VVB op stap; Het Nationaal Glasmuseum

VVB op stap; Het Nationaal Glasmuseum

Het nationaal glasmuseum en de glasblazerij zijn beiden gelokaliseerd in het plaatsje Leerdam. De meeste mensen zullen Leerdam kennen van de Leerdammer kaas. Toch is dat niet de enige kunst waar de Leerdammers kundig in zijn. Het plaatsje staat al tientallen jaren bekend om het glaswerk wat geproduceerd wordt.
Het Nationaal Glasmuseum zegt zelf:

”Bij de naam Leerdam denken veel mensen aan prachtig ontworpen glas. Het Oudhollands stadje Leerdam is stad en merknaam tegelijk. Die merknaam vindt zijn oorsprong aan het begin van de 20e eeuw toen P.M. Cochius aantrad als nieuwe directeur van de Leerdamse glasfabriek. Ingegeven door idealisme wilde Cochius betaalbaar en goed ontworpen glaswerk op de markt brengen, in plaats van de karakterloze stukken die de markt tot dan toe overspoelden. In 1915 nodigde hij de architect K.P.C. de Bazel uit om artistiek verantwoord glaswerk te ontwerpen. Daarna volgde een lange rij gerenommeerde kunstenaars die het aanzien van het gebruiksglas hebben veranderd.”

Vincentvanblog mocht op pad om zowel het museum als de glasblazerij te bekijken. Helaas vond het evenement plaats op een vrijdag waardoor niet het hele team mee kon. Sylke, Annelies, Tessa en Marilène stapten begin van de middag in hun Fiatje om wat kilometers af te leggen naar Leerdam. Bewapend met een tas vol eten en en het middagprogramma reden we die kant op.

Het clubje van de dag

De dag zou starten met een workshop waarbij we zelf een glasbel mochten blazen. Vervolgens werden we verwacht in het museum. Hier mochten we een kijkje nemen waarna we opgehaald zouden worden voor de expositie van 3 kunstenaars die in de tussentijd klaar werd gezet.

Tessa en Sylke oefenen alvast met blazen

De workshop
Bij het entree van de glasblazerij was in één oogopslag te zien wat zij allemaal konden maken; de gang hing vol met handgeblazen lampen.
We werden vriendelijk ontvangen door de medewerkers van de glasblazerij met een drankje.

We maakten kennis met mede bloggers Anne Claasen (www.loves2love.nl) en Yvonne Koop (www.yvonnekoop.nl) die deze dag ook zouden meelopen en kregen een goodiebag mee. In de lunchroom van de glasblazerij was al snel te voelen dat het erg warm was…de reden hiervan; de blazerij zat direct achter de toonbank en lunchroom! De ovens straalden enorme hitte af die zelfs meters verder weg nog te voelen was. Het was niet onaangenaam, maar het illustreerde wel hoe loeihard de ovens aan het branden waren de hele dag. Uit nieuwsgierigheid namen we allemaal een kijkje om de hoek. De medewerkers voelden het aan; wij wilden direct aan de slag met het blazen.

Lunchroom en entree van de blazerij

In de blazerij waren een aantal glasblazers aan het werk. Er werd een grote oranje schaal geblazen en attributen voor het bloggersteam werden klaargezet. De mannen en dame van de blazerij leken gewend aan de hitte, zij liepen casual rond en gingen door met hun bezigheden.

We mochten een kleurpigment kiezen waarin we ons hete glas moesten dippen en werden in de wachtrij gezet. Omdat het blazen een secuur klusje is, mocht er 1 iemand per keer meeblazen. De rest bleef op de tribune kijken hoe dit ging.

Pigment poeder waarin het glas gedipt moest worden
Sylke voegt het pigment toe aan haar hete glasbel

Met een lange staaf werd er gloeiendheet glas uit een kast geschept. Deze werd in een grote oven tot de juiste temperatuur gebracht. Vervolgens moest de hete ‘glasklont’, gedipt worden in het gekozen pigment. Het pigment bestond uit een fijne poeder in een metalen schaal. Meteen na het dippen, moest er geblazen worden.
De workshop leidster hielp hierbij. Zij draaide de staaf tijdens het blazen. Dit is nodig om de bal rond te krijgen. Zonder het draaien van de staaf, zakt de hete brei naar beneden en druppelt je hete glas van de staaf af. Ze gaf instructies over hoe hard er geblazen mocht worden. Blaas je te hard, dan spat je bel uiteen. Blaas je te zacht, dan groeit je bel niet en blijft het glas een massieve brok. De intensiteit van het blazen is te vergelijken met het opblazen van een ballon. Toch voelt het heel vreemd om te blazen omdat je absoluut geen resultaat ‘voelt’. Tijdens het blazen voel je een enorme tegendruk vanuit de staaf. Hierdoor lijkt het net alsof je geen lucht door de pijp geblazen krijgt. Toen de bel geblazen was, maakte de workshop leidster hier een glazen ‘lusje’ aan.

Annelies draait de hete bel zodat deze rond wordt
Tessa blaast het glas tot een bel

In de tussentijd was de tribune volgestroomd met publiek vanuit (denken wij) een tourbus. Dit deed ons extra laten zweten (HELP, PRESTATIEDRUK).
Desalniettemin mochten we wel pronken met het eindresultaat. Alle bellen waren gelukt en zagen er stuk voor stuk uniek uit.

 

Glasbellen worden in de koeling gelegd

Het museum
Nadat we bij de workshop actief bezig waren geweest met het blazen van onze eigen glasbollen, was het dan nu tijd om een bezoekje te brengen aan het museum. Het museum ligt vrij dicht bij de glasblazerij, en is gevestigd op een steenworp afstand van de glasfabriek. Dit Glasmuseum is in 1953 ingericht in het woonhuis van Cochius, de directeur van de glasfabriek. De villa ernaast van de mede-directeur van de glasfabriek is in 2009 aangekocht ter uitbreiding van het museum. Het museum is dus gevestigd in twee in elkaar overlopende villa’s, wat echt heel erg mooi is als je er doorheen loopt.

Kijkje in het museum

Het museum laat veel zien over Lucienne Boch, dit is een kunstenares die glazen plastieken ontwierp in Leerdam en de Verenigde Staten. Het museum heeft onderzoek gedaan in het familiearchief van Lucienne Bloch en in het museum wordt dan ook een kijkje gegeven in haar dagboeken, eigen foto’s en schetsen, hierdoor wordt een beeld gegeven van de ontwikkeling van haar werk voor de glasfabriek. Zelf vonden wij het tof om haar persoonlijke verhaal te lezen, ze verteld in de dagboeken over een aantal personen in de glasfabriek en het geeft een leuke kijk in het proces van haar werk. Haar werk wordt trouwens ook getoond in het museum, zowel bekende en onbekende uitgevoerde werken als onuitgevoerde werken

Het Glasmuseum heeft een erg grote en veelzijdige collectie aan glaswerk: het zijn voornamelijk kunstnijverheidsproducten van de glasfabriek die er dichtbij zit. Een deel van het glaswerk komt voort uit de op de fabriek opgerichte vakopleiding van glasblazers, -slijpers en ontwerpers. Ook modern Nederlands glas is te vinden in het Nationaal Glasmuseum, hierin bevindt zich zelfs werk van de huidige net afgestudeerde generatie glasblazers.

De kunstenaars
Onder het genot van een heerlijke cocktail verzamelde alle bezoekers en de drie exposerende kunstenaars zich in het café voor een openingspraatje. Het doel van de expositie was om kunstenaars samen te laten komen door middel van het gebruik van art deco; drie verschillende kunstenaars met uiteenlopende expertises die toch gebruik maakten van hetzelfde basismateriaal: glas. De hedendaagse kunstenaars: Studio VANTOT, Karim Adduchi en Christie van der Haak maken alle drie op hun unieke manier gebruik van glas in hun werk.

Luisteren naar de presentaties onder het genot van een cocktail

Karim Adduchi is modeontwerper en kunstenaar, opgegroeid in Barcelona. Volgens hem draait in fashion alles om harmonie; iets wat perfect gevonden kan worden tussen art deco in mode en glas.

Studio VANTOT, bestaande uit het duo Esther Jongsma en Sam van Gurp, houden zich bezig met productdesign van lamp tot aan tapijt. Zij zijn gespecialiseerd in het gebruik van LED. Samen met de glasblazerij zijn zij de uitdaging aangegaan tot 3D glasstukken in combinatie met LED met glas in lood als inspiratie.

Christie van der Haak is een kunstenares die te herkennen is aan haar gebruik van patronen. Je zult in haar galerij niet snel een timide kunstwerk vinden in zwart-wit. De laat voorstellingen leven door haar gebruik in kleur, patronen en materialen (voornamelijk textiel).

Na het openingsspeech was er de mogelijkheid een praatje te maken met de kunstenaars, al je brandende vragen te stellen en natuurlijk een bezoekje aan de tuin te nemen.

De expositie bestond uit deze kleine schattige huisjes

De expositie
De expositie van de bovenstaande kunstenaars werd tentoongesteld in kleine glazen huisjes op het binnenplein van het museum. De huisjes waren klein en laag, gelukkig zijn de meeste teamleden van Vincentvanblog dat ook;). Ieder huisje was voorzien van de grootste pronkstukken van de kunstenaars. Vooral het huisje met een ‘glazen gordijn van lampen’ maakte indruk op ons. Een prachtig interieurstuk die wij zeker zouden ophangen in ons eigen stekje. Naast deze bijzondere lamp hing een opvallend rek; een ijzeren frame met daarin geblazen bellen. Het bijzondere aan deze rek was het feit dat de bellen daadwerkelijk in het frame geblazen zijn, en dus niet vooraf of achteraf in het rek geschoven konden worden.

In het glazen huisje van Karim Adduchi waren ook unieke werkjes te zien. Een sjaal van glas, een jurk met glazen franjes, een ketting en zelfs een zonnebril van glas. Wij betwijfelen of dit erg comfortabel is; stel je voor dat je je mooie glazen sjaal draagt en vervolgens struikelt over een stoeprand? Oeps. De sjaal is ook zeker niet gemaakt om je hals lekker warm te houden in de koude winter. Gelukkig begrijpen wij het principe van kunst wel en kunnen wij de inspirerende modestukken heel goed waarderen. De ambacht achter de modestukken is ook erg inspirerend. De organische vormen van de sjaal zijn moeilijk te blazen in glas. Hier is kunde en ervaring voor nodig. En het brein van een creatieve kunstenaar niet te vergeten.

Christie van der Haak stelde exact ten toon wat men van haar zou verwachten: kleur- en patroonrijke vazen. Oranje, blauw, geel, groen. Een unieke samenstelling maar wel een feestje voor het oog. Zo excentriek als de kunstenaar zelf is, zo excentriek is haar werk.

De exposities in glazen huisjes

Tot slot
Het was een geweldige dag. We hebben kennis kunnen maken met de ambacht achter het glasblazen. Een wereld waar iedereen weleens van heeft gehoord maar vaak niet heeft ervaren. Veel glas zal tegenwoordig machinaal gemaakt worden maar is ook duidelijk te onderscheiden van ècht ambachtelijk glaswerk. We hebben enorme waardering voor de kunstenaars die hierin gedoken zijn.

Het resultaat!

Blijf onze blog goed in de gaten houden, want we zullen binnenkort een súper leuke winactie koppelen aan onze ervaring. Aangezien wij zo enthousiast zijn over glas, willen we dit graag delen met jullie…dus stay tuned!

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.