Faber Castell Castell 9000 Art set

DSC01039

Dit blikje heb je vast wel eens voorbij zien komen, onder andere in Marilene’s tekenstash. Zelf heb ik hem deze week pas gekocht omdat ik er al een aantal losse potloden van had, en ik dit zo’n onwijs fijn merk vind! Eigenlijk kan je nooit een miskoop doen als je een product van Faber Castell koopt. Om even in te zoomen op dit blikje:

Dit blikje bestaat uit 12 Castell 9000 grafietpotloden van Faber Castell van de hardheden 8B t/m 2H, dus eigenlijk alle hardheden die je nodig hebt bij het tekenen. De set is niet goedkoop maar het dubbel en dwars waard! Ik heb er €16,50 voor betaald in een kunstwinkel in Groningen (Flokstra).

Als je een nieuw potloodsoort wilt uitproberen is het altijd lastig kiezen, daarom raad ik je aan om eerst (als dat mogelijk is) een paar losse potloden van dat soort te kopen. Zo heb ik dat ook gedaan bij deze soort. Als je los een potlood koopt betaal je natuurlijk wel meer pet potlood als dat je ze in een set koopt, maar zo speel je het wel op safe. Stel dat jij bijvoorbeeld helemaal niet kan werken met dat soort, dan heb je een grote set gekocht die je nooit gaat gebruiken, en dat wil je ook niet!

Maar om terug te komen op dit setje, dit is eigenlijk de perfecte basis voor portrettekenen. Er zijn ook andere kleine setjes van bijvoorbeeld Bruynzeel (weliswaar een stuk goedkoper), alleen ik merk wel een groot verschil in kwaliteit. Zo kun je bijvoorbeeld met die potloden hebben dat ze heel erg snel breken en droog overkomen, waardoor ze niet fijn over het papier glijden. Als je net begint met tekenen kunnen die ook prima werken, in principe moet je namelijk met elk soort potlood overweg kunnen, en moet je talent niet in de potloden liggen.

DSC01025

De eerste kijk op de potloden: Ze zijn van hout (wat vrij standaard is) en op de achteraan is vermeld welke hardheid het potlood is. De Castell 9000 is donkergroen en heeft gouden letters, een supermooie kleurencombinatie. Het potlood is zeshoekig, wat een stuk makkelijker vast te houden is dan mijn ronde potloden van Progresso Koh-I-Nor, ook zijn ze een stuk lichter.

De Castell 9000 geven geen enkele problemen met het slijpen en breken nauwelijks, waardoor er geen ergernis van een brekende punt ontstaat, ideaal! De pigmentatie van de potloden is voor mijn gevoel wel een beetje minder dan van Progresso Koh-I-Nor, of van Staedtler, maar voor mij zitten er zoveel meer voordelen aan dat dat geen punt is.

Het is even een investering, maar ze zijn het waard! En zoals ik al zei: als je niet zeker bent of je de potloden fijn gaat vinden, of je wilt bijvoorbeeld maar twee hardheden, schaf de potloden dan apart aan, dat scheelt je een hoop geld!

Laat me weten of jullie graag een vergelijking tussen een aantal merken willen zien, en zo ja welke! 🙂

xx


Liefs,
Tessa

12 Comments

 1. pelleblok

  Ik dacht dat ik dit blikje ook had maar bij mij zit er ook nog een H en een F bij, ik gebruik die F eigenlijk voor bijna alles en laat ik de andere potloden links liggen. Ik denk dat ik daar zeker mee aan de slag moet gaan.

  Pelle

 2. Anoniem

  Heeft iemand hier misschien ervaring met grafietpotloden van derwent? Deze hebben ze namelijk bij een winkel bij mij in de buurt en die van faber castell niet.

  1. _

   Hoi,
   Ik heb een set van 24 Derwent grafietpotloden met de hardheden 9B tot 9H. Ik vind dat ze mooi tekenen, het grafiet is van goede kwaliteit. Wel zijn ze erg lastig om te slijpen! Misschien ligt dat aan mijn puntenslijper, of ze zijn bij het vervoeren gevallen een daardoor vanbinnen gebroken (ik had ze namelijk besteld en niet in de winkel zelf gekocht). Erg frustrerend is het, helaas.

 3. Anne

  Hey!Dankjewel voor zo snel reageren op mijn laatste vraag, het helpt echt☺️Nu had ik nog en vraagje, is Koh-I-Noor even goed als Faber-Castell?(qua de grafietpotloden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *