Help een Art Block!

Help een Art Block!

Elk creatief persoon gaat door een tijd waarin er geen inspiratie te vinden is en niks interessant genoeg lijkt. Vaak wordt dit een ‘art block’ genoemd. De ene persoon gelooft erin, de ander ziet het als een excuus om geen werk meer te hoeven maken. Als je even rond gaat kijken op het internet kom je al snel een definitie tegen. Een art of artist’s block is: ‘’Een staat vanuit meestal een visuele kunst hobby of baan waarin de kunstenaar het vermogen verliest om nieuw werk te produceren’’. Zelfs Leonardo Da Vinci en verschillende muzikanten schijnen er last van te hebben gehad.

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor een ‘’art block’’. De bekendste voorbeelden zijn: geen inspiratie hebben, geen motivatie hebben, extreme moeheid en hand coördinatieproblemen. Veel verschillende factoren kunnen op zichzelf staand of samen de oorzaak zijn van hetzelfde probleem: het onvermogen tot het produceren van nieuw werk!

help een art block rosaliellustratie door Didi @deedraws

 

Kortom: vaak is er genoeg inspiratie om je heen maar weet je creatief gezien gewoon niet meer wat je ermee moet. Om je inspiratie weer in de praktijk te brengen zal je jezelf opnieuw creatief moeten laten prikkelen en opladen. Ik zal in hieronder manieren delen die bij mij hebben gewerkt om jezelf weer creatief op te laden!

Neem een pauze

Wanneer je je realiseert dat je creatieve energie op is, is het verstandig om even een pauze in te lassen. Het maken van kunst kost nou eenmaal veel energie en het is soms heel logisch dat de energie gewoon een keer verbruikt is. En waarom zou jij niet over je eigen passie mogen beslissen dat het beter is om het even te laten rusten en je opnieuw op te laden? Als je toch creatief bezig wil zijn, zijn genoeg andere creatieve bezigheden om te doen als je je potloden even in de kast hebt liggen. Deze zal ik hieronder toelichten onder het kopje ‘Doe eens iets anders’.

Nieuw referentiemateriaal sparen

Je wil niet weten hoeveel uren ik in mijn leven al besteed heb aan apps als Pinterest. Als ik me toch creatief nuttig wil voelen maar te moe ben om zelf te werken, struin ik hier uren rond. Via de gerelateerde foto’s onder foto’s kom je al snel binnen het foto genre wat jij zoekt.

Ik maak mappen voor algemeen inspirerende foto’s. Maar ook prikborden voor een bepaald werk waar ik mooie kleuren, texturen en stijlen die ik wil bereiken daar in plaats en mappen met stijlen die ik graag een keer wil uitproberen.

Het is belangrijk om je weer te verheugen op het doen van jouw passie. Heb jij mooie referenties gevonden? Dan heb je vast zin om je bezig te houden met het proces van jouw toekomstige werk!

help een art block rosalie

Op zoek naar nieuw materiaal.

Het bekijken van gespaarde referentie foto’s

In de jaren dat ik serieus bezig ben met kunst heb ik overal inspirerend materiaal verzameld. Ik heb mappen door het hele huis met gescheurde posters uit oude tijdschriften, modefoto’s uit bladen, reclamecampagnes, visite- en ansichtkaarten en oude schetsen. Vaak heb ik bedacht ooit art te maken geïnspireerd door 1 van deze foto’s. Dit idee begon 5 jaar geleden maar het is er nooit meer van gekomen.

Vaak is het makkelijker om te starten als het idee (dat je ooit vaak al hebt bedacht) al hebt en al iets hebt gekozen wat goed bij jouw stijl past. Ga bijvoorbeeld lekker aan de slag met foto’s uit een oude Cosmo Girl uit 2012!

Een oude selfie met mijn inspiratie op de muur als achtergrond.

Ga eens naar onbekende plekken

Als je hoofd niks nieuws meer kan bedenken uit alles wat erin opgeslagen ligt moet je misschien nieuwe indrukken toevoegen. Stap eens uit je hedendaagse spiraal en ga iets nieuws bekijken! Je kan hierbij natuurlijk denken aan een mooie reis of een tof museum maar een nieuwe fietsroute naar je werk kan ook al helpen! Denk bijvoorbeeld eens na over de uitspraak: ‘Wanneer was de laatste keer dat je iets voor de eerste keer deed?’ Dit besef helpt mij altijd om mijn hoofd weer te refreshen. Je zult zien dat je uit je sleur komt en meer naar je omgeving zult kijken en nieuwe indrukken vormt.

help een art block rosalie

                       Prachtige street art dat ik tegenkwam gedurende mijn stedentrip in Thessaloniki.

Doe eens iets anders

Is tekenen bijvoorbeeld jouw passie en lukt het nu even niet? Er zijn genoeg andere manieren om weer creatief geprikkeld te raken. Ga bijvoorbeeld een keer kleien. Dit kan laagdrempelig met je kleine nichtje maar ook met een doel als ‘iets moois voor in huis’ of een mooi werk voor op je werkplek! Het is altijd tof om iets op jouw werkplek te hebben staan of hangen waar je trots op bent. Leuke creatieve bezigheden om te doen zijn bijvoorbeeld; kijk make up of hair tutorials op youtube en probeer nieuwe looks uit, haal je kleding uit de kast en maak nieuwe setjes waar je ’s ochtends nooit aan denkt, creëer met een groep vriendinnen jullie eigen photoshoot door je eens te verdiepen in die camera, maak je eigen kleding door te naaien, te tekenen met textielstiften, een gaaf design te strijken op een oud shirt met transfer papier of geef je kamer eens een metamorfose!  

help een art block rosalie

               Zelf vind ik het altijd tof om nieuwe make-up looks uit te proberen zoals deze look met paars eyeliner.

help een art block rosalie

                                   Ik vind het tof om tussen mijn tekenopdrachten in mijn eigen kleding te maken.

Doe mee aan een workshop!

Verdiep je eens in technieken die je niet goed beheerst maar wel beter wil beheersen

    • Teken je veel realistisch? Neem deel aan een workshop abstract schilderen
    • Werk je altijd met acryl? Doe eens mee aan een olieverf workshop
    • Ben je normaal bezig met fotografie van stillevens? Probeer eens deel te nemen aan een schets cursus om meer te leren over composities

help een art block rosalie

Op het creatieve festival ‘Creatife Life’ kan je tientallen workshops volgen zoals het maken van jouw persoonlijke slavenarmband.

help een art block rosalie

Het eindresultaat!

Snel een klein kunstwerkje te maken

Het fijne voldane gevoel nadat je een nieuw werk hebt geproduceerd is geweldig. Maar wat als het even niet lukt om een ‘werk’ af te krijgen? Verkrijg dat voldane gevoel weer door leuke kunstwerkjes te maken. Probeer elke dag 5 toffe foto’s te maken van jouw leven en maak er uiteindelijk een klein album van. Supertof als herinnering voor later! Ook leuk is het versieren van je saaie schoolschriften. Nog een voorbeeld: verdeel je papier in enkele hokjes van bijvoorbeeld 5 bij 5 cm en teken iets kleins waar jij je zelfverzekerd over voelt! Snij daarna zelf een passe partout uit uit je favoriete papier en voila, een klein kunstwerk!

help een art block rosalie

                       Het versieren van saaie schriften geeft snel een voldaan gevoel en het is ook nog eens praktisch.

Doe mee aan een challenge voor jezelf

Op instagram onder de tekenaars zijn er jaarlijks genoeg challenges om aan mee te doen. Denk bijvoorbeeld aan Inktober. Persoonlijk durf ik nooit mee te doen. Ik weet van te voren al dat ik te weinig tijd en motivatie ga hebben om een hele maand dagelijks een postbare tekening te produceren. Maar wat als je dit voor jezelf maakt? Probeer elke dag (of om de dag) laagdrempelig iets nieuws te produceren. Kies daarbij de leukste challenges uit en pak eens ander materiaal. Teken bijvoorbeeld voor 1 maand lang alleen maar vissen en elke dag in een andere stijl. Misschien kom je er wel achter dat je groffe aquarelschilderingen toch wel jouw ding is.

help een art block rosalie

                                          Challenge samen met Didi: elkaars schetsen uitwerken! Wordt vervolgd.

Maak een groot werk met anderen

Samen sta je sterk! Dit begint al bij het begin: inspiratie vinden! Als creatieve groep kun je iets heel moois maken en omdat je samen iets creëert geeft dit een enorme motivatie. Je hoeft niet in je eentje naar bijvoorbeeld een leeg papier te staren maar kunt elkaar aanvullen. Zelf ben ik een keer een kunstwerk begonnen met mijn creatieve vriendengroep toen we met veel kunstenaars samen waren. Daarna hebben we nog een hele tijd het werk via de post doorgestuurd om hem af te maken. Ik merkte dat ik erg enthousiast werd om steeds mijn bijdrage te leveren en dat ik graag wilde zien hoe anderen het aanvulden. Nog steeds vind ik dit 1 van de leukste projecten! Zie hieronder voor het resultaat:

help een art block rosalie

Het grote kunstwerk wat wij met een grote groep tekenaars samen hebben gemaakt.

Maak een nieuwe versie van een werk waar jij zo trots op bent

Heb jij 1 werk waar jij specifiek heel erg trots op bent? Scan hem eens goed in en probeer er een aantal nieuwe versies van te maken. Werk 1 versie digitaal af, gebruik de ander voor een toffe mixed media collage en werk een ander af met neon kleuren. Probeer zoveel mogelijkheden uit als dat je kan bedenken! Ben je heel blij met een bepaalde versie? Werk hem eens uit!

help een art block rosalie

Voorbeeld van het creatief uitwerken van een tekening: collage techniek met papier.

Uiteindelijk ben je toch zelf verantwoordelijk voor je eigen doorzettingsvermogen en groei. Neem af en toe even rust maar probeer geen excuses zoeken. Ga er niet vanuit dat alles wat je maakt een meesterwerk moet worden. Maak gebruik van alle tips en ga op zoek naar challenges. Vraag ook veel om feedback om het mooiste van jouw kunstreis te maken. Een groei doorloop je met pieken en dalen.

Veel succes,

Liefs Rosalie

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.