een youtube kanaal te beginnen.  Je bent nieuwsgierig hoe die YouTubers aan de slag gaan of misschien heb je al een YouTube kanaal en loop je een beetje vast. Lees dan verder, ik loods je erdoor heen!

Ik start in het begin, het starten van een youtube kanaal. Vervolgens help ik je met het vinden van een onderwerp wat je echt leuk vindt. Mocht je die beiden al hebben, kan je het overslaan en geef ik je tips bij het maken van de video. Je krijgt tips over welke hulpmiddelen je kan gebruiken en een aantal populaire bewerkingsprogramma’s. En last but not least: hoe je ervoor zorgt dat je het juiste publiek aantrekt en je geheime element in de strijd gooit. Je krijgt in ieder geval een goede basis mee.

Toen ik was gestart met mijn YouTube kanaal, heb ik het zelf moeten uitzoeken. Vandaar dat ik deze blog heb gemaakt zodat je alles op één plek kan vinden.

In deze blog heb ik de meest behulpzame Nederlandstalige filmpjes voor je verzameld, net als de beste tips voor zelfs het kleinste budget!

Zo maak je een YouTube kanaal aan

Hier maak ik niet veel woorden aan vuil, check dit filmpje en volg de instructies:

 

YouTube kanaal check, op naar je onderwerp!

 

Help! Hoe kies ik mijn onderwerp?

Heb je meerdere onderwerpen die je leuk vindt maar weet je niet welke te kiezen? Of vind je het lastig om überhaupt een onderwerp te vinden? Dan ga ik jou nu direct proberen te helpen om jouw ultieme onderwerp uit te kiezen!

Stap 1: Maak een lijst van alle dingen die je leuk vind om te doen in je vrije tijd, en echt alles!

Stap 2: Van elk onderwerp op je lijst ga je drie vragen af, iedere vraag beantwoordt je met een score van 1 tot 5. Dus 1 is het minst en 5 het beste.

De vragenlijst: 

  • Vraag 1: Hoe groot is het publiek van dit onderwerp? Dus, hoe populair is het onderwerp?
  • Vraag 2: Hoeveel geven mensen erom? Hier wordt mee bedoeld hoe gedreven mensen zijn op dit onderwerp. Bijvoorbeeld er zijn aardig wat mensen die graag fitter wil worden, en meer gedreven zijn een fitness en gezondheid kanaal te volgen.
  • Vraag 3: Hoe gepassioneerd ben je voor dit onderwerp? Hoeveel plezier haal je eruit?

Stap 3: tel per onderwerp de punten op. De onderwerpen met de meeste punten zijn de winnaars. Als je niet kan kiezen, neem dan het onderwerp met de meeste punten.

Later ga ik nog in op de vraag hoe je het juiste publiek aantrekt, maar nu eerst tips bij het maken van je video!

Hulpmiddelen

Nee je hoeft niet de nieuwste snufjes aan te schaffen en ook niet die peperdure video camera. Als je dat allemaal al hebt dan is dat leuk meegenomen natuurlijk. Het is in ieder geval niet noodzakelijk.

Als je naar de intro (eerste 30 seconden) van een van mijn eerste tutorial video’s kijkt, zie je welke materialen ik gebruik en hoe ik het heb opgezet. Hoewel dit specifiek voor het filmen van een tekening is, kan je de tips ook voor veel andere doeleinden gebruiken.


Camera – Begin met je mobiele telefoon, die camera’s zijn tegenwoordig prima genoeg voor het maken van goede videobeelden. Zorg dat je regelmatig je materiaal overzet op je laptop zodat je geheugen niet vol raakt. Om ongestoord aan het werk te gaan met een langere batterij duur: de vliegtuigmodus. Andere middelen zijn natuurlijk de webcam of andere camera’s die je tot je beschikking hebt. In mijn video’s gebruik ik alleen mijn telefoon, zowel Android als Apple. 

Microfoon – Naast dat je telefoon automatisch geluid opneemt, kan je makkelijk de headset die je er meestal bij krijgt gebruiken. Deze bevat ook een ingebouwde microfoon voor een fijner resultaat. 

Licht – Zorg dat je genoeg daglicht hebt. Lukt dat niet, zoek dan in de winkel (blokker, ikea, supermarkt) naar een daglichtlamp of witte led-lamp. Let op dat het dezelfde fitting heeft als je bureau/staande lamp. Deze lampen zorgen ervoor dat je niet een gele gloed in je video’s hebt omdat ze het daglicht nabootsen. Zoals je net in de intro van mijn video hebt gezien zie je het verschil in licht. Het is een kleine investering voor een mooi resultaat. Voor de tekenaars: Het is ideaal voor tekenen in de avond omdat je de kleuren natuurgetrouw blijft zien. 

Standaard – Om een stabiel beeld te creëren kan je het beste gebruik maken van een standaard. Er zijn verschillende soorten standaarden, tripod, selfie-stick, grijparm ect. Vaak kan je het voor een leuk prijsje al bij een Action, Flying Tiger of Xenos vinden. Mocht je het niet tot je beschikking hebben of niks willen uitgeven, wees creatief. Karton, plakband, oude bureaulamp, noem maar op.

Hierbij een aantal voorbeelden om een idee te krijgen hoe je het aan kan pakken.

 

Storyboard – Een storyboard zorgt ervoor dat je goed hebt nagedacht en uitgewerkt wat je in je video wilt laten zien. Je bent minder tijd kwijt aan het maken van video materiaal en je kan gerichter werken.

 

Populaire bewerkingsprogramma’s

Na je materiaal te hebben geschoten, is het tijd om het te bewerken. Welke bewerkingsprogramma’s zijn er en hoe moet je ze gebruiken? Er zijn er ontzettend veel dus ik heb een aantal bewerkingsprogramma’s met Nederlandstalige video uitleg voor je geselecteerd, zowel gratis als betaald (en de betaalde hebben een gratis proefversie). Ik heb ze allemaal al eens uitgeprobeerd en ze werken prima. Het gaat om iMovie, Windows Movie maker, Hitfilm Express, Adobe Premier Pro en Final Cut Pro.

iMovie

Gratis en voor Mac gebruikers:

 

Windows Movie Maker

Gratis en voor Windows gebruikers:

 

Adobe Premiere Pro

Betaald per maand of per jaar, prijs verschilt, korting voor studenten! Gratis proefversie beschikbaar:

 

Final Cut Pro

Eenmalige betaling, €329,99, ik weet het erg duur maar het vermelden waard! En je kan altijd nog de proefversie uitproberen..

 

Hitfilm Express

Gratis! Voor Mac en Windows:

 

Begin met een gratis bewerkingsprogramma, ze hebben genoeg te bieden om een leuke video in elkaar te zetten. Of probeer de proefversie van een van de betaalde programma’s. Later kan je er altijd nog voor kiezen om te investeren in een betaald programma. Veel gratis programma’s hebben al de basis van betaalde programma’s en zo kan je eerst leren welke je fijner vind werken voordat je er geld aan uitgeeft.

 

Exporteren van je Youtube video

Je kan aardig wat bestandssoorten uploaden naar youtube. Een groot bestand met hogere kwaliteit ziet er beter uit op YouTube maar neemt wel meer tijd in om te uploaden.

De bestandssoorten die in ieder geval geaccepteerd worden door YouTube zijn: MP4, AVI, FLV, WMV, MOV en WebM.

De maximale bestandsgrootte dat je kan uploaden is 128GB. Weet wel, dit is echt ontzettend veel dus het zou geen probleem moeten zijn voor jouw video.

Nog iets waar je rekening mee moet houden is dat je video maximaal 15 minuten mag duren, voor een langere speeltijd moet je je YouTube account verifiëren.

Je video uploaden naar YouTube

Het uploaden van je video doe je makkelijk door in te loggen op je YouTube account en het klikken van de upload knop bovenaan. Afhankelijk van je bestandsgrootte kan het snel of langzaam gaan. Terwijl je video upload kan je informatie bewerken over je video zoals het bewerken van de titel, omschrijving en “key words”. Hoe meer informatie je opgeeft, hoe makkelijker het is voor publiek om je video te vinden.

 

Deel je YouTube video

Deel het op je social media, stuur het naar je vrienden, familie, buurman. Zet het op je website of blog, maak het in ieder geval bekend. Want hey, je moet toch ergens starten. En wat is beter dan je eigen omgeving?!

 

Hoe zorg ik dat ik het juiste publiek aantrek?

Een van de key elementen is het hebben van een topic waar je enthousiast van wordt. Het moet iets zijn waar je ogen van oplichten als je erover praat, waar mensen voelen hoeveel liefde en plezier je in wat je maakt… Je moet er je creativiteit in kwijt kunnen en de energie voelen op bruisen als je er mee bezig bent. Zorg voor een goede interactie tussen jou en je publiek, antwoord op vragen, laat ze gehoord voelen.

En nu komt het, je geheime element in de strijd gooien: Jij! Ja zo simpel is het, laat jezelf zien, maak gebruik van je unieke JOU. Ga je geen zorgen maken of je publiek jou wel leuk gaat vinden, want het juiste publiek loopt warm voor wat je te bieden hebt. Dat is het publiek dat bij je past, de rest komt vanzelf. Onthoud dat niet iedereen jouw werk leuk gaat vinden, dus ga het jezelf niet moeilijk maken. Laat je niet leiden door onzekerheid, dat is de grote boosdoener.

Mensen houden ervan om met je mee te groeien, wat je doet hoeft vanaf het begin niet perfect te zijn. Je kan dan wel de skills hebben, maar je moet je publiek kunnen raken. Het onderscheidt jouw video’s van andere soortgelijke online content.

Dat betekent niet dat je geen suggesties van je publiek mag aan nemen. Suggesties zijn goed, suggesties zijn leuk. Deze suggesties kunnen je verder brengen en meer publiek aantrekken dat bij je past. Het kunnen suggesties zijn waar je zelf eerst niet aan dacht, maar wel je werk kunnen verbeteren. Denk hierbij aan suggesties over iets waar je het nog niet over hebt gehad maar wel in jouw straatje ligt. Of het doorlinken naar materialen die je gebruikt. Voor mijn YouTube kanaal met teken tutorials was de meest gestelde suggestie of ik het beeld minder versneld kon afspelen zodat ze het nog beter konden volgen. Persoonlijk vond ik het geen probleem. Ik zorg ervoor dat mijn kijkers nog blijer zijn en betere resultaten kunnen halen met mijn tutorials, plus ik krijg achteraf leuke feedback en meer kijkers voor terug! De enige vraag die je hier moet stellen is: Sta ik hier achter en past dit bij mij? Zolang het antwoord een dikke ja is, go for it!

Dus…

Start die YouTube kanaal, doe iets waar je ogen van sprankelen en je vlinders in je buik geeft (plus gebruik je geheime element: Jou!) en maak gebruik van de middelen die je al binnen handbereik hebt. Of je nou 100 of 1000 kijkers hebt, als je doet waar je echt van houdt komt de rest vanzelf.

Heb je nog vragen of wil je gewoon je reactie kwijt, dan kan dat hieronder!

Succes allemaal!

Liefs, Luisina

 

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.