Hoe teken ik digitaal een realistisch oog?

Hoe teken ik digitaal een realistisch oog?

 

Deze week laat ik jullie zien hoe je digitaal een realistisch oog kunt tekenen. Ik teken op de Ipad Pro en gebruik daarvoor het programma Procreate. De eerste stap die ik maak voordat ik begin met tekenen, is natuurlijk een goede referentiefoto zoeken. Het liefst gebruik ik een foto in groot formaat met veel detail.

Referentie foto en schets
Het formaat wat ik gebruik is 4000x4000px.
Als eerst voeg ik de referentiefoto toe en zet deze bovenin het scherm en creëer daarna een nieuwe laag. Hierop maak ik met rood een schets van het oog
Als de schets klopt, zet ik de helderheid van de schets lager. Dit doe ik zodat de vorm van het ook nog duidelijk te zien is, maar niet te fel is zodat je niet meer ziet wat je daarna doet.

Basiskleuren en blenden
De volgende stap is om een nieuwe laag te creëren. Deze zet je onder de laag van de schets. Zoals je zult merken, ga ik veel lagen gebruiken, dit doe ik omdat er veel geblend moet worden en als je niet tevreden bent over een aspect, kun je dat nog makkelijk aanpassen zonder andere delen aan te tasten.

Wat ik het eerst doe, is beginnen met het oogwit. Ik gebruik meestal een lichtgrijze basis. Hier zet ik weer een laag overheen en zet daar de basiskleuren voor de huid erop. Dit hoeft niet netjes te zijn. De brush die ik gebruik heet coloring, deze gebruik ik vooral voor de wat grotere oppervlaktes. Kijk goed naar de referentie foto, zoals je kunt zien bestaat huid niet alleen uit bijvoorbeeld beige, maar uit veel verschillende tinten bruin, geel, roze en zelfs blauw. Als de basiskleuren er staan, is het tijd om te gaan blenden. Ik gebruik hiervoor Ultra Soft airbrush, met de opacity op 25%. Let er op dat je de kleuren blendt en niet mixt.

Donkere stukjes
De volgende stap die ik doe ik de donkerdere stukken van het oog wat prominenter maken, zoals de vouw van het ooglid en de randjes om de ogen. Dit doe ik weer met de Sketch brush. Deze stap had je ook kunnen doen voordat je de basiskleuren neerzet. Maar ik vind het fijn om in deze volgorde te werken, zodat ik de lijnen in het begin niet te donker maak. Als eenmaal de donkerdere lijnen staan, kun je op de lagen eronder nog beter zien wat er nog moet gebeuren.

Het oog
Als de grootste gedeelten van de schaduwen en kleuren van de huid kloppen, ga ik me focussen op het oog. Ik begin met een egale kleur die over het algemeen het meest te zien is in het oog. In dit geval is dat een blauwgrijze kleur. Het is ook handig om van donker naar licht te werken. Zo heb je een donkere basis, waar je schaduwen aan toevoegt en op het laatst teken je de lichte stukken erbij.
Als de egale kleur er staat ga ik met de blending tool langs de randjes af zodat je geen harde rand hebt. Hierna selecteer ik alpha lock, wat inhoudt dat je alleen het gedeelte wat je getekend hebt, geselecteerd wordt. Zo kun je zonder zorgen blenden zonder dat de rest eromheen “vies” wordt.

De basiskleur staat nu dus, nu is het tijd om de rest van het oog in te kleuren en te blenden. In het voorbeeld zie je dat er lichter blauw, groen en geel in zit. Deze kleuren zet ik neer en blend deze. Vervolgens maak ik met zwart het pupil en maak een nieuwe laag voor de details en highlights. Hierbij moet je goed kijken waar in het oog de lichtere plekjes zitten.

Wimpers
Om het oog af te maken heeft het natuurlijk wimpers nodig. Ik gebruik hiervoor van Hair Set, Hair 4. Dit is een fijne brush voor wimpers omdat het speciaal voor haar maken is gemaakt. Je krijg mooie vloeiende lijnen. Ik doe de wimpers in een heel donkerbruin/zwart. Op de foto kun je zien dat op de uiteinde van de wimpers licht valt, waardoor het net was grijzer is dan de rest. Als de donkere wimpers staan, ga ik hier weer bij de puntjes langs met lichtgrijs.

Oogleden en finishing touches
Als laatste stap ga je de highlights, textuur en glitter toevoegen. Voor de oogleden gebruik ik geen puur wit als glitter. Als je dichter inzoomt bij de foto, kun je zien dat het niet alleen uit wit bestaat, maar licht geel en licht roze. Op sommige plekjes wordt wel puur wit gebruikt. Verder heb je onderin het oog nog een wit randje, met een dunne brush ga je daar overheen met wit. Om meer textuur in de huid te krijgen, gebruik ik een licht beige kleur, waarmee ik lichte streepjes en stipjes zet. Het is belangrijk om goed naar de foto te blijven kijken om de richting van de streepjes te bepalen.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.