Hoe begin ik met digitaal schilderen?

Hoe begin ik met digitaal schilderen?

Digitaal tekenen of schilderen kan overweldigend zijn. Het lijkt misschien erg lastig vanwege de vele programma’s die je kunt gebruiken om je kunst te maken. Soms kan je gewoon door de bomen het bos niet meer zien. Niet getreurd, in dit artikel zal ik je meenemen naar de basis van digitaal schilderen!

De software die ik voor deze oefening ga gebruiken is Photoshop CC, samen met de Wacom Intuos S tablet. Photoshop is een betaald programma waarop je foto’s en dergelijke kunt bewerken. Daarnaast kun je Photoshop ook gebruiken voor digitale kunst. Om de tekening te maken, gebruik ik de Wacom Intuos S tablet. Dit is de basis tablet die Wacom aanbiedt. Je hebt verschillende maten en varianten van hetzelfde model. Ik heb gekozen voor de kleinste maat vanwege de draagbaarheid. Daarnaast kan ik de tablet ook draadloos gebruiken dankzij bluetooth. Dit werkt simpelweg het beste voor mij.

De twee tablets die ik persoonlijk heb. Links is de Wacom Cintiq 13HD en rechts is de budget Wacom Intuos S (met bluetooth)

Voor we echt kunnen beginnen, is het belangrijk om te weten hoe lichtbronnen werken. Licht-donker contrast maakt je kunst levendiger en creëert meer diepte. Deze basiskennis helpt je op weg om beter te worden in (digitaal) schilderen. Annelies heeft een tijdje terug een artikel geschreven hoe schaduwen en licht werken, je kunt het hier vinden. Wil je het artikel voor later bewaren? Dan zijn dit in ieder geval de belangrijkste punten die je moet weten over lichtbronnen:

  • Er zijn twee soorten schaduwen: de eigenschaduw en de slagschaduw. De eigen schaduw zit binnen het voorwerp zelf. De slagschaduw is de schaduw die op de ondergrond valt.
  • Een schaduw ontstaat doordat licht op een voorwerp valt. Dit creëert de schaduwen.
  • De vorm van een schaduw kan variëren door verschillende invalshoeken en afstanden van een lichtbron.
  • Als een lichtbron niet of nauwelijks op een voorwerp valt, zal deze ook donkerder lijken. De schaduw wat ontstaat, creëert dus diepte.

Nu je wat basiskennis hebt over lichtbronnen, zal ik mijn methodes delen over hoe ik op Photoshop schaduwen creëer. Er zijn twee methodes die ik ken en gebruik voor mijn eigen digitale werken: schilderen met contrast en direct schilderen. Voor deze twee methodes vind je een video waarin ik laat zien hoe ik te werk ga op Photoshop.

Schilderen met contrast

Je begint eerst met een tekening in zwart-wit. Wil je in kleuren werken, dan gaat er een kleuren laag overheen. Dit kan op verschillende manieren. De reden dat je eerst in zwart-wit begint, is zodat je beter begrip krijgt over hoe licht-donker contrast werkt.

Direct schilderen

In tegenstelling tot het schilderen met contrast, begin je met deze methode direct met kleuren. Op deze manier oefen je hoe kleuren te gebruiken en heb je wat meer controle over de kleuren op het voorwerp.

Natuurlijk zijn er meer manieren om te kleuren op Photoshop. Het is immers een groot programma en je kunt er alle kanten mee op. Deze twee manieren van werken zijn methodes wat ik ken. Zelf ben ik meer fan van direct schilderen. Ik hou ervan om met verschillende kleuren te werken. Met direct schilderen heb ik meer controle over hoe en waar ik de kleuren wil hebben. Hopelijk kun je de video’s gebruiken als basis voor je digitale tekeningen. Heb jij ook een deze oefening geprobeerd of heb jij een digitale kunstwerk gemaakt? Deel het met ons in de comments hieronder!

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.