Pentel product reviews

Pentel product reviews

Het merk Pentel bestaat al meer dan 70 jaar. Het merk levert producten over de hele wereld. Pentel staat voor innovatie en kwaliteit. Dat kwaliteit hoog in het vaandel staat bij Pentel, blijkt wel uit het feit dat het merk een ‘Deming Award for recognition of the highest standard of quality’ heeft ontvangen. Een leuk feitje: Pentel heeft de balpen-technologie ontwikkeld!

Wat Pentel zelf zegt over het merk:

‘’Pentel is erg trots op haar vakmanschap. Elk door Pentel geproduceerd, mechanisch potlood, potloodvulling, gom, pen en correctievloeistof is vervaardigd door eigen fabrieken. Geen enkele andere fabrikant kan zich meten met deze excellente wijze van produceren.
Bij alle ontwikkelingen staat het milieu ook centraal. Pentel heeft een zeer uitgebreide lijn van milieuvriendelijke schrijf instrumenten, deze hebben allen het Recycology keurmerk. De dozijn dozen, overdozen en blisterkaarten zijn gemaakt van gerecyclede en recyclebare materialen. Pentel werkt samen met u aan een gezondere leefomgeving.’’

De producten van Pentel zijn te bestellen via www.pentelarts.nl. Uiteraard is het merk ook verkrijgbaar bij diverse creatieve winkels in Nederland.

Van het merk heb ik vier producten mogen ontvangen, namelijk:
ITOYA CL-10 (zwart)
Kalligrafie marker
€2,50 per stuk

MCP5 CALLIGRAPHY MARKER 3 MM (goud)
Kalligrafie marker
€4,50 per stuk

PENTEL POCKET BRUSH MANGA (zwart)
Aquarel kwast
€14,25 per stuk

PENTEL GFL COLOUR BRUSH (zwart)
Penseelstift
€8,15 per stuk

Pentel GFL Colour Brush

Ik begin met het testen van de Pentel GFL Colour Brush. Ik heb werkelijk geen idee hoe je dit product hoort te gebruiken… Gelukkig staat er op de website een omschrijving:
‘’ Hou de punten van twee verschillende Colour Brushes tegen elkaar en laat de lichtere kleur de donkere kleur in zich opnemen. Afhankelijk van hoe lang je de borstel tegen elkaar houdt, kan het mixeffect heel anders zijn‘’.
Oeps, dat wordt een probleem. Ik heb maar één penseelstift. Ik ga ervan uit dat dit ook gebruikt kan worden als een ‘gewone’ penseelstift. Helaas kan ik het mixen van de kleuren hier niet mee testen. Mocht je toch benieuwd zijn naar het mixen van de kleuren, er zijn ongetwijfeld filmpjes te vinden op Youtube!

Omdat het product bestaat uit een soort kwastje met inkt, gebruik ik Liquid water colour paper van Ecoline. Ik pak een referentiefoto van Pinterest om na te tekenen. Vrijwel direct merk ik dat het product wat uit de pen komt, erg dik is. Hij drukt zelfs flink door het papier. De inkt droogt ook erg langzaam. Je moet goed oppassen dat je je pols niet door de natte inkt heen veegt. Het effect wat je met de pen kunt bereiken, lijkt een beetje op het effect van een kwast; hoe harder je drukt, hoe dikker de lijn. Na het tekenen van de bloem, ben ik gaan kleuren met de van Gogh Aquarel set. Doordat de inkt niet snel droogt, mengt het verf zich snel met het zwart. In dit geval is dat effect wel leuk maar als je scherpere kleurscheidingen wil, kun je beter wachten tot het droog is.

Pentel Pocket Brush Manga

De Pentel Pocket Brush lijkt een beetje op GFL Colour Brush. De punt lijkt wat kleiner te zijn en de brush zelf is wat korter. Ook qua finish merk je gauw verschil; de Pocket Brush lekt niet door het papier en geeft een intensere kleur zwart. Ik vind de Pocket Brush veel makkelijker in gebruik!
Doordat de inkt minder dik is, droogt het product ook sneller. Hierdoor kan ik de tekening makkelijker inkleuren met aquarelverf. Ik denk dat de Brush ook goed te gebruiken is als handlettering Brush.

MCP5 Calligraphy Marker 3mm

Ik heb nog nooit eerder aan handlettering gedaan. Om überhaupt een leuk idee te krijgen, moet ik eerst goed rondsnuffelen op het internet. Zonder voorbeeld merk ik dat ik gewoon mijn eigen handschrift aanhoud, wat natuurlijk niet heel spectaculair is voor zo een mooie gouden marker.

Om inkt in de punt van de marker te krijgen, moet ik de punt een paar keer op het papier drukken. Doordat de pen nieuw is, zit al de inkt nog in de huls.
Ik ben blij om te zien dat de inkt ook daadwerkelijk goudkleurig is. Vaak zie je bij ‘goudkleurige’ pennen dat ze eigenlijk meer naar geel neigen of dat ze glitters in de inkt verwerken. Daar ben ik niet zo’n fan van.


De marker schrijft enorm glad en egaal. Zelfs bij overlapping, verdeelt het pigment zich goed. Dit voorkomt dat er verschillen in de intensiteit van kleur ontstaan. De marker ligt lekker in de hand en glijdt makkelijker over het papier (Canson Bristol). Ik kan me voorstellen dat deze marker het beste zijn werk doet op glad, dik papier. Dit product is te verkrijgen in zowel goud als zilver!

Itoya CL-10 (zwart)

Tot slot pak ik de Itoya erbij. De marker heeft 2 kanten; een dikke platte kant en een dunne platte kant. Ik begin met het testen van de dikke kant op Canson Bristol papier. De marker lekt gelukkig niet door. Wel merk ik dat de punt een stuk harder is dan de MCP5 marker. Hierdoor glijdt hij minder makkelijk over het papier. De marker is zelfs aan de stroeve kant. Wellicht ben ik niet gewend om te werken met markers en is het even wennen.


De kleur van de marker is wel mooi intens zwart. Hetzelfde geldt voor de dunne kant.
Met een beetje oefening, denk ik dat je hele mooie resultaten kunt bereiken.

Samengevat:
Ieder product heeft een eigen functie, dus zijn moeilijk met elkaar te vergelijken.
Toch vind ik dat de MCP5 met kop en schouders boven alle producten uitsteekt; hij is fijn in gebruik, drukt niet door en is mooi van kleur.

Ook de Pocket Brush Manga doet zijn werk goed. De kleur is mooi diep zwart en glijdt makkelijk over het papier.

De GFL colour vind ik moeilijker te gebruiken; je veegt snel met je pols door de natte inkt waardoor je vegen krijgt. Ik weet niet zo goed hoe ik het product moet gebruiken en vind het niet per se praktisch.

De Itoya lijkt me een prima product. Doet wat het moet doen en is makkelijk in gebruik.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.