Amsterdam Textile review

Amsterdam Textile review

Op het gebied van kunst maak ik veel multimedia kunstwerken. Gedurende de afgelopen jaren heb ik daardoor al behoorlijk veel geprobeerd qua materialen. Vandaar dat het me leuk leek om eens iets te proberen waar ik niet bekend mee ben: textiel verf! Ik vind het onwijs gaaf om naast tekenen producten te ontwerpen en dat dan ook daadwerkelijk te gebruiken. Als ik aan textielverf denk, denk ik automatisch aan shirts, kussenslopen, het opknappen van oude jeans, dekbedden enzovoorts! Kortom: veel opties!

Mijn grootste inspiratiebron op dit gebied is Daria creative op instagram! Zij maakt neutrale kleding bijzonder door middel van textielverf!. Zie het voorbeeld hieronder:

https://www.instagram.com/dariacreative/?hl=nl

Het product

Van Busch & van der Worp mocht ik acht prachtige kleuren ontvangen van ‘Amsterdam all acrylics textile’ die op hun website te verkrijgen zijn! Naast de standaard zwart en wit en ook blauw, rood, geel en groen kreeg ik ook een gave neon roze en lila kleur erbij! De potjes vind ik er fris en modern uit zien. Je krijg gelijk zin om het product te gaan gebruiken!

 

Op de verpakking zelf staat het volgende: ‘’Textielverf op waterbasis. Voor katoen, linnen en mengvezels, wassen voor gebruik. Dekkende kleuren ook geschikt voor donker gekleurde textiel. Droog na ongeveer 2 uur. Op achterzijde 3 minuten fixeren met het strijkijzer op de katoenstand. Wassen tot maximaal 60 graden’’.

In totaal zijn er 40 kleuren verkrijgbaar waarbij er een indeling bestaat in mate van transparantie. Zelf had ik de volgende kleuren tot mijn beschikking: 700, 126, 527, 684, 388, 206, 350 en 376. Zoals je ziet vallen de witte en rode verf onder ‘opaque’ en de rest van de ontvangen kleuren onder ‘semi-transparent’.

bron: https://www.sbvnigeria.com/product-page/decorfin-50ml-glass-jar-textile-paint

Uittesten maar!

Om echt te zien hoe ‘dekkend’ en ‘bright’ de kleuren zijn heb ik de kleuren eerst getest op een oud zwart katoenen hemdje. Zoals op de verpakking staat en op internet te lezen valt kan je de verf met water mengen. Wat gelijk opvalt is het verschil tussen de opaque (wit en rood) en de transparante kleuren. Opaque geeft een intense dekking terwijl de transparante kleuren meer overlopen in de stof. Vooral wit lijkt me erg handig om als opaque versie te gebruiken omdat dit mooi als een soort basis laag kan worden aangebracht om de andere kleuren meer tot hun recht te laten komen.

Omdat ze ook te mengen waren en op waterbasis zijn heb ik ze ook nog even met water verdund getest. Je ziet dat de verf zelfs met veel water en op zwart textiel nog pigment afgeeft!

Zoals op de verpakking staat zijn de opaque kleuren geschikt voor donkere textiel. Hier ben ik het zeker mee eens maar ook de transparante kleuren komen mooi tot hun recht (wel met een wat dikkere laag verf). Mijn advies hiervoor is dan ook om eventueel de wit als onderlaag te gebruiken.

 

Het beschilderen van een shirt

Na uren Pinteresten en nadenken had ik te veel ideeën. Ik ben iemand die graag gelijk groot begint ook al is het slimmer om simpel te blijven als je voor het eerst een nieuwe materiaalsoort uit probeert. Uiteindelijk leken witte shirts met borstzakjes me de ideale shirts om op te schilderen! Minimalistisch en toch geschikt om me uit te leven op een klein vlak. Ook is het gelijk makkelijk te combineren met je kledingkast!

Starry night en de Sunflowers van onze geliefde Vincent van Gogh werden uiteindelijk het project van mijn toekomstige nieuwe shirts!

Het schilderen heb ik net zo aangepakt als dat ik dat altijd doe op papier. Wat vertrouwelijk voelde is dat de textiel verf eigenlijk net zo aanvoelt en zich ‘gedraagt’ als acrylverf :)! De verf is te mengen met andere kleuren, kan verdund worden met water en droogt snel op.

Starry night

Ik begon nieuwsgierig met kleuren mengen en het verven van de achtergrond. Met de 8 kleuren lukte het me toch om een gevarieerd aantal kleuren te maken! Doordat de verf snel droogt en de kleuren dekkend zijn kan je makkelijk over eerdere lagen heen werken. Dit geeft de ruimte om alvast met verf je compositie te schetsen! Denk hierbij aan de indeling van jouw te beschilderen vlak en het schetsen van vormen en contouren. Door al schetsend van achtergrond naar voorgrond te schilderen kwam het starry night en sunflowers idee al snel naar voren!

Sunflower shirt

Als de verf op dreigde te drogen kon ik het met wat water (aangezien de verf ook op waterbasis is) weer tot beweging brengen. Hierdoor vloeiden alle kleuren mooier in elkaar over en werd het meer 1 geheel. Waar ik niet aan had gedacht was dat de verf gemengd met water natuurlijk ook uitloopt op plekken waar je het pigment niet wil hebben. Vandaar dat het aan te raden is om je te beschilderen oppervlak af te plakken met tape. Heb je ook gelijk geen knoei risico ;)!

Ook merkte ik dat het lastig is om met de verf kleine details te schilderen (hetzelfde geldt voor acrylverf). Kleine en kwasten van goede kwaliteit zijn hiervoor aan te raden!

Zeker op kleine oppervlakken vind ik het lastig om lijnen mooi afgrensbaar en strak te maken. Wat mij daarbij helpt is om er daarna nogmaals tegenaan te verven met je achtergrondkleur zodat alles nu mooi strak is!

Tip:

Wat ook fijn is om meer gedetailleerde creatief te maken is om de textielverf te combineren met textielstiften of zelfs fineliners! Hierdoor kun je lijnen strakker tekenen en de verf gebruiken om grote vlaktes in te kleuren en kleuren mooi naar voren te laten komen! Mijn shirt hieronder heb ik op de afwerking van de lijnen na alsnog voor de rest met de textielverf kunnen maken!

Strijken en wassen

Nadat de shirts geverfd waren heb ik ze zoals op internet en de verpakking omschreven stond gestreken. Er wordt geadviseerd om ongeveer 3 minuten te fixeren met het strijkijzer op katoenstand. Ik heb de shirts binnenstebuiten gekeerd en zo gestreken. Hierna heb ik de shirts binnenste buiten voor ongeveer een kwartier gewassen met wasmiddel geschikt voor kleur op 30 graden. De shirts kwamen er onaangetast uit! Ook waren er geen vlekken aanwezig.

Conclusie

Als je ook enthousiast bent geworden van textielverf raad ik deze verf zeker aan! Het verven van textiel is weer eens wat nieuws en ontzettend leuk om te doen! Zo kun je je persoonlijke shirt maken die je altijd al had willen hebben maar ook je oude kussens of gordijnen op pimpen! Ook heel leuk om cadeau te geven of om samen met een groep vriendinnen of kinderen te doen! 🙂

De verf zelf dekt mooi en is heel gebruiksvriendelijk: gelijk uit de pot te gebruiken, te mengen met andere kleuren en te verdunnen en uit te vloeien met water. Doordat het te mengen is heb je maar weinig kleuren nodig. Ook is er veel keuze in de kleuren en mate van transpiratie. 

Zorg voor goede kwasten en bedenk van te voren alvast wat je zou willen schilderen! Begin zeker niet te moeilijk en plak je textiel af om ervoor te zorgen dat je niet kan knoeien

En bedenk je ook: het is niet erg om wat imperfecties te zien! Het is juist tof als je ook ziet dat jouw shirt hand geschilderd is! Dit maakt het uniek.

Meer ideeën voor textiel verf:

1. Het verven van strepen door middel van tape

http://www.madeeveryday.com/2013/02/13-diy-fabrics-with-items-from-around-the-house.html/

2. Het maken van patronen door middel van malletjes

http://www.madeeveryday.com/2013/02/13-diy-fabrics-with-items-from-around-the-house.html/

3. Het maken van patronen door stempels

http://www.madeeveryday.com/2013/02/13-diy-fabrics-with-items-from-around-the-house.html/

2 comments

Leave a comment
 1. Joke heij

  11 december 2018 at 08:09

  Hallo Rosalie!

  Wat een leuk idee weer van je!!
  En er zijn zoveel verschillende leuke mogelijkheden om uit te proberen.
  Het lijkt me erg leuk om dit ook te doen op mijn workshops die ik heb!,
  Bedankt voor je leuke idee!
  Succes verder en fijne feestdagen groetjes van Joke

  • Rosalie Krijl

   15 december 2018 at 00:55

   Hallo Joke,

   Heel erg bedankt! Goed om te horen 🙂
   Is zeker heel leuk om te doen!
   Ik ben benieuwd naar je creaties.

   Fijne dagen,

   Groetjes Rosalie

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.