Tutorial: Tekenen met balpen

Tutorial: Tekenen met balpen

 

De laatste tijd tekenen steeds meer mensen met balpen, en maken de mooiste kunstwerken er mee! Zelf ben ik er de laatste tijd ook meer mee gaan werken, en post ik geregeld een aantal updates van tekeningen met balpen op Instagram. Het lijkt misschien heel moeilijk, want een balpen is bedoeld om mee te schrijven, maar als je het een aantal keer geprobeerd hebt valt het hartsikke mee! Hier leg ik je uit hoe ik een balpen tekening maak.

Wat heb je nodig:
– een balpen
– een tekenpapier (liefst iets dikker dan printpapier)
– een klein kladblaadje (of een krant ofzo)
– eventueel een back-up pen van dezelfde soort
Waar heb je de materialen voor nodig:
Een balpen spreekt voor zich, maar het is ook handig om een back-up pen van dezelfde soort te hebben, zodat als eventueel je pen leeg raakt, je nog een pen met dezelfde kleur hebt. Als je een andere pen gebruikt om de tekening af te maken heb je kans op kleurverschil. Het beste is als je tekenpapier iets dikker is dan printpapier, je bouwt namelijk lagen op, en daarbij is het handig als je dikker papier hebt zodat het niet scheurt.

Daarnaast is het handig om een kladblaadje te hebben, als je pen het even niet doet kun je daar op krassen, en kun je verder met je tekening!
Hoe werkt het:
Voordat je met balpen begint schets je met potlood. Voordat je daar met pen oveheen gaat gum je die lijntjes weg.
Nu het tekenen met pen zelf: Er zijn verschillende manieren om met pen te tekenen. De methode die ik gebruik heet cross-hatching. Dit betekent dat ik allemaal kleine lijntjes naar een richting tekenen, en vervolgens allemaal kleine lijntjes daaroverheen naar de tegenovergestelde richting teken. Hierdoor ontstaan er dus eigenlijk allemaal kleine ‘hekjes’. Het is de bedoeling dat je de lijntjes zo dicht mogelijk bij elkaar zet, zodat het het meeste lijkt op een gekleurd vlak, in plaats van allerlei losse lijntjes.
   

In een tekening zijn er plekken die heel donker gekleurd zijn en plekken die heel licht gekleurd zijn. Bij licht gekleurde plekken zet je heel weinig druk op je pen zodat je lichte lijntjes tekent. Bij donker gekleurde plekken kun je juist veel druk op je pen zetten, zodat deze lijnen duidelijk zichtbaar zijn. Soms heb je dat je pen niet goed meewerkt en er even geen inkt uit wil komen, je kan dan even krassen op je kladblaadje, of je tekent een klein stukje op een donker deel uit de tekening. Als je pen het niet doet en je gaat verder op een licht gedeelte heb je de kans dat er ineens een donkere streep of inktpropje uit je pen komt, en dan is dat deel gelijk verpest, dat zou zonde zijn.
Zelf vind ik het makkelijk om te beginnen bij een donker gedeelte, hierbij hoef je namelijk nauwelijks op te passen of je niet te veel of te weinig druk op je pen zet.
Het makkelijkste is om een simpel voorwerp te tekenen met veel contrast er in, en geen grote vlakken met dezelfe kleur. Hierdoor kun je goed oefenen met verschillende tinten tekenen. Als je een foto hebt met veel grote vlakken is het lastig om die vlakken effen dezelfde kleur te tekenen, zonder dat er een donkerdere lijn tussen zit. Daardoor is een foto met veel contrasten en verschillende tinten het makkelijkst om te tekenen.
Het is heel logisch dat het misschien niet gelijk de eerste keer goed gaat, maar na een aantal keer oefenen zal het steeds gemakkelijker gaan! Het voordeel is wel dat je geen punt hoeft te slijpen en verschillende potloden (in dit geval pennen) hoeft te gebruiken! 🙂
Als je aan de hand van deze tutorial een tekening of oefening gemaakt hebt, tag hem dan op Instagram onder #vincentvanblog graag zie ik jullie creaties! Veel succes!

Liefs,
Tessa

9 comments

Leave a comment
  1. Tekenfan

    20 mei 2015 at 14:02

    Wauw gaaf!! Leuk om mee te experimenteren! En voor Marilene.. Zou je zoiets ook over koffie kunnen vertellen? Over hoe je Teske en dat andere meisje maakte? X ❤️

  2. Anne Van Eerden

    20 mei 2015 at 22:21

    Super handig! Ik ga meteen beginnen als ik tijd heb 🙂 ugh school is killing me. Helemaal geen tijd om te tekenen. Domper! Gelukkig bijna vakantie whoop whoop. Nog succes met jullie blog enzo( ik heb ook een blog maar super weinig tijd om te posten mehh)xxx jesss

    • vincentvanblogs

      20 mei 2015 at 22:24

      Ja ik zit ook met examens! Super vervelend! Dankjewel! X Tessa

  3. pelleblok

    20 mei 2015 at 22:30

    Super vet! Deze pen tekening zijn erg uniek! Het lijkt me wel erg lastig want ik gum heel veel. Ik denk dat je het gewoon rustig moet opbouwen. Die iris is ook erg vet. Ik en (denk ik) andere mensen vinden die iris erg lastig omdat het ingewikkeld in elkaar zit.
    Kan je voor zo’n balpen tekening elke pen gebruiken?

    Groetjes Pelle

    • vincentvanblogs

      20 mei 2015 at 22:37

      Dankje! Het is inderdaad zo dat je het op moet bouwen, je begint namelijk heel licht. De iris is vaak ingewikkeld, alleen ik probeer vaak de logica er van in te zien haha! Je kan voor zo’n tekening elke pen gebruiken zolang het maar een balpen is en geen andere soort (zoals een vulpen ofzo).. Succes! X Tessa

    • pelleblok

      21 mei 2015 at 07:42

      Ik zal het wel een keer proberen aan de hand van dit artikel, thanks!

  4. artisticstateofmind

    20 mei 2015 at 23:05

    Super mooi! Als ik vakantie heb ga ik weer eens aan de slag met tekenen. Ik verslons het een beetje 🙁

    • vincentvanblogs

      20 mei 2015 at 23:06

      Ik ook een beetje! Steeds geen tijd, maar gelukkig kun je dit mooi tussendoor doen 🙂 x Tessa

  5. Veronne

    21 mei 2015 at 21:46

    Heyy, ik ga aan de hand van dit artikel zeker een keer proberen om met pen te tekenen! ik doe dat wel met kleine doodles maar nooit echt serieus, dat wordt een keer tijd! Je tekening met pen is nu al super mooi, vette respect voor jou geduld om zoiets te kunnen maken!
    ~Veronne

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.